Home » Business » Persoanele fizice vor aparea in lista debitorilor postata online de ANAF. Care sunt plafoanele de datorii

Persoanele fizice vor aparea in lista debitorilor postata online de ANAF. Care sunt plafoanele de datorii

Daca aveti restante la Fisc ce depasesc 99,99 de lei, veti aparea obligatoriu in lista rau-platnicilor publicata pe net de ANAF.

Un ordin al ANAF care a intrat in vigoare inca de miercuri, instituie noi reguli pentru lista publica datornicilor, postata pe Internet de reprezentantii Fiscului. Daca pana acum aceasta lista, actualizata trimestrial, cuprindea doar persoane juridice, potrivit legii 161 din 2003, dupa noile reguli si persoanele fizice cu datorii la stat vor fi facute de rusine pe net.

Mai precis, anexa ordinului 558/2016 prevede ca “in vederea descurajarii acumularii de arierate bugetare de catre contribuabili, persoane fizice si juridice, organele fiscale centrale publica pe pagina de internet proprie a Agentiei Nationale de Administrare Fiscala lista debitorilor care inregistreaza obligatii fiscale restante, precum si cuantumul acestor obligatii”.

Nu sunt considerate obligatii fiscale restante:

a) obligatiile fiscale pentru care s-au acordat si sunt in derulare inlesniri la plata, potrivit legii, daca pentru acestea nu s-a implinit termenul de plata prevazut in actul de acordare a inlesnirii;

b) obligatiile fiscale stabilite in acte administrative fiscale a caror executare este suspendata in conditiile Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificarile si completarile ulterioare;

c) obligatiile fiscale cu termene de plata viitoare stabilite in planul de reorganizare judiciara aprobat in conditiile legii.

Nu fac obiectul publicarii potrivit pct. 1 obligatiile fiscale restante al caror cuantum total este sub urmatoarele plafoane:

a) 1.500 lei, in cazul debitorilor care au calitatea de mare contribuabil;

b) 1.000 lei, in cazul debitorilor care au calitatea de contribuabil mijlociu;

c) 500 lei, in cazul celorlalte categorii de debitori, inclusiv in cazul persoanelor fizice care inregistreaza obligatii fiscale restante si din desfasurarea de activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere;

d) 100 lei, in cazul debitorilor persoane fizice, altele decat cele de la lit. c).”

Ceea ce inseamna ca, daca aveti datorii de la 100 de lei in sus in cazul persoanelor fizice, de la 500 de lei in sus in cazul firmelor mici si PFA-urilor, de la 1.000 de lei in cazul firmelor mijlocii si 1.500 in cazul marilor contribuabili, va calificati pentru aceasta lista. Unde veti aparea cu nume si prenume sau, dupa caz, cu denumirea firmei, CUI – dar nu si CNP – , localitatea unde aveti domiciliul fiscal si valoarea totala a datoriilor. Daca va platiti datoriile, Fiscul trebuie sa va stearga din lista in 15 zile.

SUrsa: incont.stirileprotv.ro

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: