Home » Business » Băncile sprijină firmele doar din vorbe! Lipsa de capital ne va transforma în simpli consumatori

Băncile sprijină firmele doar din vorbe! Lipsa de capital ne va transforma în simpli consumatori

de Dănuț CIOBANU 

Firmele din județul Vaslui se apropie tot mai greu de băncile comerciale. Chiar dacă au nevoie de capital, dobânzile foarte mari îndepărtează oamenii de afaceri de creditele atât de necesare. Anul trecut, scietățile locale au  luat de la bănci doar 66,4 milioane de lei, mult mai puțin decât împrumutuirle contractate de populație. În acest ritm, vom produce mai scump, iar importurile de mărfuri ne vor transforma în simpli consumatori.

La sfârșitul trecut, potrivit datelor Băncii Naționale a României, societățile din județul Vaslui aveau credite în lei de 644,1 milioane de lei. Dacă ne raportăm la luna ianuarie a aceluiași an, când erau contractate credite în valoare de 577,7 milioane de lei, rezultă că anul trecut firmele au luat împrumuturi de numai 66,4 milioane de lei. În cazul împrumuturilor în valută, de la credite de 42,4 milioane de lei în ianuarie 2021, în luna decembrie soldul creditelor era de 29,7 milioane de lei.

Ionel Constantin, președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Vaslui, a spus că băncile sprijină mai mult din vorbe mediul de afaceri, iar politicile de finanțare ar trebui schimbate.

„Oamenii de afaceri nu sunt sprijiniți în acest moment. Așteptăm credite performante cu dobânzi mici și foarte mici, gândite de la nivelul BNR până la băncile comerciale. Băncile comerciale nu pot face o politică aparte față de banul pe care îl împumută de la BNR. Banca Națională ar trebui să aibă în vedere acordarea unor credite băncilor comerciale cu dobândă de până la 0.5%, încât aceste dobânzi să crească până la maxim 3%. La noi este vorba acum de dobânzi între 8 și 15%”, a explicat Ionel Constantin.

Fără un sprijin consistent din partea băncilor, firmele nu vor mai fi competitive pe piață, iar importurile de mărfuri ne vor transforma în niște simpli consumatori.

„Patronatul are nevoie de capital. Principala problemă cu care se confruntă agenții economici este finanțarea, după aceea este vorba despre costurile de producție. De la noi până în vestul țării tirurile cu mărfuri fac între 10-12 ore, ceea ce sumpește produsele cu cel puțin 5%”, a mai spus Constantin.

De altfel, anul 2021 a fost extrem de dificil pentru mediul de afaceri local. Ovidiu Copacinschi, președintele Asociației Patronale a Întreprinderilor Mici și Mijlocii Vaslui, a spus că mediul economic nu are nicio perspectivă și totul este în ceață. Mai exact, nu există un program, o strategie sau măcar o idee, ca să nu mai vorbim de sectorul productiv din economie.

„Suntem într-o criză pe toate planurile: politic, fiscal, economic, învățământ, sănătate etc. Lipsa de perspectivă afectează toate generațiile, iar cei tineri sunt debusolați și probabil vor părăsi țara. În acești 30 de ani nu am avut nicio strategie, nicio gândire de dezvoltare economică, dar avem de demolare economică”, a spus Ovidiu Copacinschi.

 

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*