AgriculturaLocal

Cu industria la pământ, județul Vaslui este pe cale să îngroape și sectorul zootehnic

Satele județului Vaslui sunt tot mai pustii de animale. În timp ce  crescătorii de animale au îmbătrânit și nu mai pot lucra, tinerii nici nu vor să audă de o astfel de îndeletnicire. În acest fel, animalele dintr-o comunitate au ajuns să fie numărate pe degete, în timp ce pășunile zac în paragină.

„Avem o scădere drastică a efectivelor de animale. Mai avem la ovine câțiva fermieri. Dar oamenii nu mai cresc bovine, cabaline și pornice. Populația este îmbătrânită, iar tinerilor nu le place această muncă. Nici prețurile nu sunt profitabile, pentru a fi o activitate economică rentabilă”, a spus Vasile Țabără, primarul comunei Hoceni.

Dacă în micile gospodării creșterea animalelor este pe cale de dispariție, nici fermele zootehnice nu o duc mai bine. Practic, sectorul zootehnic din județul Vaslui se află în pragul colapsului. Reducerea drastică a subvențiilor, seceta excesivă, precum și lipsa strategiilor agricole pe termen mediu și lung au ruinat fermierii. Mulți crescători de animale își vor închide afacerile și vor renunța la animale, din cauza lipsei de eficiență economică a fermelor. În tot acest timp, Ministerul Agriculturii ignoră cererile disperate ale fermierilor, iar populația va fi nevoită să consume produse din import.

 „Noi suntem tot timpul pe minus. Vina este a celor care conduc acum agricultura, dar și a celor care au condus-o și înainte. Nu avem strategii pe termen mediu, nu avem credite cu dobândă mică. Suntem nevoiți să vindem animalele pentru că nu sunt rentabile. Statul ne-a luat toate drepturile și ne-a lăsat de izbeliște”, a spus Niculiță Mărgărint, șeful fermei zootehnice de la Agroind Berezeni.

(Dănuț CIOBANU)

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button