LocalSanatate

Primarul PNL Boros a numit un manager PNL și acesta a angajat un procuror care a făcut închisoare pentru corupție. Mărturii ale personalului medical din Spitalul Bârlad Sursa: Libertatea.ro

Cadrele medicale care lucrează în Spitalul Municipal de Urgență Elena Beldiman – Bârlad, din județul Vaslui, povestesc cum “ministrul a stat 5 minute în vizită aici, unde totul e PNL, ca și dânsul, și n-a vrut să vadă nici un abuz. Managerul Daniela Borș susține însă că spitalul se bine organizat și că a făcut doar câteva angajări.

Spitalul Municipal de Urgență Elena Beldiman – Bârlad, din județul Vaslui, a devenit spital-suport pentru pacienții infectați cu COVID-19 pe 25 martie. Epidemia i-a prins nepregătiți pe cei din conducerea spitalului, au declarat cadre medicale pentru ziarul Libertatea, solicitând confidențialitatea. “Celofane cu bețe” pe post de izolare “Este o mare problemă cu circuitele din spital. Sunt niște celofane puse cu niște bețe. Astea sunt circuitele, te dezbraci aici și alături cică e zonă curată. Au pus un gard care desparte bucătăria, farmacia, vestiarele și Anatomia Patologică de COVID. Când trec bolnavii se trage gardul și nu mai trece nimeni, așteptăm o jumătate de oră până putem trece, acesta este circuitul bolnavului cu coronavirus?,” a spus un angajat al spitalului pentru ziarul Libertatea. „Celofanele” care delimitează zonele spitalului “Igienistul spitalului stă ascuns în birou”

“Avem 200 de vestiare într-o încăpere și sunt amestecate toate secțiile. Dacă colegul tău din față se dezbracă, trebuie să aștepți, pentru că nu ai cum să deschizi ușa, e spațiul foarte mic”, au spus aceleași surse.

vestiare spiral

Așa arată vestiarele spitalului.

“Nu este pericol când intri la pacient. La bolnavi suntem protejați, problema e la circuit, când ieși, te contaminezi. Igienistul spitalului, de când a apărut această epidemie, nu a urcat o dată pe secție, stă ascunsă în birou”, a continuat angajatul.

  În schimb, Daniela Borș, managerul spitalului, este de altă părere.

“Deci eu am organizat pe ture. Dacă tura începe la 7.00, vin la 6.50 o parte și se schimbă după care restul vin la 7, astfel încât să se respecte această distanță. Legat de infrastructura pe care o avem la nivel de spital, spitalul este vechi, din 1974. Am încercat să facem noi niște circuite cu ajutorul medicului epidemiolog”.

Până în momentul de față, ne descurcăm, pentru că nu avem foarte mulți pacienți confirmați cu COVID-19. Ca și cadre medicale s-au infectat trei asistente medicale de pe secția de Boli Infecțioase, o infirmieră și încă două asistente de la Secția Pneumologie. Daniela Borș, manager Spital Bârlad: Directorul a dat asigurări că personalul are toate condițiile.

“Noi am delimitat zona curată de zona murdară (n.r. – zona cu pacienți COVID), doamnele ies din zona cu pacienții respectivi, se dezbracă de combinezon și trec în zona curată. Acolo, au tot ce le trebuie: au chiuvetă, se pot spăla pe mâini, au dezinfectant. Important este să se spele cât mai des. Am cumpărat pompe pe fiecare secție, iar angajații asigură această igienizare”.

  “Un singur flacon de alcool pe lună” În schimb, angajații spitalului spun că realitatea este cu totul alta, iar pentru reprezentanții spitalului dictonul unității medicale este: “Faceți economie!”.

“Nu avem duș. Nu există dezinfectant, există doar în depozit. Ne-au dat un alcool cu care să ne dezinfectăm. Nu se dau pe secții, s-a dat un singur flacon într-o lună. O persoană care lucrează la dezechipat, prin perdeaua aia de plastic care s-a pus, pregătește cană cu apă cu sare, avem și alcool sanitar, și clor. Mai avem și pastiluțe Biclosol, le dizolvăm în flacoane cu apă și clor, ne dăm pe mâini. Ne spun că fac economie. Se irită mâinile de la clor, ne dăm cu cremă”, a mai spus angajatul.

Personalul medical spune că a cumpărat paie ca bolnavii să poată bea apă S-au donat mii de sticle de apă, bolnavii nu au o sticlă de apă, se scot din magazie, dar la bolnavi nu ajung. Unde e apa? Angajat al Spitalului din Bârlad: Ne-am chinuit cu bidoane de 2 litri, unii bolnavi sunt imobilizați la pat, nu ai cu ce să le dai pastilele. Este foarte greu să îi dai apă de la robinet unui pacient. Am cumpărat din banii noștrii paie ca să bea, nu pot, nu au putere să bea”, a mai spus angajatul spitalului.

 Situația legată de apă a fost confirmată și de managerul spitalului.

“Cumpărăm apă pentru pacienți, pentru că nu este prevăzut nicăieri, este o alocație de hrană de 10 lei, ce facem? Trebuie să-i dai apă să bea. S-a cumpărat apă și din banii din donații, și din bănuții spitalului. Am încercat să le îmbunătățim mâncarea. Avem niște pacienți peste 80 de ani care au ajuns până acolo încât le pasăm mâncarea, să înghită. Problema cu apa e doar acum. Sunt oameni de la țară care beau și apă de la robinet”, a explicat Daniela Borș.

Lipsă de personal, în pandemie:

“Noi suntem în lipsă de personal. De când a venit Daniela Borș, nu s-a mai afișat normativul. Sunt pacienți imobilizați, este foarte greu să stai îmbrăcat în echipament, să-i speli, să-i ridici la 100 de kilograme, când mai multe dintre infirmiere au 60 kg.  Bolnavii scuipă că au pastile foarte multe, nu pot să le înghită, trebuie rupte”, a  mai spus angajatul.

În materie de personal, managerul spune că lucrurile stau bine. Suntem acoperiți din punctul de vedere al personalului. Noi nu avem foarte mulți pacienți cu COVID-19. Spitalul nostru are 764 de paturi și personal arhisuficient, în momentul în care o secție nu face față, găsim soluții. Daniela Borș, manager Spital Bârlad: De exemplu, secția de Boli Infecțioase nu face față așa că am detașat personal de pe alte secții, pe secția Boli Infecțioase. Au fost detașate 3 asistente medicale și două infirmiere, cu acceptul lor. Doamnele chiar au vrut să lucreze în linia întâi”, a spus Daniela Borș. Miza noilor angajări: pilele, spun cei din personalul medical

În starea de urgență unitățile medicale pot face angajări atunci când au nevoie de personal.

“S-au angajat soții celor două directoare. S-au făcut multe angajări pe nepotisme. Soțul directoarei a fost angajat ca electrician, are studii superioare și urmează să încerca să ajungă în toamnă director la administrativ”, spun sursele din spital.

Ele susțin că în spital a ajuns și un fost procuror, închis pentru corupție și angajat pompier.  “Cel care a fost angajat la Protecția Muncii ca pompier este soțul doctoriței Daneș. El a fost procuror și a făcut pușcărie pentru luare de mită și acum l-a angajat pompier. Eu înțeleg că în perioada de urgență se angajează fără concurs, dar sunt atâția oameni care au nevoie de locul ăsta de muncă, taman soții directoarelor?”.

O reacție a venit și din partea managerului. ”S-au angajat așa: un șofer de ambulanță, doi electricieni, pentru că aveam doar patru. Este nevoie de oameni. Nu sunt anunțate concursurile. Conform legislației, cei care și-au depus cerere că doresc să fie angajați, i-am angajat pe o perioadă determinată de 6 luni”, a explicat amangerul. “Au mai fost cereri depuse să se angajeze asistenți medicali, dar atâta timp cât noi avem personal medical și sunt compartimente cu zero pacienți, putem detașa personalul medical din secțiile respective, în secțiile în care este nevoie, astfel încât nu facem angajări”, a spus Daniela Borș.

Managerul spitalului, numită de primarul Boroș, “sunt amândoi PNL” Cadrele medicale au mai spus că reprezentanții spitalului se comportă ca și cum spitalul ar fi moșia lor.

“Este cea mai abuzivă conducere din toate timpurile, nu a existat în istoria spitalului o așa conducere. Avem un director medical, Afteni Vladislav, care are mai multe secții în subordine. Este omul care inclusiv medicilor le pune pumnul în gură, medici vechi, cu 30 de ani vechime. Acest om nici nu are dreptul să fie pe post, în primul rând el este interimar de câțiva ani buni. Nimeni  nu are curajul să se înscrie la concurs. Managerul spitalului a fost numită de domnul primar, sunt în același partid”.

Un mister: cum au fost cheltuiți banii din donații S-au strâns 3 miliarde și ceva din donații. Ei nu au cumpărat nimic din banii aceștia. Inclusiv fabrica de confecții din Bârlad a donat 350 de milioane. Nu se știe ce s-a făcut cu acești bani! Angajat al Spitalului din Bârlad:

”Robotul pentru dezinfecție cu care s-au lăudat în luna martie, apare în documente încă de anul trecut”, a mai spus angajatul.

În replică, managerul spitalului a spus că banii au fost folosiți doar pentru unitatea medicală. “Pentru că am primit donații în bani, mi s-a sugerat să fac cum au fost cheltuiți acei bani, nu pot să fac public. Am cumpărat echipamente, dar fiecare sumă este în evidența contabilă și este evidențiată și justificată. Nimeni nu ia nici un leu, nici nu poți să faci așa ceva, din contră, donăm și noi”. Mai mult, Daniela Borș a spus că au primit echipamente de protecție și aparate vitale în lupta împotriva coronavirusului. “Donațiile ne-au ajutat foarte mult. În primul rând, am primit ca donație un aparat Real Time-PCR, iar noi nu aveam posibilitatea să-l cumpărăm. Cu ajutorul Consiliului Local și al Primăriei Bârlad am reușit să avem niște containere pentru pavilionul de Boli Infecțioase, 5 de două locuri dotate cu grup sanitar și cabină de duș. Am format un circuit acolo, zicem noi perfect, pentru că unde își desfășura activitatea secția de Boli Infecțioase este o clădire veche, o casă naționalizată, și vă dați seama și nu ai voie să faci modificări, nu aveam băi în saloane, mai greu”.

Testările cadrelor medicale, sub semnul întrebării

“Au primit din donații 1.000 de teste. Era vorba că nu ne mai testează când ieșim din perioada asta, ne trimit la familii. S-au testat directorul de îngrijiri și șefe. Au zis că dacă nu ne convine să ne dăm demisia. Avem copii la facultate, la școală, trebuie să-i întreținem, nu putem să riscăm. De când a venit această conducere suntem cu pumnul în gură, nu avem voie să spunem nimic”, au spus aceleași surse.

Reacția spitalului nu a întârziat să apară. “Avem la hotel 30 de camere cu câte 2-3 paturi, avem, în aceste momente, cazate în jur de 40 de persoane, persoane care lucrează. După ce ies din tură sunt testați și își fac și decazarea și intră alții”, a declarat Borș. Ministrul sănătății, tur de forță în spitalele din Moldova “Domnul Tătaru a venit și a intrat la UPU și a întrebat de materiale după care a plecat. Nu a urcat pe secții să vorbească cu personalul, să vadă ce probleme are, să vadă ce circuite sunt. Nu a stat mai mult de 5 minute în Spitalul Bârlad”, a conchis angajatul spitalului.

Citeşte întreaga ştire, sursa libertatea.ro : “Primarul PNL a numit un manager PNL și acesta a angajat un procuror care a făcut închisoare pentru corupție”. Mărturii ale personalului medical din Spitalul Bârlad

 

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button