Home » Business » Ocoliți de valută! Investitorii străini vin în Moldova, dar nu în județul Vaslui

Ocoliți de valută! Investitorii străini vin în Moldova, dar nu în județul Vaslui

de Dănuț CIOBANU 

Județul Vaslui nu excelează nici în anul 2023 la capitolul atragerea capitalului extern. În timp ce în alte județe ale Moldovei sunt înmatriculate zeci de societăți cu participare străină, Vasluiul continuă să fie ocolit de investitorii străini. În tot acest timp, antreprenorii autohtoni speră ca împreună cu administrația locală să aducă câteva investiții de succes în județul Vaslui.

În primele două luni ale acestui an, în Județul vaslui a fost înmatriculată doar o societate cu participare străină, valoarea capitalului social subscris fiind de 10.199 de euro.

Spre comparație, în aceeași perioadă, în județul Iași s-au înmatriculat 44 de firma străine, în Suceava 11 firme, în Botoșani 3 etc.

De altfel, în perioada 1991 – 31 decembrie 2021, în județul Vaslui s-au înregistrat 507 societăți străine, ceea ce înseamnă la nivel național un procent de numai 0,20% din totalul societăților străine. Valoarea totală a investițiilor străine din județul nostru este de 44.224.000 euro, adică un procent de 0,09% din totalul sumei investite la nivel național.

Oamenii de afaceri de la nivel local sunt de părere că Guvernul actual și cel viitor ar trebui să dezvolte investiții viabile în județul Vaslui și să reducă o parte din taxe și impozite acolo unde este posibil.

„Credem în eficiența parlamentarilor români, a celor care conduc administrația locală în bătălia cu cei de la București, astfel încât să obțină maximul pentru Vaslui. Avem nevoie de lucrări la infrastructura rutieră, refacerea spitalelor, o serie de școli etc. Poate reușim împreună cu administrația locală să aducem câteva investiții de succes în județul Vaslui, având în vedere că nu suntem la o distanță mare de Iași, că beneficiem de același aeroport”, spunea Ionel Constantin, președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Vaslui,

Anul 2023 a început defavorabil și pentru mediul economic local. În ceea ce privește înmatriculările de firme, datele statistice indică o evoluție negativă față de anul trecut cu un procent de 13%. În prima lună a anului s-au înmatriculat 94 de societăți, față de 109 în aceeași perioadă a anului trecut.

De asemenea, față de anul precedent au ieșit mai multe firme de pe piață. Potrivit datelor Oficiului Național al Registrului Comerțului, 36 de firme și-au suspendat activitatea, 38 au fost dizolvate, iar 48 de societăți au fost radiate de la Registrul Comerțului.

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*