Home » Local » Sărăcia golește satele! Locurile de muncă și dezvoltarea pot opri exodul vasluienilor în străinătate

Sărăcia golește satele! Locurile de muncă și dezvoltarea pot opri exodul vasluienilor în străinătate

de Dănuț CIOBANU 

Depopularea satelor din județul Vaslui nu va fi diminuată decât atunci când condițiile de viață se vor îmbunătăți. Până atunci, populația activă va continua să își caute de lucru în străinătate, pentru a scăpa de problemele economice. Lipsa locurilor de muncă este cea mai grea problemă cu care se confruntă populația de la sate. Cum la nivel local oportunitățile sunt limitate, străinătatea rămâne singura opțiune a multor vasluieni.

Din comuna Cozmești sunt plecate în străinătate peste 100 de persoane, cele mai multe din satul Fâstâci, dar și din localitățile Bălești și Cozmești. Germania și Anglia sunt țările preferate de cei plecați, care lucrează cu precădere pe șantiere de construcții sau în abatoare.

„Oamenii au plecat de nevoie, pentru a-și întreține familiile mai bine decât o fac aici. Sperăm să nu mai plece atât  de mulți. Cred, totuși, că se va mai pleca până la îmbunătățirea situației și creerea de locuri de muncă  în comunitățile noastre. La cei plecați se vede că se mai construiește o căsuță, se repară un gard. Ar vrea să plece mai mulți, dar plecă doar cei cu posibilități financiare”, a spus Sima Hristache, primarul comunei Cozmești.

Persoanele care se reîntorc acasă după mai mulți ani se arată foarte mulțumiți de drumurile asfaltate, de școlile care sunt modernizate, de Centrul Cultural al comunei. Practic, de la an la an, în urma proiectelor implementate comuna Cozmești are o altă înfățișare.

„Sunt foarte mulți în comună care ar putea să își schimbe situația prin schimbarea mentalității și să pună mâna la treabă. Să nu așteptăm de fiecare dată și să spunem că sunte necăjiți, să facem ceva să ieșim din această situație”, a mai spus Sima Hristache.

După prima jumătate a acestui an, județul Vaslui se află pe primul loc la nivel național în ceea ce privește rata șomajului, cu un procent de 7,2%. Pe locul doi se clasează județul Teleorman cu un procent de 6,3%, în condițiile în care rata şomajului la nivel naţional era de 3,0%. În luna iulie 2021, conform ANOFM, s-au înregistrat 9,578 şomeri, din care 42,1% femei.

În ceea ce privește structura șomerilor pe grupe de vârste cei mai mulți șomeri (3.122) au vârsta cuprinsă între 40-49 de ani, după care urmează următoarele grupe: 50-55 de ani sunt 2.308 șomeri; peste 55 de ani sunt 2.158 șomeri; 30-39 de ani sunt 1.372 șomeri; până în 25 de ani sunt 461 șomeri etc.

„Problema este lipsa locurilor de muncă bine plătite. Eu cred că nimeni, decât cei ușor exaltați, nu dorește să meargă în afară granițelor, majoritatea vrea să rămână aici pe salarii decente. Când spun decente mă refer și la capacitatea de a răspunde cerințelor și competiției în care se află firmele vasluiene. De a crește competitivitatea firmelor. Când crește productivitatea cresc și salariile. Patronii nu se opun creșterii salariilor, din contra, spun că avem meserii unde se pot da salarii de 1.000 – 2.000 de euro”, a spus Ionel Constantin, președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Vaslui.

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*