În primele 5 luni ale anului 2022, în judeţul Vaslui au fost înmatriculate 5 societăți cu participare străină la capitalul social subscris. Trendul este asemănător cu cel din anul precedent, când au fost înmatriculate 21 de societăți comerciale cu participare străină la capitalul social subscris.
În perioada 1991 – 31 decembrie 2021, în județul Vaslui s-au înregistrat 507 societăți străine, ceea ce înseamnă la nivel național un procent de numai 0,20% din totalul societăților străine. În ultimii 31 de ani, valoarea totală a investițiilor străine din județul nostru este de 44.224.000 euro, adică un procent de 0,09% din totalul sumei investite la nivel național.
Prin urmare, Vasluiul este pe ultimul loc în țară în funcție de numărul societăților și pe locul 41 în funcție de capitalul social în echivalent valută.
Nici antreprenorii români nu sunt mai optimiști în ceea ce privește perspectivele de dezvoltare. În primele patru luni ale acestui an s-au înmatriculat 460 de firme, din care 344- SRL-uri, 59 – PFA-uri, 53 – II etc. Spre comparație, în aceeași perioadă a anului trecut, au intrat pe piață 531 de firme, ceea ce înseamnă o dinamică negativă de 13,37%.
„Vedem cu ochii și trăim acest impact negativ asupra mediului de afaceri. Toate aceste crize se reflectă asupra mediului economic. Toată baza, toată fundația societății se bazează doar pe mediul de afaceri, pentru că el este singurul care produce plus valoare și nu altcineva. Toți ceilalți consumă! Nu vedem nici la această oră că se gândește o strategie prin care mediul economic autohton este ajutat să reziste, ca să nu mai zic de relansare, despre care discutăm de ani de zile”, a spus Ovidiu Copacinschi, președintele Asociației Patronale a Întreprinderilor Mici și Mijlocii.
(Dănuț CIOBANU)