BusinessLocal

Firmele vasluiene se luptă să închidă anul în viață. Politicienii promit măriri peste măriri!

de Dănuț CIOBANU 

Promisiunile electorale făcute de partidelor politice privind tot felul de creșteri salariale, drepturi sociale și alte majorări sunt privite cu reținere de mediul de afaceri local. Întrepreinzătorii susțin că nu pot da crezare la toate aceste programe politice și se va vedea după campania electorală câte din aceste propuneri vor mai fi valabile. Între timp, tot mai multe firme se închid, numărul de locuri de muncă este în scădere, iar tot mai puține firme se gândesc la investiții.

Ovidiu Copacinschi, președintele Asociației Patronale a Întreprinderilor Mici și Mijlocii Vaslui, a precizat că după alegerile parlamentare se va trage o linie și se va vedea câte dintre promisiunile partidelor politice vor mai rămâne valabile. Creșterea pensiilor sau a salariilor în mediul privat și bugetar va ține de evoluția economiei naționale, de modul în care noul Guvern al României va adopta urgent măsuri în vederea redresării economice.

”Agenții economici sunt foarte obosiți și fac eforturi să supraviețuiască pe piață. Parametrii economici și financiari sunt în scădere la toate firmele. Speranța oamenilor de afaceri este să închidă anul economic cu firmele în viață. La anul, rămâne de văzut ca cei care ne conduc să fie dedicați activității lor în ceea ce privește relansarea economică”, a spus Ovidiu Copacinschi.

În perioada ianuarie – august 2020, numărul firmelor înregistrate la Registrul Comerțului Vaslui a scăzut cu 39,6%. Potrivit datelor oficiale, în primele opt luni ale anului s-au întregistrat 688 de firme: 499 – SRL; 110 – II; 67 – PFA; 10 IF. În perioada similară a anului trecut, erau înregistrate de către întreprinzătorii vasluieni nu mai puțin de 1.139 de firme.

test

Prăbușirea inițiativei private se vede și în fluxurile financiare ale agenților economici de la nivel local. În luna ianuarie 2020, agenții economici din județul Vaslui aveau credite bancare în monedă națională în sumă totală de 534 milioane de lei. După jumătate de an de pandemie de coronavirus și debutul crizei economice, împrumuturile contractate la bănci au scăzut la valoarea de 520 milioane de lei.

În luna mai 2002, indicele producției industriale a înregistrat valoarea de 69,6%, ceea ce indică o descreştere severă a activităţii industriale faţă de luna mai a anului trecut. Conform datelor publicate de Direcția Județeană de Statistică (DJS) Vaslui, în luna martie 2020, exporturile de bunuri au fost în valoare de 12.958 mii euro, cu 16,4% mai mici decât în perioada similară din anul 2019 (15.501 mii euro).

”Importurile de mărfuri derulate în luna martie 2020 au fost în valoare de 10.477 mii euro, cu 27,6% mai mici faţă de perioada similară din anul precedent (14.465 mii euro)”, se arată în buletinul statistic emis de DJS Vaslui.

 

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button