Home » World » SITUAȚIA ÎN UCRAINA: Kievul cere din nou Moscovei să își retragă trupele de la frontiera cu Ucraina. Persoane necunoscute au atacat un elicopter militar ucrainean la Kramatorsk – presă

SITUAȚIA ÎN UCRAINA: Kievul cere din nou Moscovei să își retragă trupele de la frontiera cu Ucraina. Persoane necunoscute au atacat un elicopter militar ucrainean la Kramatorsk – presă

Kievul reiterează îndemnul către Moscova de a retrage trupele ruse de la frontiera cu Ucraina, în conformitate cu prevederile acordului de la Geneva, a anunțat miercuri Ministerul ucrainean de Externe într-un comunicat, relatează agenția oficială Ukrinform. Persoane necunoscute au atacat cu arme automate, miercuri seara, la Kramatorsk, în estul Ucrainei, un elicopter militar ucrainean de tip Mi-8.

UPDATE 00:10 Persoane necunoscute au atacat un elicopter militar ucrainean la Kramatorsk – presă

Persoane necunoscute au atacat cu arme automate, miercuri seara, la Kramatorsk, în estul Ucrainei, un elicopter militar ucrainean de tip Mi-8, a anunțat directorul Centrului național de cercetări politico-militare, Dmitri Tîmciuk, citat de presa ucraineană. Potrivit agenției oficiale Ukrinform, persoane necunoscute au atacat elicopterul cu arme automate de calibru 5,45 mm, în jurul orei locale 20.00 (20.00, ora României), în timp ce elicopterul militar era deasupra orașului Kramatorsk. Potrivit lui Tîmciuk, incidentul nu s-a soldat cu victime. Surse din cadrul Ministerului ucrainean de Interne au confirmat că elicopterul atacat aparține forțelor militare ale Ucrainei.

Un incident similar a avut loc marți, când un avion militar ucrainean a fost atins de proiectile de artilerie lansate de milițiii separatiste proruse la Slaviansk. „Indivizi rămași neidentificați au deschis focul spre un avion de tip AN-30, aparținând Forțelor Aeriene ucrainene, care efectua un zbor de observare deasupra orașului Slaviansk. Avionul a fost atins de mai multe proiectile, dar a aterizat fără probleme”, a comunicat marți Ministerul ucrainean al Apărării, care a calificat acest incident drept „act terorist”. „Ucraina cere din nou Rusiei să-și retragă forțele militare care se află în prezent de-a lungul frontierei ruso-ucrainene. Concentrarea trupelor în această zonă reprezintă o amenințare reală care putea duce la agravarea situației în estul Ucrainei”, afirmă Ministerul de Externe, adăugând că „grupurile separatise proruse din regiune ar putea profita de prezența trupelor ruse pentru a provoca intrarea acestora pe teritoriul ucrainean”.

Diplomația ucraineană subliniază că autoritățile de la Kiev doresc o soluționare pașnică a situației din estul țării și sunt hotărâte să pună în aplicare acordul de la Geneva. Astfel, Kievul a respins cu fermitate acuzațiile Moscovei cu privire la neîndeplinirea obligațiilor asumate la Geneva, menționând că „Uniunea Europeană și Statele Unite au salutat deja primii pași ai Guvernului ucrainean în direcția soluționării crizei din țară”. „Totodată, observăm că Moscova boicotează prevederile acordului de la Geneva și nu are nicio intenție de a le pune în aplicare”, denunță ministerul ucrainean, afirmânt că Moscova trebuie să-i „îndemne pe separatiști să lase armele jos și să renunțe la tortură și omoruri”. Potrivit ministerului, „separatiștii proruși înarmați constituie o amenințare teroristă pentru cetățenii ucraineni”.

Referitor la prezența trupelor ucrainene în estul Ucrainei, ministerul afirmă că acestea au rolul de a garanta securitatea cetățenilor, indiferent de naționalitatea lor. „Mai mult decât atât, aducerea trupelor (ucrainene) în stare de alertă reprezintă o reacție legitimă la amenințările și agresiunea din partea Rusiei împotriva integrității teritoriale a statului nostru”, potrivitcomunicatului diplomației ucrainene. Recent, Rusia a afirmat că Administrația de la Kiev trebuie să-și retragă trupele din estul Ucrainei, unde a fost reluată „operațiunea antiteroristă” contra separatiștilor proruși. „Rusia insistă din nou pentru detensionarea imediată a situației în sud-estul Ucrainei, asupra retragerii trupelor ucrainene și începerii unui nou dialog interucrainean, cu participarea tuturor formațiunilor politice”, a comunicat Ministerul rus de Externe.

Sursa: mediafax.ro

Kievul reiterează îndemnul către Moscova de a retrage trupele ruse de la frontiera cu Ucraina, în conformitate cu prevederile acordului de la Geneva, a anunțat miercuri Ministerul ucrainean de Externe într-un comunicat, relatează agenția oficială Ukrinform. Persoane necunoscute au atacat cu arme automate, miercuri seara, la Kramatorsk, în estul Ucrainei, un elicopter militar ucrainean de tip Mi-8. UPDATE 00:10 Persoane necunoscute au atacat un elicopter militar ucrainean la Kramatorsk - presă Persoane necunoscute au atacat cu arme automate, miercuri seara, la Kramatorsk, în estul Ucrainei, un elicopter militar ucrainean de tip Mi-8, a anunțat directorul Centrului național de cercetări politico-militare,…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: