Home » Justitie » “Sfântul” Gușă, mai presus de lege

“Sfântul” Gușă, mai presus de lege

Chiar dacă legea spune că se interzice orice construcție în ariile naturale protejate protejate sau în rezervațiile naturale, acest lucru nu l-a împiedicat pe părintele Ștefan Gușă să ridice un adevărat complex chiar în mijlocul rezervației “Movila lui Burcel”. Acest lucru a fost posibil cu aprobarea tacită a primarului comunei Miclești de la acea vreme, Costică Ciubotă, plecat între timp din țară.

Alexandru CROITORU

În 1917, zona “Movila lui Burcel” era identificată ca zonă potențial protejată și rezervație naturală botanică, deoarece în acea zonă creșteau stânjenelul de stepă, irisul, brândușa, săvăcuța și salvia, plante protejate.

movila lui burcelÎn 1973, printr-o decizie a Consiliului Popular de la acea vreme, zona era declarată rezervație de importanță județeană ca apoi, după Revoluția din decembrie ‘89, zona să fie declarată “rezervație de importanță națională de arii protejate ca rezervație botanică cu o mare importanță științifică și didactică”. Suprafața totală a acestei rezervații a fost inițial de 12 hectare și, în 2003, întreaga arie a fost și delimitată.

Povestea complexului pe care părintele Gușă a început să-l construiască, fără să țină cont de faptul că legea interzicea acest lucru, dar cu sprijinul primarului comunei Miclești de la acea vreme, a început în 1996, când preotul a cerut și obținut de la Agenția de Protecție a Mediului Vaslui un aviz pentru construirea unei cruci electrificate și amplasarea unui portal sculptat. Tot în acel an, Gușă a primit, cu titlul de proprietate, o suprafață de 4,5 hectare în rezervație și tot în același an a primit, prin proces verbal de predare-primire, în folosință, întreaga suprafață a ariei protejate, de 12 hectare, tot din partea primarului comunei Miclești de la acea vreme.

Abia în 2004 Agenția pentru Protecția Mediului Vaslui află de toate acestea, în momentul în care părintele Gușă a solicitat autorizație de construire, în aria protejată, a unui schit, a chililor mănăstirești, aducțiune de apă și electrificarea zonei.

“Când a fost solicitată documentația, ne-am trezit în fața faptului împlinit, dar trebuie să recunaștem că a făcut părintele Gușă și un lucru bun prin delimitarea ariei protejate cu un gard de pășunea comunală. APM nu i-a avizat niciun fel de construcție, dar asta nu l-a impedicat să-și ducă planurile la bun sfârșit. Ba mai mult, în perioada 2005-2006, în zona protejată a fost instalată și o antenă de telefonie mobilă. Am avut numeroase discuții cu preotul pe tema asta. S-a ajuns să ne blesteme pe noi și instituția, dar lucrurile au mers tot în direcția dorită de preot”, au spus reprezentanții Agenției de Mediu Vaslui.

Gușă a demonstrat, practic, că el poate fi mai presus de legile statului și poate face cam ceea ce vrea, mai ales atunci când are și sprijinul autorităților locale, în speță, a fostului primar al comunei Miclești, Costică Ciubotă, plecat, între timp, definitiv, din țară.

“Au fost și sunt controale la Movila lui Burcel, numai că acolo situația este una mai specială. Problemele au fost făcute cunoscute și Agenției Naționale de Mediu și Ministerului Mediului, iar răspunul acestora a fost unul cât se poate de clar cerând oprirea lucrărilor și chiar demolarea construcțiilor din zona protejată. Din câte știu, părintele a demolat gardul ce delimita rezervația naturală dar Agenția, împreună cu reprezentanții primăriei Miclești au început rebonarea rezervației, lucrare ce se fa încheia în perioada imediat următoare”, a spus șI directorul executive al APM Vaslui, Mădălina Nistor.

Chiar dacă legea spune că se interzice orice construcție în ariile naturale protejate protejate sau în rezervațiile naturale, acest lucru nu l-a împiedicat pe părintele Ștefan Gușă să ridice un adevărat complex chiar în mijlocul rezervației “Movila lui Burcel”. Acest lucru a fost posibil cu aprobarea tacită a primarului comunei Miclești de la acea vreme, Costică Ciubotă, plecat între timp din țară. Alexandru CROITORU În 1917, zona “Movila lui Burcel” era identificată ca zonă potențial protejată și rezervație naturală botanică, deoarece în acea zonă creșteau stânjenelul de stepă, irisul, brândușa, săvăcuța și salvia, plante protejate. În 1973, printr-o decizie a…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

2 comments

  1. Cu ce incurca ma rog manastirea?Avem darul de a ne crede buricul pamintului:la noi sint numai situri arheologice care nu intereseaza pe nimeni ,cladiri „istorice” care se darima fel si, fel de rezervatii inventate. Se rad padurile de peste tot si nu plinge nici un ecologist, o iau dealurile la vale datorita defrisarilor necontrolate si noi facem studii. Africa este o mare rezervatie tinuta in subdezvoltare dar subdezvoltata.Ar trebui ca odata sa se temine cu aceasta duplicitate si sa se mearga pe un curs corect de dezvoltare

  2. acest securist calugar popa se crede cel mai tare din zona ingroapa niste bani negri degeaba !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!