Diferența dintre faliment și profit! Producția de grâu pe un hectar irigat 6.200 kilograme, iar pe un hectar neirigat 1.700 kilograme
de Dănuț CIOBANU
Sistemele de irigații pot salva afacerile din agricultură. Cum seceta pedologică compromite anual culturile agricole, altewrnativa pentru fermieri este dezvoltarea unor sisteme de irigații. Diferența dintre o suprafață irigată și o parcelă neirigată în ceea ce privește producția este imensă. În acest an, fermierii care și-au irigat grâul au obținut o producție de 6.200 kilograme/hectar, în timp ce de pe un hectar neirigat cultivat cu grâu s-au recoltat doar 1.700 kilograme.
Agenţia Naţională de Îmbunătățiri Funciare (ANIF) Vaslui a pus în funcțiune, în aceste zile, o serie de echipamente de udare. În total, în cadrul marelui proiect de modernizare a amenajării pentru irigații Albița – Fălciu se irigă de pe 36,2 kilometri de canale, dintr-un total de 38 de kilometri cât prevede investiția. Doar în acest an au fost date în exploatare 4,2 kilometri de canale de irigații.
Ritmul alert de implementare a investiției se reflectă și în sumele ahitate către executanții lucrărilor. Valoarea reactualizată a proiectului se ridică la suma de 55 milioane de lei, iar până la această dată a fost cheltuită suma de 53 milioane de lei.
Sandu Damian, directorul ANIF Vaslui, a spus că sunt irigate 8.398 de hectare, dintr-o suprafață totală de 13.893 hectare contractate de fermieri.
„Avem puse în funcțiune 102 echipamente de udare: tamburi, pivoți etc. Acum se irigă culturile de porumb, floarea soarelui și sfeclă de zahăr. Apa este livrată gratuit fermierilor. Mai mult, la finalul campaniei agricole, fermierii primesc și un procent de 50% din cheltuielile pe care le fac cu pomparea apei în rețea. Pentru noi este un efort de echipă, nu avem zile libere și căutăm să fim la dispoziția fermierilor”, a spus Sandu Damian.
Pentru reabilitarea amenajării de irigații Albița – Fălciu va avea loc o a doua etapă de investiții. Este vorba despre modernizarea unor stații de repompare, a unor canale de aducțiune și a unor canale de distribuție pe o suprafaţă de 1.983 hectare (ha). Valoarea investiţiei este de 24.266.139,79 lei cu TVA, iar durata de realizare a investiției este de 15 luni.
În prima etapă de reabilitare a amenajării pentru irigații Albița – Fălciu se va moderniza infrastructura principală de irigaţii ce deserveşte 10.075ha.
În cadrul acestui obiectiv de investiţii de la Albiţa – Fălciu, se vor reabilita următoarele: 4 staţii de pompare reversibile; 38,221 km canale de alimentare şi distribuţie a apei pentru irigaţii; 15 buc construcţii hidrotehnice, din care 12 buc podeţe şi 3 buc stăvilare.
În anul 2021 valoarea lucrărilor de reabilitare la acest obiectiv de investiţii realizată a fost de 12.557.480,06 lei cu TVA şi a constat în următoarele lucrări: reabilitarea conductei de aspirație zona Prut; montarea și punerea în funcțiune a instalațiilor hidromecanice, instalațiilor de amorsare, instalațiilor electrice de forță 0,4 KV iluminat, trafo, priză pământ la stațiile Bumbăta și Berezeni. Totodată, s-au reabilitat 13,8551 km de canale de irigaţii.