LocalSocial

Scadența subdezvoltării! Din județul Vaslui se va pleca în masă în străinătate sau în alte județe

de Dănuț CIOBANU 

Cu sectorul productiv pus la pământ, viața vasluienilor în următorii ani va fi tot mai grea. Antreprenorii care mai activează pe piață sunt total debusolați, descurajați, în condițiile în care totul este împotriva lor. Oamenii de afaceri susțin că o economie bazată exclusiv pe consum va duce, treptat, la ruinarea întregii populații. Din județul Vaslui se va pleca masiv în alte județe din țară sau în străinătate.

Anul 2021 a fost extrem de dificil pentru mediul de afaceri local. Din nefericire, perspectivele pe termen scurt și mediu sunt din cele mai sumbre, iar oamenii de afaceri sunt de părere că va mai trece mult timp până când economia va fi relansată. Ovidiu Copacinschi, președintele Asociației Patronale a Întreprinderilor Mici și Mijlocii Vaslui, a spus că mediul economic nu are nicio perspectivă și totul este în ceață. În acest moment nu există un program, o strategie sau măcar o idee, ca să nu mai vorbim de sectorul productiv din economie.

„Suntem într-o criză pe toate planurile: politic, fiscal, economic, învățământ, sănătate etc. Lipsa de perspectivă afectează toate generațiile, iar cei tineri sunt debusolați și probabil vor părăsi țara. În acești 30 de ani nu am avut nicio strategie, nicio gândire de dezvoltare economică, dar avem de demolare economică. Se interzice și creșterea porcilor, iar dacă se vinde un porc amenda este de 50.000 de lei, dacă nu ai certificat veterinar!”, a spus Ovidiu Copacinschi.

În acest context, la nivel local și național nu se mai poate vorbi de un PIB care să aducă plus valoare, ci de un PIB care reprezintă o cifră de consum. S-a ajuns în această situație în condițiie în care există resurse la nivel intern, dar care sunt exportate și, în schimb, importăm tot ce avem nevoie.

„Oamenii de afaceri vasluieni sunt la pământ, descurajați, au mintea întunecată. Se simt epuizați total, pentru că totul este împotriva lor. Noi trebuie să cumpărăm totul de afară. Analfabetismul a ajuns la un procent de 70% la copiii de până la 10 ani. Nu ai învățământ, nu ai generații pregătite pentru a avea profesioniști. Dacă am avea plus valoare, dacă ar fi programe de dezvoltare am îmbunătăți nivelul de trai și am aduce un pic de fericire în masa de oameni”, a mai spus Ovidiu Copacinschi.

Practic, s-a ajuns ca românii să ridice PIB-ul în statele europene, iar din țară să lipsească profesioniștii de mare valoare.

„În condițiile de acum, în județul Vaslui viața va fi mult mai grea. Dacă treburile merg pe același făgaș, va fi greu. Se va pleca în masă din zona noastră. Se va pleca în alte județe din țară sau în străinătate, după cum va decide fiecare”, a conchis Copacinschi.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button