Home » Social » Și pescarii de la AJVPS Vaslui se revoltă: Stăpânul Prutului

Și pescarii de la AJVPS Vaslui se revoltă: Stăpânul Prutului

Nu numai vânătorii sunt nemulțumiți de conducerea Asociației Județene a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi (AJVPS) Vaslui, ci și pescarii. Problemele acestora sunt legate de taxa de 100 de lei care se percepe pentru pescuitul pe Prut. “Am să întreb dacă a cumpărat Prutul, că el spune că este patron”, s-a revoltat un pescar referindu-se la directorul AJVPS Vaslui. Omul a decis să meargă în județul Galați să-și vizeze carnetul pentru că acolo taxa este de doar doi lei!
După ce au răbufnit în presă nemulțumirile vânătorilor legate de administrația Asociației Județene a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi (AJVPS) Vaslui, pescarii și-au făcut curaj și au decis să-și spună și ei oful în public. Vineri, 31 ianuarie, Ion Oliniuc, 59 de ani, polițist pensionar, tocmai pleca spre Galați pentru a i se viza carnetul de pescar. Omul susține că acolo taxa este de doi lei, în timp ce la Vaslui ar trebui să plătească 100 de lei!
“Negru (Vasile Negru, directorul AJVPS Vaslui – n.r.), când a venit la conducere, m-a pus să plătesc un milion cotizație, deși înainte dădeam jumătate. Îmi percepe o taxă ca să pescuiesc în Prut, dar Prutul e natural. Și Bucureștiul mi-a zis:«Domnule, dar de ce nu-l dați în judecată pentru că vă îngrădește drepturile?» Am vorbit cu președintele lui de la București, care îi șeful pe țară. Și a zis: «Domnule, trebuie să vă dea gratis». Acum, mă duc la Galați să vizez carnetul”, ne-a declarat Ion Oliniuc.
Trebuie spus că Oliniuc a fost membru AJVPS Vaslui, dar din cauza respectivei taxe s-a mutat la organizația din Galați.
“Eu am fost anul trecut la Negru. M-am dus să-l întreb, prin august, de ce nu respectă legea. Pe urmă, m-am dus la Galați. Pe permis scrie «da, cu excepția Deltei Dunării». Da, toată țara e valabil. Eu nu știu ce face cu banii ăștia, cum îi justifică la control. Dacă spune că pentru pensionari e gratuit, atunci e gratuit. El îmi spune: «Domnule, cu pensia ta…»”, a mai spus Oliniuc.
Când l-am întrebat de taxă, Vasile Negru, directorul AJVPS Vaslui, ne-a declarat: “Pentru râul Prut, AJVPS Vaslui deține autorizația de pescuit recreativ-sportiv. Noi deținem autorizație pentru râul Prut pe o lungime de 190 de kilometri, de la intrarea în județul Vaslui, stâlpul de frontieră 1.141, până la ieșirea de pe teritoriul județului Vaslui, stâlp de frontieră 1.252, limita județ Galați. Toți membrii noștri care vor să pescuiască pe tronsonul pentru care noi avem autorizație de pescuit trebuie să fie membri la noi. În momentul când am cerut emiterea autorizației, ni s-a cerut un întreg dosar, în care să faci dovada proprietății sediului, calculator, personal angajat echipat, salarizat și înarmat și dacă avem în dotare mijloace de transport cu care să ne deplasăm să facem paza. Am făcut acest dosar, care ne-a costat vreo 60 de milioane de lei. Agenția Națională de Pescuit și Acvacultură din România ne-a atribuit autorizații pentru râul Prut, râul Bârlad și râul Vasluieț. Pentru membri noștri pescari care dețin carnet de membru s-a stabilit o cotizație de către consiliul AJVPS Vaslui. Copiii cu vârsta de până în 14 ani plătesc 25% din valoarea cotizației anuale, pescarii care se încadrează ca pensionari și care au împlinit vârsta de 65 de ani și tinerii între 14-18 ani plătesc 50% din această cotizație, iar pescarii adulți între 18 și 65 de ani plătesc cotizația întreagă. Beneficiază de reducerea cotizației cei care sunt veterani de război sau care au împlinit 80 de ani. Restul trebuie să achite cotizația care este stabilită în consiliu de 100 de lei pe anul calendaristic”.

“Nu-l verifică nimeni pe omul ăsta?”
Pescarul nemulțumit este de cu totul altă părere: “Negru spune că este un statut făcut de el, cu 65 de ani, cu 85 de ani… Nu scrie în lege treaba asta. El face statutul după legea-mamă. Am vorbit și cu Bucureștiul, mi-a dat dreptate. Bucureștiul m-a trimis la Galați, că e pe toată Moldova. Galațiul îmi vizează carnetul cu doi lei, iar el îmi cere 100 de lei. Știu băieți care nu-s pensionari și plătesc la Galați vreo 400.000 de lei.
Bucureștiul a zis: «Încă nu au ieșit timbrele ca să le punem să vizăm carnetul, dar vă duceți cu cuponul de pensie, puneți ștampila acolo că ați achitat doi lei timbrul fiscal, atâta trebuie să achite pensionarii». El nu înțelege treaba asta și nu înțeleg cine îi permite lui. Am vrut merg și la Consiliul Județean, să întreb dacă a cumpărat Negru Prutul, că el spune că este patron. Eu înțeleg cum e la Cârja. A cumpărat patronul de acolo lacul. El îl îngrijește. Dar Prutul? Rușii de dincolo prind peștii gratis până la jumătatea Prutului. Eu vreau să se respecte legea, că eu, după ce fac plângere la toate organele și primesc răspuns, voi face plângere și la poliția județeană să văd ce și cum. El a spus că nu-i pasă nici de poliție, nici de nimica. El abuzează de funcția lui. Nu știu ce face cu banii ăștia pe care îi colectează. A zis că-l dă afară pe șeful de filială Fălciu pentru că m-a primit el în asociație. Nu-l verifică nimeni pe omul ăsta? Mi-a vorbit pe un ton de tiran. Că el face legea în județul Vaslui… Sunt care vin și aruncă plasa, iar în două-trei zile și-au «scos» permisul și tac din gură, nu spun că-i scump. Eu mă duc cu undița, dom’le, când și când. Cum merg pe tren cu reducere de 50%, trebuie să respecte și el legea”.
Vasile Negru susține că nu a comis niciun abuz și că pescarii care își vizează carnetele la Galați au interdicție la apele unde AJVPS Vaslui are autorizație: «Nu facem niciun abuz. Există acorduri de reciprocitate între asociații pentru ca pescarii să aibă aceleași drepturi. La ora actuală, AJVPS Galați, vecinul nostru de la sud, nu a solicitat să încheiem un acord de reciprocitate ca pescarii mei să se ducă în jos. Dacă își vizează pemisul la Galați, se duce și pescuiește în apele unde AJVPS Galați deține autorizație legală de pescuit recreativ-sportiv”.

About Mihai Vasile