Home » Local » 3973 de persoane din 21 de comune vasluiene au beneficiat de serviciile caravanei de depistarea activă a tuberculozei

3973 de persoane din 21 de comune vasluiene au beneficiat de serviciile caravanei de depistarea activă a tuberculozei

România este țara din Uniunea Europeană cu cel mai mare număr de bolnavi de tuberculoză. Este unul din motivele pentru care acțiunile de depistare precoce – screening a acestei boli infecțioase care se răspândește pe calea aerului vizează toate județele țării printr-un amplu priect derulat cu ajutorul unor caravane mobile finanțate din fonduri europene și guvernamentale. Rezultatele activitații acestor caravane în județul Vaslui au fost finalizate cu ocazia Zilei mondiale de luptă împotriva tuberculozei – 24 martie.

3973 de persoane din comunele Banca, Dragomireşti, Griviţa, Hoceni, Iana, Lunca Banului, Bogdănești, Puieşti, Pungeşti, Soleşti, Oșesti,  Ştefan cel Mare, Vetrișoaia, Vinderei, Zorleni, Berezeni, Fălciu, Șuletea, Fruntișeni, Ciocan și Gherghești au beneficiat de serviciile gratuite de depistare activă a tuberculozei puse la dispoziție de caravanele Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta din București în cadrul proiectului pe fonduri europene Organizarea de programe de depistare precoce/screening, diagnostic si tratament precoce al tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente”

Comunele Berezeni, Vinderei, Fălciu și Zorleni au înregistrat cel mai mare număr de localnici care au beneficia de serviciile caravanei, cu un număr de 268 de persoane screenate la Berezeni,  264 la Vinderei și 253 în Fălciu și Zorleni, cu o rată de prezență la caravană de 79 de persoane pe zi.

Comunele din județul Vaslui selectate pentru a face parte din acest proiect sunt cele în care au fost înregistrate cazuri noi de tuberculoză în ultimii ani. Conform datelor statistice, incidența tuberculozei în Vaslui este de 51,8 cazuri la suta de mii de locuitori.

289 dintre beneficiarii serviciilor de screening gratuit din județul Vaslui au ridicat suspiciuni de tuberculoză motiv pentru care au fost trimiși spre investigații suplimentare către dispensarele TB din zonă. In cazul acestor beneficiari se efectuează analize suplimentare pentru stabilirea diagnosticului de tuberculoză și a tratamentului aferent. Rezultatele finale fiind disponibile la 60 de zile de la ridicarea probelor pentru analize.

Pacienții din aceste comune diagnosticați cu tuberculoză beneficiază de serviciile de consiliere și sprijin asigurate de partenerii de la Federația UNOPA. În paralel, Asociația pentru Sprijinirea Pacienților cu Tuberculoză Multidrog Rezistentă – ASPTMR asigură servicii de suport telefonic pentru pacienții diagnosticați cu tuberculoză ce au situații sociale dificile, astfel încât aceștia să poată urma tratamentul până la vindecare.

 

Caravana ”Screening TB” este un cabinet mobil , fiind o camionetă adaptată, dotată cu aparatură de radiologie și diagnostic molecular rapid – cea mai avansată metodă de identificare a infecției cu bacilul tuberculozei – precum și un program de inteligență artificială care ajută la depistarea tuberculozei și a altor 14 patologii pulmonare. Serviciile medicale ale caravanei sunt asigurate de personal medical specializat.

Ce este tuberculoza?

Tuberculoza este o boală contagioasă, provocată de mycobacterium tuberculosis care se transmite pe calea aerului de la pacientul bolnav la persoane sănătoase. Organismul uman o poate izola în tuberculoame pulmonare încapsulate în plămâni sau înafara lor,  astfel încât infecția să nu se dezvolte decât mai târziu, când sistemul imunitar suferă o cădere.

Tuberculoza se vindecă dacă tratamentul este urmat până la final, fără întrerupere.

Tuberculoza continuă să fie o problemă de sănătate publică în România, iar stigma cauzată de acest diagnostic complică și întârzie în multe cazuri prezența din timp la medic.

Caravana “Screening TB” face parte din cel mai mare proiect de depistare activă a tuberculozei derulat de România în ultimii 30 de ani – proiectul POCU/4.9/225/117426  – “Organizarea de programe de depistare precoce (screening), diagnostic și tratament precoce al tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente”; proiect finanțat din fonduri europene și implementat la nivel național de către Institutul de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” – București și a partenerilor săi, cu sprijinul Ministerului Sănătății.

“Tuberculoza este o boală gravă, contagioasă, cu transmitere aeriană, iar experiența medicală arată că în spatele fiecărui caz de tuberculoză activă depistat se mai află încă 10 cazuri nediagnosticate. Rolul caravanei este acela de a ajuta populația aflată la risc să aibă acces la serviciile medicale necesare astfel încât depistarea și tratamentul tuberculozei să poată începe cât mai devreme. Tuberculoza se vindecă, dar e nevoie ca să fie diagnosticată la timp și pacientul să beneficieze de tratament complet. Implicarea medicilor de familie, a asistenților medicali comunitari, sprijinul autorităților locale și județene sunt esențiale pentru că numai împreună putem combate răspândirea tuberculozei” – declară medicul Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” din București.

 

Activitățile de prevenție sunt o prioritate pentru Direcția de Sănătate Publică Vaslui, iar rețeaua de asistență medicală comunitară reprezintă o resursă extrem de importantă, fără de care,  activitățile esențiale pentru asigurarea accesului populației și în special a segmentului defavorizat la serviciile de sănătate, nu ar avea impactul dorit – declară coordonatorul județean al activității de asistență medicală comunitară Ofelia Mihaela Pais.

 

 

 

 

 

 

Mobilizarea populației pentru participarea la screeningul gratuit al tuberculozei s-a realizat cu ajutorul Direcției de Sănătate Publică Vaslui, a autorităţilor locale, a rețelei de asistență medicală comunitară, prin implicarea echipelor comunitare integrate (asistenți medicali comunitari, mediatori sanitari, asistenți sociali) și a medicilor de familie, proiectul beneficiind de suportul Prefecturii județului Vaslui, precum  și al reprezentanților locali ai Programului Național de Prevenire, Supraveghere și Control al Tuberculozei – PNPSCT.

 

 

Mai multe informații despre ce este tuberculoza și proiectul ”Screening TB” găsiți și pe site-ul www.screeningtb.ro

 

În judeţul Vaslui, activităţile de informare şi suport în comunități au fost realizate de Fundația Centrul Pentru Politici și Servicii de Sănătate, partener al Institutului de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” în acest proiect.

 

 

Proiectul POCU/4.9/225/117426 “Organizarea de programe de depistare precoce (screening), diagnostic și tratament precoce al tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente”     cu implementare la nivel național, are o perioadă de derulare de cinci ani, 2018 – 2023, fiind axat pe prevenirea, screeningul și diagnosticul tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente, într-un grup țintă de 75.010 persoane la nivel național, selectate din grupuri vulnerabile: persoane din comunități rurale, persoane fără adăpost, persoane care suferă de dependență de alcool, droguri sau alte substanțe toxice, respectiv persoane private de libertate sau aflate sub control judiciar.

 

Proiectul „Organizarea de programe de depistare precoce (screening), diagnostic și tratament precoce al tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente” – cod SMIS 2014+: 117426 este cofinanțat din Programul  Operațional Capital Uman 2014-2020.

 

Valoarea totală a finanțării nerambursabile este de 68.369.935,23 lei (aproximativ 14,4 milioane de euro).

 

Proiectul este implementat de către Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, în parteneriat cu:

  • Asociația Română Anti-SIDA (ARAS)
  • Uniunea Națională a Organizațiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA)
  • Fundația Romanian Angel Appeal- Apelul Îngerului Român
  • Fundația Centrul pentru Politici și Servicii de Sănătate (CPSS)
  • Asociația SamuSocial din România
  • Asociația pentru Sprijinirea Pacienților cu Tuberculoză Multidrog Rezistentă (ASPTMR)

 

Acest proiect este parte integrantă din Strategia Națională de Control al Tuberculozei.

 

 

Institutul de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” București  este cea mai prestigioasă instituție medicală din România, cu tradiție în depistarea și tratarea bolilor pulmonare și în implementarea strategiei naționale de supraveghere și control al tuberculozei.

 

Fundaţia Centrul pentru Politici si Servicii de Sănătate din Bucureşti – CPSS are experiență în peste 100 de proiecte și programe dintre care unele dedicate domeniului instruirii personalului socio-medical cu finanțare internă și internațională.

 

 

Federația Uniunea Națională a Organizațiilor Persoanelor afectate HIV/SIDA – UNOPA are o experiență de peste 17 ani în implementarea de proiecte adresate populației vulnerabile, pacienți cu HIV/SIDA și tuberculoză.

 

Asociația pentru Sprijinirea Pacienților cu Tuberculoză Multidrog Rezistentă – ASPTMR – are experiență îndelungată în furnizarea de servicii de sprijin socio-medical pentru pacienții cu tuberculoză.

 

 

About Axinte Radu Alexandru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*