Home » Administratie » Județul Vaslui va avea cea mai scumpă apă potabilă din România! Una din motivații: Nu se vinde apă!

Județul Vaslui va avea cea mai scumpă apă potabilă din România! Una din motivații: Nu se vinde apă!

de Dănuț CIOBANU 

Locuitorii județului Vaslui au parte de vești extrem de proaste. După explozia prețurilor la gaze, energie și alimente se va scumpi și apa. Consilierii liberali din CJ Vaslui, au precizat că în urma aprobării noilor tarife, prețul la facturile de apă va crește cu 23,7%! Una din motivațiile acestei majorări este dispariția marilor consumatori industriali și consumul mic de apă. Un alt argument adus de consilierii majorității a fost că la București și Cluj scumpirile au fost de 30%, iar vasluieni vor putea suporta o creștere de 15% la apă, canal și epurare.

Aprobarea în ședința Consiliului Județean (CJ) Vaslui a hotărârii privind acordarea unui mandat special reprezentantului județului Vaslui în Adunarea Generală a Asociației pentru Dezvoltare Intercomunitară de Utilități Publice pentru serviciul de alimentare cu apă și de canalizare din municipiile Vaslui, Bârlad, Huși și orașul Negrești va avea un impact major asupra vasluienilor.

Marius Arcăleanu, consilier județean PNL, a spus că această hotărâre este o împuternicire acordată lui Dumitru Buzatu, președintele CJ Vaslui, pentru a majora serios prețurile la apă și canal.

„Această majorare va fi peste indexarea tarifelor cu rata inflației. Rata inflației pentru anul 2021 a fost de 5,7%, în timp ce majorarea la apă va fi de 23,7%, iar pe total la apa, canal și epurare majorarea este de 15%. În regulamentul de funcționare al SC Aquavas se prevede că ajustările anuale se fac prin indexarea cu rata inflației. Propunerea executivului local este peste rata inflației. Dacă ne dorim să majorăm cheltuielile, deja facturile sunt foarte mari, județul Vaslui va fi în topul național la apă și canal”, a spus Marius Arcăleanu.

Liberalul a mai adăugat că în urma acestei majorări, județul Vaslui se va clasa pe primul loc în țară la prețul la apă, la distanță de celelalte prețuri de la nivel național.

„De ce să plătim cel mai mult din România? De ce este necesară această majorare? Dacă Aquavas nu poate funcționa fără aceste prețuri, atunci să verificăm managementul acestei companii. În alte județe au prețuri mici. Dacă votăm această hotărâre, noi vom îngreuna viața cetățenilor din județ, printr-o creștere la apă pe lângă celealte utilități care sunt foarte apăsătoare”, a mai spus Marius Arcăleanu.

Dumitru Buzatu a precizat că gestionarea acestui operator de apă și canal este foarte complicată, dar este nevoie de acest operator pentru a coordona la un nivel unitar folosirea acestor resurse. Astfel, au fost obținute fonduri europene de peste 300 milioane de euro pentru dezvoltarea sistemului de apă și canalizare din centrele urbane, dar și la nivelul comunităților rurale.

„Operatorul nu e ultra bogat. Abia îl ținem în funcțiune pe plus, pentru a nu risca să restituim fondurile primite prin surse europene. Față de unele județe este mai mare prețul, iar față de alte județe mai mic. Dacă consumatorii sunt puțini se reflectă în preț. Avem o scădere considerabilă a numărului de consumatori. Marii consumatorii care permiteau un preț în niște limite scăzute au dispărut, nu mai avem Mecanica, Cânepa, nu mai avem nimic. Noi trebuie să facem ca în permanență să putem da apă vasluienilor. Aș fi de acord să nu mai mărim, dacă ar fi un bine. Dacă facem acest lucru oprim activitatea, le facem rău”, a spus Dumitru Buzatu.

La finalul discuțiilor, propunerea lui Marius Arcăleanu de a fi eliminată din hotărâre prevederea privind creșterea prețului a fost respinsă și a fost aprobat cu majoritate de voturi proiectul de hotărâre prezentat inițial.

 

 

 

 

 

 

 

 

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*