Home » Justitie » 101 vasluieni dați dispăruți în 2013: Adriana Motaș, de negăsit!

101 vasluieni dați dispăruți în 2013: Adriana Motaș, de negăsit!

Anul trecut, peste 160 de minori și adulți figurau ca dispăruți de la domicilii. În urma eforturilor depuse de polițiști, 111 vasluieni au fost depistați și redați familiilor, însă alți 53 rămân încă de negăsit. Statistica include un caz celebru: Adriana-Elena Motaș, elevă la Colegiul Tehnologic „Al.I. Cuza” Bârlad, cea care a avut o relație amoroasă cu chirurgul Octavian Marcu.
Conform evidențelor Inspectoratului de Poliție al Județului (IPJ) Vaslui, la finele anului 2012, Serviciul de Investigații Criminale avea în lucru 63 de cazuri de persoane dispărute de la domiciliu. Acestea s-au adăugat celor 101 dispariții înregistrate în 2013. În aproape jumătate din cazuri, respectiv 48, a fost vorba despre adulți care au plecat de acasă fără să anunțe pe nimeni din familie, cei mai mulți suferind de afecțiuni psihice.
În urma activităților desfășurate de polițiști, 111 din totalul celor 164 de persoane înregistrate ca dispărute au fost găsite și redate familiilor. Este vorba despre 61 de minori și 50 de adulți.
Trebuie spus că, în cazul dispariției copiilor, polițiștii iau în calcul îndeosebi posibilitatea de a fi căzut pradă traficanților de persoane sau proxeneților. Din acest motiv, prevenirea și soluționarea cazurilor de dispariții de copii reprezintă priorități.
„Dispariția unui copil în condiții alarmante impune, cu necesitate, acțiuni rapide, profesioniste și eficiente ale Poliției, în cadrul unui parteneriat cât mai larg cu societatea civilă și cu toți factorii disponibili să contribuie la prevenirea producerii unor adevărate drame umane, prin salvarea vieții ori sănătății copilului. Recomandarea pe care o facem părinților în cazul în care copilul dispare sau fuge de acasă este să sune imediat la 112 și să comunice toate datele. Este de dorit ca părinții să aibă o fotografie cât mai recentă a copilului, ușurând astfel munca noastră și mărind șansele de identificare a celui dispărut”, a declarat subcomisar Mihaela Ștraub, purtătorul de cuvânt al IPJ Vaslui.
Un astfel de caz a intrat în atenția anchetatorilor pe 18 aprilie 2013, când doi frați, în vârstă de nouă, respectiv 11 ani, din satul Poiana, suburbie a orașului Negrești, au dispărut de acasă. Cei doi plecaseră, pe jos, către Vaslui, la o mătușă de-a lor, supărați că fuseseră certați de bunică. După ce au parcurs circa 25 de kilometri, cei doi copii au fost găsiți de un bărbat din Cănțălărești, noaptea, pe o uliță din sat. Bărbatul le-a oferit de mâncare și un loc de dormit, iar a doua zi a sunat la Poliție și a anunțat incidentul. În final, copiii au ajuns cu bine acasă, însă nu înainte de a fi căutați de zeci de polițiști, jandarmi, pompieri și câini de urmă.

Cazul Motaș – Marcu
În cazul unora dintre cei 61 de copii dați dispăruți și găsiți, conflictele în familie, neglijarea de către părinți și situația materială precară au fost factorii care i-au împins să plece de acasă. Cât despre cei 53 de vasluieni negăsiți încă, doar 12 sunt minori.
De departe, cel mai celebru caz este cel al Adrianei-Elena Motaș, elevă în clasa a X-a la Colegiul Tehnologic „Al.I. Cuza” Bârlad. Aceasta nu ar fi ajuns în atenția mass-media dacă nu ar fi fost legată de Octavian Marcu, un renumit și apreciat chirurg bârlădean. În 2012, medicul, acum în vârstă de 41 de ani, a candidat atât la Primăria Bârlad, cât și pentru un fotoliu în Parlamentul României.
În vara anului 2012, puștoaica de 15 ani a avut o relație amoroasă cu Marcu, cercetat ulterior pentru act sexual cu un minor și bănuit chiar că ar fi avut legătură cu dispariția fetei. Relația dintre cei doi a ieșit la iveală după ce, pe 8 martie 2013, familia fetei a dat-o dispărută, iar câteva zile mai târziu, doctorul a mers la Poliție ca să o acuze pe elevă și pe prietenul acesteia de șantaj. El le-a povestit anchetatorilor că, după ce o operase de apendicită în vara anului 2012, minora a început să-i pretindă bani pentru manuale și rechizite. După ce i-a dat câte ceva, Marcu a hotărât să pună capăt oricărui contact cu adolescenta, însă a intervenit iubitul de 26 de ani al fetei, care l-a amenințat că-l va reclama pentru că a întreținut relații sexuale cu o minoră. Medicul a declarat că i s-au cerut 3.500 de lei pentru a trece sub tăcere relația cu Adriana-Elena Motaș, care îi fusese pacientă.
După ce a fost audiat de mai multe ori, la un moment dat, chirurgul a recunoscut că s-ar fi întâlnit cu fata chiar pe 5 martie 2013 (ziua dispariției), a luat-o cu mașina din apropierea liceului, i-a dat 2.000 de lei și a lăsat-o la ieșirea din Bârlad înspre Galați. Altădată, a afirmat că, în schimbul unei sume de bani, a dat-o pe mâna unor indivizi care ar fi trebuit „să o facă ascunsă”.
Cum Marcu își tot schimba versiunea, invocând chiar o „labilitate psihică”, în vara anului trecut, procurorii au dispus efectuarea a două percheziții. Mai întâi, au cercetat fiecare colțișor al camerei de gardă de la spitalul bârlădean, iar apoi au controlat o proprietate a doctorului din satul Bădeana, comuna Tutova, unde acesta obișnuia să o ducă pe minoră.
Nici în ziua de azi nu se știe dacă fata a plecat singură de acasă și în prezent este în străinătate sau a fost răpită și forțată să se prostitueze sau a fost ucisă.

Dispăruți de 20 de ani, negăsiți nici azi
Purtătorul de cuvânt al IPJ Vaslui a menționat că pe site-ul Poliției Române (www.politiaromana.ro) au fost create secțiunile „Copii dispăruți” și „Urmăriri/Persoane Urmărite”, unde au fost postate date cu privire la persoanele dispărute. Aici apar și cele mai vechi patru cazuri de copii dispăruți din județul nostru.
Roxana Mihaela Caloean, din Bârlad, născută pe 24 iulie 1988, a dispărut pe 24 octombrie 1992 dintr-un parc de joacă, unde se afla în grija unei mătuși. Purta un palton cu glugă de culoare roșie, un pulover la baza gâtului, de culoare grena, un pantalon din velur grena, iar în picioare avea cizme de cauciuc, de culoare grena. Avea circa un metru înălțime, păr castaniu, fața rotundă, ochi căprui și o aluniță de trei milimetri pe brațul stâng. Mai fugise de acasă cu trei luni înaintea dispariției, dar a fost găsită într-un tren personal care circula spre Iași.
Ionel Cioclu, din comuna Blăgești, născut pe 20 aprilie 1988, a dispărut de la o stână pe 29 octombrie 1999. Purta pantalon din stofă de culoare vișinie, pulover din lână gri, era încălțat cu cizme de cauciuc albastre, iar pe cap avea o căciulă din blană de oaie, brumărie. Avea 1,40 m înălțime, corp atletic, păr blond, ochi albaștri, frunte lată, urechi mici. A mai fugit de câteva ori, ultima dată fiind găsit în comuna Vădeni, județul Brăila.
Valerica Strat, din Vaslui, născută pe 24 ianuarie 1986, a dispărut din fața blocului la 1 martie 1997. Împreună cu o colegă de clasă, a plecat spre o pădure din suburbia Bahnari pentru a culege flori. Ca să ajungă acolo, aveau de trecut pârâul Vasluieț, pe o țeavă din fier. Colega ei a căzut în apă și a fost dusă aproximativ 20 de metri, reușind până la urmă să se salveze. Valerica Strat nu a putut fi găsită. La data dispariției, purta o geacă din tercot de culoare grena, pulover din PNA grena cu trandafiri albi, pantalon PNA de culoare albastră, iar în picioare purta teniși albaștri cu șireturi roșii. Semnalmente: corpolență astenică, piele măslinie, ochi căprui, păr șaten, fața ovală, frunte mică.
Dan Ancuța, din Vaslui, născut pe 3 octombrie 1987, suferind de sindromul Down, a dispărut de acasă pe 22 februarie 2000. Purta un pulover verde deschis și pantalon de trening bleu, era încălțat cu pantofi din piele maro, iar pe cap avea un fes negru. Avea 1,20 m înălțime, păr șaten închis, tuns scurt, ten alb, ochi verzi și dentiție tocită. El mai fugise de acasă, fiind găsit la București.
Acest caz apare la secțiunea „Urmăriri”, deși în noiembrie 2013 Judecătoria Vaslui a dat o sentință prin care stabilea că Dan Ancuța a încetat din viață în urmă cu zece ani. Decizia a venit la solicitarea lui Petru Ancuța, fratele celui dispărut, care, după ani lungi de căutări în zadar, a primit informații potrivit cărora Dan Ancuța a murit în mai 2012.

About Mihai Vasile