AgriculturaLocal

Arendașii de azi, moșierii de mâine. Tranzacții de zeci de mii de hectare de teren agricol

de Dănuț CIOBANU 

Proprietarii de pământ din județul Vaslui continuă să își tranzacționeze masiv proprietățile funciare. În ultimii ani, mii de hectare de teren agricol extravilan au fost vândute, principalii cumpărători fiind arendașii. Cum aceștia au investit în utilaje moderne și au făcut eforturi pentru a comasa suprafețele agricole, sunt foarte interesați în achiziționarea de pământ. Piața funciară din România a fost liberalizată începând din data de 1 ianurie 2014. 

În perioada ianuarie –septembrie 2020, la Direcția pentru Agricultură a Județului (DAJ) Vaslui s-au primit, verificat și înregistrat 2.158 dosare, pentru tranzacționarea terenurilor agricole extravilane. Ofertele de vânzare în extravilan însumează o suprafață de teren de aproximativ 1.706 hectare.

În urma analizării documentațiilor depuse de proprietarii de pământ, DAJ Vaslui a emis 481 avize finale și un aviz negativ. De asemenea, primăriile au emis 1.142 de adeverințe pentru libera vânzare a terenurilor respective. Prețurile aferente acestor terenuri oscilează până la un maxim de 100 lei/metrul pătrat, în funcție de poziția terenului (la limita cu terenuri intravilane, în aproprierea orașelor), categoria de folosință a acestuia, calitatea terenului etc.

Gigel Crudu, directorul DAJ Vaslui, a spus că există interes pentru achiziționare de teren, în principal din partea arendașilor care lucrează în prezent pământul.

”Ținând cont de faptul că în ultimii 15 ani aceștia au făcut eforturi deosebite pentru a comasa terenurile, constituind suprafețe cât mai mari pentru a fi lucrate eficient economic, arendașii sunt foarte interesați să achiziționeze terenurile scoase la vânzare. Ei mai sunt interesați și din perspectiva că au făcut multe investiții în tehnica agricolă și, bineînțeles, vor o predictibilitate pentru activitatea pe care o desfășoară. Tocmai de aceea ei achiziționează pământ, pentru a avea garanția că au principalul mijloc de producție la dispoziție”, a precizat Gigel Crudu.

Numărul mare de tranzacții cu terenuri agricole se înregistrează după ce, în anii trecuți, proprietarii vasluieni au lansat pe piață un număr foarte mare de oferte de vânzare. Spre comparație, în primele șase luni ale anului trecut, în județul Vaslui s-au înregistrat în total 1.787 oferte pentru vânzarea terenurilor agricole extravilane, pentru o suprafață de 1.640 hectare.

În cursul anului 2018, proprietarii de pământ din județul Vaslui  au formulat 3.210 oferte de vânzare, pentru o suprafață totală de 2.900 hectare de teren agricol extravilan. În cursul anului 2017, s-au înregistrat 2.576 cereri de oferte de vânzarea pentru 2.657 hectare.

În anul 2016, au fost publicate 2.158 de cereri de vânzare, pentru o suprafață totală de 2.110 hectare, iar în cursul anului 2015, au fost înregistrate în total 2.347 oferte de vânzare a terenurilor, pentru o suprafață de 2.485 hectare.

De asemenea, la sfârșitul anului 2014, pe site-ul DAJ Vaslui erau postate 2.227 de oferte de vânzare de terenuri, fiind vizată tranzacționarea unei suprafețe de 3.855 hectare.

 

 

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button