Home » National » Verificarea MARILOR AVERI: Fiscul analizează cele mai multe situații în Ilfov și București. Ce județe urmează pe listă

Verificarea MARILOR AVERI: Fiscul analizează cele mai multe situații în Ilfov și București. Ce județe urmează pe listă

ANAF realizează cele mai multe verificări ale averilor deținute de persoanele fizice identificate cu risc fiscal în Ilfov (34), București (31), urmate de județele Suceava (14), Buzău (10) și Tulcea (10), din cele 313 persoane stabilite pentru primă fază a programului derulat.

ANAF realizează cele mai multe verificări ale averilor deținute de persoanele fizice identificate cu risc fiscal în Ilfov (34), București (31), urmate de județele Suceava (14), Buzău (10) și Tulcea (10), din cele 313 persoane stabilite pentru primă fază a programului derulat.

La polul opus se situează județele Vaslui, cu 2 persoane fizice verificate, și Dâmbovița, Arad, Caraș-Severin, Bistrița-Năsăud și Covasna, cu câte trei persoane.

Fiscul a identificat câte 9 persoane de verificat în județele Brăila, Galați, Constanța, Cluj, Bihor și Brașov, câte 8 în Vrancea, Vâlcea, Timiș și Hunedoara.

În Bacău, Prahova și Dolj vor fi verificate câte 7 persoane cu risc fiscal, iar în Olt, Gorj, Mehedinți, Maramureș și Mureș câte 6 persoane.

Totodată, pentru Iași, Neamț, Argeș, Ialomița, Teleorman, Călărași, Sibiu și Harghita au fost selectate câte 5 persoane, iar pentru Botoșani, Giurgiu, Sălaj, Satu-Mare și Alba ANAF a identificat câte 4 persoane ale căror averi vor fi verificate.

Fiscul a anunțat săptămâna trecută că a început programul de verificare a persoanelor cu venituri mari care prezintă risc fiscal ridicat cu 313 dosare, de care se ocupă 60 de inspectori.

Din totalul de 14,3 milioane de persoane care obțin venituri impozabile, ANAF a selectat aproape 300.000 pentru eșantionul semnificativ supus analizei de risc. Printre aceștia se numără asociați sau acționari care au împrumutat firma cu peste 200.000 de lei, persoane care au cumpărat bunuri sau case de peste 70.000 de euro, au depozite anuale de peste 150.000 de lei sau au achiziționat mașini mai scumpe de 25.000 de euro.

ANAF a identificat peste 132.000 de cazuri în care diferența între veniturile estimate și cele declarate este mai mare de 10%, dar nu mai puțin de 50.000 de lei.

Mai departe, agenția a stabilit că aproape 5.900 de persoane prezintă un grad ridicat de risc fiscal, respectiv au un risc anual de nedeclarare mai mare de un milion de lei anual, au făcut achiziții de proprietăți imobiliare în intervalul 2011 – 2013 mai mare de 150.000 de euro sau au cumpărat în același interval mașini de peste 75.000 de euro.

Dintre cei 5.900 de contribuabili, 1.160 au fost eliminați întrucât riscul de nedeclarare de peste un milion de lei este acoperit de veniturile soților, dar s-au adăugat 3.150 de cetățeni, rude sau afini până la gradul II, identificați cu risc fiscal în eșantionul de 132.000 de persoane.

Au rezultat astfel 7.880 de cazuri propuse pentru verificarea amănunțită, în patru grupe de risc – patron bogat de firmă săracă, persoane cu patromoniu semnificativ, dar fără activități economice cunoscute, persoane cu venituri volatile, respectiv alte persoane, care nu intră în primele trei categorii dar prezintă risc semnificativ.

În total sunt 5.400 de persoane vizate pentru prima serie de verificări.

Fiscul a înființat opt servicii distincte de verificări fiscale dedicate programului, în structura direcției de verificări fiscale de la nivel central – București, Ploiești, Craiova, Galați, Brașov, Iași, Cluj-Napoca și Timișoara, cărora le-a alocat 100 de posturi, și a selectat primii 60 de inspectori care se ocupă exclusiv de acest program.

Acestora le-au fost alocate 313 cazuri pentru prima etapă – verificarea fiscală prealabilă documentară.

ANAF urmărește o medie de cinci cazuri / inspector, pentru operativitate și eficiență.

Agenția Națională de Administrare Fiscală a anunțat joi că a început verificarea persoanelor cu venituri mari care prezintă risc fiscal ridicat, metodologia presupunând mai multe etape, care vor dura cel mult șase luni sau, dacă sunt necesare informații din străinătate, 12 luni.

„De la preluarea mandatului (aprilie 2013), am restructurat mecanismele de combatere a evaziunii fiscale, iar astăzi, Antifrauda și Inspecția Fiscală scot din piață firmele fantomă și destructurează lanțuri de firme evazioniste zi de zi. Mentalitatea privind obligativitatea emiterii bonului fiscal s-a schimbat radical. Acum a venit momentul, după doi ani de pregătiri laborioase, să apăsăm și mai tare pedala luptei împotriva evaziunii, inclusiv pe segmentul persoanelor fizice. Fie ele personalități ale vieții publice, maneliști, cămătari etc, cu toții fiind pentru noi doar contribuabili cu obligații declarative. Cu toții vor trebui, mai devreme sau mai târziu, să facă dovada fiscalizării veniturilor cu care și-au construit averile”, a declarat într-un comunicat președintele ANAF, Gelu Ștefan Diaconu.

ANAF a lansat „Programul de asigurare a conformării fiscale a persoanelor fizice cu risc fiscal” ca urmare a analizelor de risc fiscal efectuate de Direcția Verificări Fiscale asupra persoanelor fizice, în cadrul programului de asigurare a conformării fiscale a persoanelor fizice cu averi mari, pe baza datelor disponibile privind veniturile declarate și alocările de fonduri (creșteri patrimoniale, achiziții, creanțe, cheltuieli etc.), în urma cărora au fost identificate și alte persoane fizice decât cele din acest grup care prezintă risc fiscal ridicat – risc de nedeclarare a unor venituri semnificative și sustragere de la plata impozitelor aferente.

În eșantionul de risc al persoanelor fizice cu risc fiscal intră proprietarii unor averi afișate semnificative (imobile, autoturisme de lux, alte bunuri de mare valoare, creanțe din creditări acordate companiilor și/sau persoanelor fizice, depuneri semnificative în conturi bancare din România sau din străinătate, cheltuieli personale ridicate), nejustificate de veniturile declarate.

Sursa: mediafax.ro

ANAF realizează cele mai multe verificări ale averilor deținute de persoanele fizice identificate cu risc fiscal în Ilfov (34), București (31), urmate de județele Suceava (14), Buzău (10) și Tulcea (10), din cele 313 persoane stabilite pentru primă fază a programului derulat. ANAF realizează cele mai multe verificări ale averilor deținute de persoanele fizice identificate cu risc fiscal în Ilfov (34), București (31), urmate de județele Suceava (14), Buzău (10) și Tulcea (10), din cele 313 persoane stabilite pentru primă fază a programului derulat. La polul opus se situează județele Vaslui, cu 2 persoane fizice verificate, și Dâmbovița, Arad, Caraș-Severin,…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: