E oficial! Pe 10 septembrie fiecare şcoală va alege scenariul după care va funcționa în pandemie
În sfârșit, au fost elaborate ghidurile metodologice pentru organizarea activității în școli, pe fiecare nivel, cât și reperele pentru profesori. Ghidurile publicate ieri pe site-ul Ministerului Educației conțin propuneri de scenarii, modalitățile în care se vor desfășura orele de curs, precum și normele de igienă ce vor trebui respectate.
Pe 7 septembrie, Institutul Național de Sănătate Publică va prezenta evaluarea epidemiologică pentru fiecare localitate și abia pe 10 septembrie, școlile vor putea aplica unul dintre cele trei scenarii propuse pentru fiecare categorie de învățământ: grădiniță, învățământ primar, învățământ gimnazial și liceal, învățământ tehnic și profesional, învățământ vocațional și învățământ special. Scenariul după care va funcționa fiecare școală, va fi ales în funcție de rata incidenței cazurilor de COVID din localitate.
Conform ghidurilor, orele de curs vor fi de 55 de minute, iar pauza va fi de 10-15 minute. Profesorii vor folosi cataloage proprii, în care vor înregistra notele și absențele elevilor. Transferul acestor înregistrări în cataloagele claselor se va face după un program stabilit la nivelul unității de învățământ, pentru evitarea aglomerării în cancelarii și a atingerii cataloagelor de către diferite cadre didactice pe parcursul zilei. Orarul va fi structurat astfel încât într-o perioadă elevii să aibă câte două ore pe zi, în fiecare zi, la o disciplină.
De reținut este și faptul că părinții nu vor mai fi obligați să depună declarația pe propria răspundere, prin care să confirme că ai lor copii nu prezintă niciun simptom și nici nu au intrat în contact cu persoane infectate cu COVID-19.
Descarcă ghidurile aici:
- Ghid pentru învățământ preșcolar
- Ghid pentru învățământul primar
- Ghid pentru învățământul gimnazial și liceal
- Ghid pentru învățământul profesional și tehnic
- Ghid pentru învățământul special
- Ghid pentru învățământul vocațional
Deocamdată, la Bârlad rectificarea bugetară se lasă așteptată. Cel mai probabil, va fi votată astăzi, într-o nouă ședință de îndată. Consilierii locali au fost deja informați că Primăria va aloca 1.500.000 de lei, în vederea asigurării condițiilor necesare pentru desfășurarea noului an școlar.
Vor fi achiziționate tablete, camere web, laptopuri, termometre, dezinfectanți și alte materiale de igienă și curățenie. Primarul Dumitru Boroș a declarat inițial că banii provin din bugetul local, dar ulterior, la insistențele unor consilieri, a dezvăluit că sursa acestei finanțări este Guvernul României. (M.N.)