Home » Local » Austeritate pentru nevoiași! Venitul minim de incluziune crește de la 313 lei la 346 lei

Austeritate pentru nevoiași! Venitul minim de incluziune crește de la 313 lei la 346 lei

de Dănuț CIOBANU 

Beneficiile sociale care se raportează la Indicatorul Social de Referință cresc de la 1 martie 2024. La nivelul județului Vaslui, una din creșterile care vizează un număr mare de beneficiari este venitul minim de incluziune.  Spre exemplu, sprijinul pentru familii cu copii se majorează de la 795 lei la 879 lei. În luna ianuarie 2024, în județul Vaslui au încasat venitul de incluziune 9.349 de beneficiari.

Ministerul Muncii anunță că toate beneficiile sociale care se raportează la Indicatorul Social de Referință cresc de la 1 martie 2024, ca urmare a majorării cu 10,4 % a acestui indicator. Astfel, valoarea indicatorului crește de la 598 lei, în anul 2023, la 660 lei, anul acesta.

După aplicarea noii valori a indicatorului de referință, beneficiile de asistență socială se majorează. Este vorba de indemnizația pentru creșterea copilului; indemnizațiile pentru persoanele cu dizabilități; indemnizația de acomodare în cazul adopției unui copil; indemnizația lunară pentru tinerii care optează pentru ieșirea din sistemul de protecție socială și urmează cursurile de învățământ sau se angajează; ajutorul lunar nerambursabil pentru refugiați; alocația lunară de plasament.

La nivelul județului Vaslui, una din creșterile care vizează un număr mare de beneficiari este venitul minim de incluziune. Prin urmare, sprijinul pentru incluziune crește de la 313 lei la 346 lei, lei, respectiv de la 456 lei la 504 lei, în cazul persoanei vârstnice peste 65 ani, iar sprijinul pentru familii cu copii se majorează de la 795 lei la 879 lei.

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, prin Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială și Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Vaslui (AJPIS) Vaslui, a început plata pentru beneficiarii de venit minim de incluziune care a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2024.

Suma totală plătită de către AJPIS Vaslui celor 9.349 de beneficiari în prima lună a acstui an este de 5.805.360 de lei.

Calendarul plăților pentru beneficiarii înregistrați până acum (familii și persoane singure) este următorul: pe 20 februarie se alimentează conturile pentru cei care au optat pentru încasarea VMI pe card; în ultima decadă a lunii (între 22 februarie și ultima zi a lunii) se asigură plata prin mandat poștal, conform convenției încheiate cu Poșta Română.

„Venitul Minim de Incluziune (VMI) reprezintă un program unic de asistență socială, creat pentru a ajuta persoanele și familiile vulnerabile să depășească obstacolele financiare pe care le întâmpină și să-și îmbunătățească viața. Acesta este un beneficiu prevăzut în Legea nr. 196/2016 privind venitul minim de incluziune și are două componente: sprijin pentru incluziune și, respectiv, sprijin pentru familiile pentru copii”, a spus Sorin Prepeliță, directorul AJPIS Vaslui.

VMI înlocuiește prestațiile anterioare, respectiv, venitul minim garantat (VMG) și alocația pentru susținerea familiei (ASF). Măsurile adoptate prin această lege fac parte din Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), capitolul 13 ”Reforme sociale” jalonul 384, având scopul de a reduce sărăcia în rândul persoanelor vulnerabile, totodată diminuând sarcinile administrative pentru administrația locală și beneficiari.

 

 

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*