de Dănuț CIOBANU
UAT-urile din județul Vaslui au primit de la Guvernul României suma de 23.385.000 de lei, pentru acoperirea cheltuielilor legate de asistența socială. Este vorba despre plata asistenților personali ai persoanelor cu handicap grav și a indemnizațiilor lunare ale persoanelor cu handicap grav. În ultimii luni, un număr mare de primari au spus că nu mai au bani pentru a face aceste plăți și singura șansă era un ajutor financiar de la Palatul Victoria.
Hotărârea privind alocarea fondurilor financiare aferente asistenței sociale a fost publicată în Monitorul Oficial al României din data de 7 decembrie 2020. Astfel, a fost aprobată suplimentarea sumelor defalcate din taxa pe valoarea adugată pentru echilibrarea bugetelor locale pe anul 2020 cu suma de 743.740 mii lei, din fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului. Județul Vaslui a primit 23.385.000 de lei, sumele acordate unor UAT-uri fiind următoarele: Bârlad – 4.000.000 lei, Huși – 2.500.000 lei, Vaslui – 2.500.000 lei, Murgeni – 300.000 lei, Negrești – 800.000 lei, Codăești – 330.000 lei, Găgești – 400.000 lei, Stănilești – 310.000 lei, Zorleni – 250.000 lei.
Referindu-se la problema plății însoțitorilor persoanelor cu handicap, Ioan Ciupilan, primarul municipiului Huși, a spunea că la acest capitol situația este una îngrijorătoare.
”Deocamdată, din punct de vedere financiar reușim să închidem anul. Avem o problemă la însoțitorii persoanelor cu handicap, pentru că acolo avem o sumă foarte mare, dar sper să ne-o dea cei de la Guvern, că așa este legea. Dacă nu, o să fie o problemă aici”, a precizat Ioan Ciupilan.
La rândul lui, Neculai Moraru, primarul comunei Fălciu, spunea că pentru lunile iulie, august și septembrie 2020, UAT-urile nu au bani pentru asigurarea indemnizațiilor și plăților pentru asistenții personali.
”Aceste sume au fost bugetate până la sfârșitul primelui semestru din 2020, pentru că în cazul semestrului al II-lea nu sunt fonduri repartizate, În județul Vaslui sunt multe comune sărace, nu au posibilități să plătească acești bani”, a precizat Neculai Moraru.
O situație similară era și în comuna Vinderei, unde fondurile au acoperit plata drepturilor sociale doar pentru prima jumătate a acestui an.
”Nu mai avem bani pentru plata indemnizațiilor pentru persoanele cu handicap. Abia în trimestrul al III-lea avem 65.000 de lei, cu care vom acoperi luna aprilie și în trimestrul IV vom plăti pentru lunile mai și iunie și cam atât, se termină banii pentru plata indemnizațiilor. Nu am primit decât jumătate din sumă, iar noi nu ne putem permite din bugetul local să plătim celălaltă jumătate, datorită cofinanțării mari pe care o avem cu proiectele în derulare”, preciza Ionuț Ghiur, primarul comunei Vinderei.