Agricultura vasluiană, ruinată de seceta severă. Fermierii au pierdut și culturile de primăvară
de Dănuț CIOBANU
Seceta prelungită din acest an falimentează agricultura vasluiană. După ce zeci de mii de hectare de culturi agricole de toamnă au fost calamitate de secetă și culturile de primăvară sunt pârjolite de secetă. Până la această dată, producătorii au declarat afectate de secetă peste 25.000 de hectare. Cum era de așteptat, producțiile realizate la cereale și alte culturi sunt mult mai mici față de anul trecut, mulți fermierii riscând să nu își mai poată continua activitatea.
Ȋncepând din data de 3 august 2020, s-a demarat acțiunea de verificare a culturilor agricole de primăvară calamitate de secetă. În fiecare zi, comisiile speciale se deplasează în teren, pentru a constata la fiecare producător agricol în parte și pe fiecare parcelă cultivată gradul de afectare al culturii agricole
Astfel, până la această dată, suprafaţa totală declarată de producătorii agricoli ca fiind afectată de secetă este de 27.757 hectare (ha), din care: porumb 13.452 ha, floarea soarelui 12.370 ha, soia 246 ha, mazăre 267 ha, lucernă 626 ha iar diferenţa, de 796 ha, reprezintă alte culturi.
”Ȋncepând din data de 22 iulie 2020, de la nivelul primăriilor, zilnic, sunt transmise rapoarte operative privind pagubele declarate la culturile agricole, pagube ce sunt asociate fenomenului meteorologic de seceta pedologica. Ȋn acest context, a fost emis Ordinul Prefectului nr. 231 din 3 august 2020 privind reactualizarea componenţei comisiilor de constatare și evaluare a pagubelor la culturile agricole produse în urma fenomenului de secetă pedologică. Comisiile sunt formate din trei persoane aparţinând Direcţiei pentru Agricultură Judeţene (DAJ) Vaslui, APIA Vaslui și primăriei locale”, a spus Gigel Crudu, directorul DAJ Vaslui.
Ȋn ceea ce privește acţiunea de recoltare a culturilor înfiinţate în toamnă, precum și a unor culturi de primavară se propie de final. Dintr-o suprafaţa totală de 84.432 ha culturi de toamnă au fost recoltate, până la această dată, 83.562 ha, iar în cazul culturilor de primăvară cum ar fi la orzoaică, ovăz, in, mazăre, grâu de primăvară, acestea au fost recoltate în procent de 66% din suprafata aflată în cultură, respectiv de 6.260 ha.
Ca urmare a secetei excesive și persistente în timp, care s-a manifestat pe tot teritoriul judeţului Vaslui și aproape pe tot parcursul anului agricol, producţiile medii la nivelul judeţului sunt foarte mici comparativ cu anul precedent.Ca și exemple, amintim la cultura grâului, până în prezent, producţia medie este de 1.278 kilograme (kg)/ha comparativ cu anul trecut, respectiv de 3.842 kg/ha iar, la rapiţă, producţia medie realizată este de 1.025 kg/ha faţă de 1.748 kg/ha în anul 2019.