Home » National » Un cercetător român a coordonat un studiu prin care au fost transferați neuroni umani în creierul unor șoareci de laborator

Un cercetător român a coordonat un studiu prin care au fost transferați neuroni umani în creierul unor șoareci de laborator

Potrivit unui studiu publicat în revista științifică Nature, neuronii implantați în creierul șoarecilor de laborator sunt structuri în miniatură create din celule stem umane, pot trimite semnale și pot răspunde la indicii de mediu captați de mustățile șobolanilor. Această demonstrație a cercetătorilor, care arată că neuronii proveniți din celulele umane pot colabora cu celulele nervoase ale rozătoarelor vii, ar putea pava drumul pentru descoperiri revoluționare, precum modalități de a testa terapii pentru diferite afecțiuni psihiatrice și neurologice.

“Tulburările psihice reprezintă o povară uriașă pentru societate și este foarte, foarte clar că avem nevoie de modele mai bune pentru studierea acestora. Vedem adesea pacienți și familii disperate. Nu este timp de pierdut, a declarat Sergiu Pașca, coordonator al studiului și profesor de psihiatrie la Universitatea Stanford. În vârstă de 40 de ani, Pașca a devenit doctor în medicină în 2007, la UMF Iuliu Hațieganu Cluj, iar apoi a urmat studii post-doctorale în SUA, unde este acum profesor.

Pentru a demonstra însă ipoteza că această descoperire ar putea contribui la studierea mai detaliată a bolilor neurologice și psihice, oamenii de știință au transferat în creierul unui cobai și o structură de neuroni umani de la pacienți cu o tulburare genetică numită sindromul Timothy. Față de neuronii umani sănătoși, cei cu afecțiunea respectivă au crescut până în punctul în care au dezvoltat anomalii clare.

Gabriele Ligani, cercetătoare în cadrul Institutului de Neurologie al UCL a spus că studiul este “captivant” și deschide o nouă fereastră în studierea afecțiunilor neuropsihice: Contopirea celulelor umane cu cele ale unui întreg corp animal depășește limitările pe care aceste structuri le au singure.

Surse: The GuardianNature

About Axinte Radu Alexandru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*