Home » Local » AJOFM Vaslui: Tichetele de activități casnice, singura formă de remunerare a prestatorului casnic

AJOFM Vaslui: Tichetele de activități casnice, singura formă de remunerare a prestatorului casnic

Începând cu 1 ianuarie 2024, Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Vaslui va asigura implementarea la nivel județean a prevederilor Legii nr. 111 din 21 aprilie 2022, privind reglementarea activității prestatorului casnic. 

Actul normativ menționat reglementează modalitatea de remunerare a persoanelor ce au calitatea de prestator casnic și condițiile în care această activitate urmează a fi prestată.

Prestatorul casnic este o persoană fizică ce poate desfășura activități casnice ocazionale în una sau mai multe gospodării, în schimbul unei remunerații acordate exclusiv sub formă de tichete de activități casnice.

Beneficiarul casnic este persoana fizică în folosul căreia prestatorul casnic desfășoară activități casnice.

Între prestatorul casnic și beneficiarul casnic se stabilește un raport juridic prin acordul de voință al părților, fără a avea o formă scrisă, în vederea prestării activităților casnice deci nu va avea la bază un contract în formă scrisă.

Activitațile casnice ce intră sub incidența acestei legi sunt: servicii de curățenie/igienizare, spălatul/călcatul rufelor, servicii de croitorie, servicii de preparare a hranei, servicii de îngrijire corporală, hrănire, supraveghere a beneficiarului casnic dependent, activitățile desfășurate de persoanele care exercită ocazional profesia de bonă.

Plata prestatorului pentru serviciile prestate se va face cu tichete de activități casnice, aceasta fiind prevăzută ca singura formă de retribuire pentru activitățile prestate. Valoarea nominală a tichetului de activități casnice este de 15 lei și poate fi actualizată anual prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat.

Tichetul de activități casnice se poate achiziționa de la oricare dintre agențiile pentru ocuparea forței de muncă județene și a municipiului București, de la furnizorul de serviciu universal (Poșta Română) sau de pe Platforma electronică de evidență a desfășurării activităților casnice, platformă care va fi gestionată de ANOFM.

Pentru desfășurarea de activități casnice remunerate, atât beneficiarii casnici cât și prestatorii casnici se înregistrează prin crearea unui cont personal în Platforma electronică de evidență a desfășurării activităților casnice, gestionată de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, prin operatorii nominalizați la nivelul agențiilor județene pentru ocuparea forței de muncă.

Înregistrarea beneficiarilor casnici și prestatorilor casnici în platforma electronică și crearea contului personal se pot face fie individual de către aceștia, fie prin intermediul personalului AJOFM Vaslui care va oferi suport tehnic la sediul instituției.

Pentru veniturile realizate din desfășurarea activităților casnice, prestatorul casnic datorează impozitul pe venit și contribuția de asigurări sociale, baza de calcul la care se aplică cota impozitului pe venit și cota contribuției de asigurări sociale fiind de 50% din valoarea nominală a tichetului de activități casnice.

Tichetele de activități casnice nu sunt transferabile, nu pot fi utilizate pentru achiziția altor bunuri și servicii și pot fi utilizate numai de către prestatorul casnic ale cărui date sunt completate pe acestea. Tichetele pot fi preschimbate în bani de către prestatorul casnic în maximum 12 luni de la data primirii acestora, în numerar, la oricare dintre agențiile pentru ocuparea forței de muncă sau la furnizorul de serviciu universal ori, după caz, prin ordin de plată/transfer în contul bancar indicat de către prestatorul casnic prin Platforma electronică de evidență a desfășurării activităților casnice.

Beneficiarul casnic are obligația de a valorifica tichetele de activități casnice în termen de 12 luni de la data achiziționării acestora.

 

 

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*