Home » Social » Crescători de animale și truditori ai cămpului, ați terminat cu munca? – Veniți de-i dați parte statului

Crescători de animale și truditori ai cămpului, ați terminat cu munca? – Veniți de-i dați parte statului

de Marian Mocanu
26 octombrie este termenul pana la care agricultorii vasluieni sunt așteptați la agențiile fiscale din județ pentru a plăti prima tranșa a impozitului agricol și a contribuțiilor sociale aferente anului 2014. Dacă vor depăși termenul limită, agricultorii vor plăti dobânzi și penalități de întârziere. Vor trebui să se prezinte inclusiv fermierii ale căror culturi au fost calamitate de secetă și care, teoretic, vor beneficia de scutirea plății unei părți a impozitului agricol. 
După ce și-au cules mare parte din roadele muncii, agricultorii sunt așteptați la agențiile fiscale pentru plata primei tranșe de impozit agricol și a contribuțiilor sociale pentru anul 2015. În cazul în care nu se vor achita de această obligație până pe data de 26 octombrie, fermierii risca dobânzi și penalități.
Au obligația plății impozitelor agricole fermierii care obțin venituri din activități agricole din domeniul vegetal sau din creșterea animalelor, inclusiv din apicultură. Acest impozit se calculează de organele fiscale prin aplicarea unei cote de 16% asupra acestor venituri, conform declarațiilor depuse de fermieri și pe baza cuantumului stabilit printr-o hotărâre a Consiliului Județean, privind valoarea produselor obținute pe unitatea de suprafață.
Sunt exceptați de la plata impozitului micii fermieri, respectiv agricultorii care cultivă cereale, plante oleaginoase, cartofi, sfeclă de zahăr sau hamei pe suprafețe de până la până la 2 ha, dețin livezi sau vii pe rod în suprafață de 1,5, respectiv 1 hectar, sau cultivă legume în câmp pe un teren de sub o jumătate de hectar.
De asemenea, nu sunt impozabile exploatațiile cu până la două capete de vaci sau bivolițe, 50 de oi, 25 capete, sub 100 de păsări, mai puțin de șase porci sau 75 familii de albine, în cazul în care produsele obținute sunt destinate cu prioritate consumului propriu. Plata obligațiilor fiscale către stat se poate face atât la agențiile fiscale, cât și la unitățile administrativ teritoriale de domiciliu, respectiv la serviciile finanțelor publice din primăria de domiciliu.
de Marian Mocanu 26 octombrie este termenul pana la care agricultorii vasluieni sunt așteptați la agențiile fiscale din județ pentru a plăti prima tranșa a impozitului agricol și a contribuțiilor sociale aferente anului 2014. Dacă vor depăși termenul limită, agricultorii vor plăti dobânzi și penalități de întârziere. Vor trebui să se prezinte inclusiv fermierii ale căror culturi au fost calamitate de secetă și care, teoretic, vor beneficia de scutirea plății unei părți a impozitului agricol.  După ce și-au cules mare parte din roadele muncii, agricultorii sunt așteptați la agențiile fiscale pentru plata primei tranșe de impozit agricol și a contribuțiilor…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Tehno Redactor