AdministratieLocal

Singuri, bolnavi și fără speranță! Bătrânii din satele Vasluiului fac coadă la serviciile sociale

de Dănuț CIOBANU 

Persoanele în vârstă din comunitățile județului Vaslui au un interes enorm pentru proiectele sociale. Mulți dintre bătrâni nu mai au aparținători care să le poarte de grijă, iar astfel de programe reprezintă pentru ei o speranță la viață. La un astfel de proiect derulat în comuna Hoceni persoanele de vârsta a treia s-au înscris pe o listă de așteptare, pentru a beneficia de servicii sociale. Inițiative de acest fel sunt în implementare și în alte UAT-uri vasluiene, unde satele sunt pline de bătrâni nevoiași și singuri. 

În comuna Hoceni este în implementare un proiect cu fonduri europene în domeniul social. În cadrul programului au fost angajate 25 de persoane care îngrijesc la domiciliu 50 de bătrâni din localitate. Proiectul se intitulează „Bătrânețe fericită” și constă în prestarea un set de servicii zilnice către persoanele în vârstă: curățenie, igienă personală, cumpărarea de medicamente, cumpărături de la centrele comerciale, asigurarea hranei etc.

Vasile Țabără, primarul comunei Hoceni, a spus că la nivel local proiectul este un succes, multe persoane de vârsta a treia dorind să se înscrie în program.

„Locuitorii comunei sunt mulțumiți. Cu trecerea timpului o parte din beneficiari au ieșit din program și au fost introduse în program alte persoane în vârstă. Este o listă de așteptare cu vârstnici din comuna, iar dacă o să mai apară locuri libere vor să beneficieze de serviciile sociale oferite prin proiect. Oamenii ne spun că este un lucru bun. Dacă vom mai accesa un astfel de proiect social, acum avem experiență și știm cum să derulăm activitățile specifice”, a spus Vasile Țabără.

Inițiativa Primăriei Hoceni nu este singulară la nivelul județului Vaslui. Și în comuna Berezeni se investește într-un centru social pentru persoanele vârstnice. Obiectivul proiectului este creșterea calității vieții pentru 150 de persoane de peste 65 ani aflate în situații de risc. Proiectul din comuna Berezeni se derulează prin POR 2014-2020 și are o valoare totală de  de 4.758.656 lei, din care finanțarea UE este de 4.083.012 lei.

”La acest centru social se va servi o masă caldă, pentru cei care se pot deplasa. Pentru cei care nu se pot deplasa, noi am comandat două mașini, una pentru transport persoane și alta pentru transportul mesei calde. În aceste cazuri, asistentele se vor deplasa la domiciliul persoanelor vârstnice pentru a le da masa și îngrijirea de care au nevoie”, a spus Toader Dima, primarul comunei Berezeni.

Și comuna Fălciu derulează un proiect social finanțat din bani europeni, care are un grup țintă format din 250 de bătrâni din localitate. Valoarea totală a investiției prin POR 2014-2020 este de 3.161.592 lei, din care finanțare nerambursabilă de 3.096.779 lei.

Neculai Moraru, primarul comunei Fălciu, a precizat că proiectul urmărește facilitarea accesului populației la servicii sociale de calitate, prin creșterea capacității de acoperire cu servicii sociale destinate persoanelor vârstnice.

„Proiectul va cuprinde o componentă de îngrijire la domiciliu, adică o masă caldă, menajul zilnic, spălat lenjerie, curățenie și altele. În cadrul proiectului vom construi și un cămin de bătrâni în care se vor acorda diverse tratamente de fizioterapie și kinetoterapie. Bătrânii vor avea unde veni la o discuție și vor putea socializa între ei. Prin acest proiect asigurăm 23 locuri de muncă, pentru îngrijitori, medici și infirmieri”, a adăugat Neculai Moraru.

 

 

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button