ArtsInvatamantLocal

„Masca protectoare”, tema concursului interjudețean „Fotograful Creativ”

Ziua Artei Fotografice în România (11 ianuarie) a fost sărbătorită la Școala Gimnazială „Manolache Costache Epureanu” din Bârlad prin concursul interjudețean „Fotograful Creativ”, ajuns la a treia ediție.

Concursul, desfășurat online, promovează și valorifică talentul artistic exprimat prin fotografie de către elevi și profesori. Concursul reprezintă o derulare originală a activităților școlare și extrașcolare în comunitatea educațională locală, locală, județeană și națională, adaptându-se în mod surprinzător la măsurile și condițiile de desfășurare impuse de pandemie.

În acest an, organizatoarele au propus o temă foarte atractivă și inedită, „Masca protectoare”, care a suscitat interesul unui număr mare de elevi și profesori.

Și la această ediție, tema concursului i-a provocat pe participanți să dea frâu liber imaginației, creativității și talentului lor, prin utilizarea diverselor tehnici de lucru, astfel, fotografiile au adus în atenția juriului, și a celor care au urmărit expoziția online, surprinderea unor variate expresii și ipostaze dominate de uimire, teamă, nesiguranță, dar și de un optimism molipsitor, dătător de speranță și încredere că, în final, totul va fi bine. Fotografiile surprind secvențe din derularea activităților școlare sau din timpul liber al elevilor, spre a nu se uita niciun moment din această perioadă dominată de pandemie.”, a declarat profesoara Niculina Cărăbăț.

Numărul total de lucrări înscrise a fost de 270 de fotografii, trimise de participanții din nouă județe: Maramureș, Neamț, Constanța, Vâlcea, Botoșani, Craiova, Bistrița-Năsăud, Brăila, Vaslui, precum și din două orașe din Republica Moldova, Orhei și Chișinău, pasionați de fotografie și animați de dorința de a arăta că, în zilele noastre, emoțiile, generate de bucurie sau tristețe, pot fi imortalizate, atât cu aparatul foto cât și cu telefonul mobil, într-un instantaneu memorabil.

Concursul a avut două secțiuni:

Secțiunea I – Cea mai reușită activitate, adresată cadrelor didactice care s-au înscris cu fotografii, surprinzând aspecte din desfășurarea activităților prilejuite de Ziua Internațională a Sănătății sau al altor activități derulate în timpul pandemiei.

Secțiunea a II-a – Cea mai reușită fotografie, pentru elevii de la clasele IV-X și cadrele didactice.

La cele două secţiuni ale acestui concurs, au fost premiate activităţile şi fotografiile care au impresionat din punct de vedere artistic şi au corespuns cerințelor juriului, din punct de vedere al modului de realizare, după cum urmează:

la secțiunea I, din cele 95 de fotografii înscrise, 56 au obținut premiul I, 24 premiul al II-lea și 15 premiul al III-lea;

la secțiunea a II-a, dintre cele 175 de lucrări, 44 au obținut premiul I , 75 premiul al II-lea și 56 premiul al III-lea.

Fotografiile trimise în concurs au fost analizate cu multă atenție de către juriul de specialitate format din: prof. Stoian Mihaela, prof. Cărăbăț Niculina, prof. Gheciu Rodica, la secțiunea I și prof. Gîtin Crenguța-Georgiana, artist vizual Roșca Anda-Mădălina (din Brăila) și Huțanu Claudiu-Ciprian, student la Facultatea de Arte Vizuale din Iași, la secțiunea a II-a.

Toți câștigătorii premiilor I, II și III au fost răsplătiți de organizatoarele concursului cu diplome, pentru a-i încuraja să continue această frumoasă preocupare, pe care să o ducă la un nivel cât mai înalt, transformând-o în pasiune, urmând modelul celui care a fost pionierul artei fotografice, Carol Popp de Szathmári, recunoscut ca fiind primul artist fotograf din România şi primul fotoreporter de război din lume, a cărui dată de naștere, 11 ianuarie 1812, a fost desemnată Ziua Artei fotografice în România.”, a mai precizat prof. Niculina Cărăbăț.

Concursul interjudețean „Fotograful creativ” s-a desfășurat în trei etape:

etapa locală, la nivelul fiecărei școli, desfășurată în data de 10 noiembrie 2020;

etapa județeană, la nivel județean, desfășurată în data de 18 decembrie 2020;

etapa interjudețeană, între participanții din cele10 localități înscrise, desfășurată în data de 11.01.2021.

Coordonatoarele concursului au fost învățătoarele Loredana Gălățanu și Daniela Hreniuc, sprijinite de inspectorii Monica Mustățea, Oana Rusu, Cristin Ciubotariu și de conducerea Școlii Gimnaziale „Manolache Costache Epureanu”, reprezentată de directorii Bogdan Jora și Marian Bolum.

 

 

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button