World
Gazprom ameninta ca va opri livrarile de gaze pentru Ucraina, din 3 iunie. Decizia ar afecta intreaga Europa. Cat de dependenta este Romania de Rusia
Gazprom va sista livrarile de gaze destinate Ucrainei incepand din 3 iunie, daca Administratia de la Kiev nu va efectua plati in avans pentru luna iunie, anunta presedintele companiei ruse, Aleksei Miller.
„Daca Ucraina nu va plati anticipat gazele pe luna iunie, Gazprom va informa inainte de 3 iunie partea ucraineana in legatura cu gazele care vor fi livrate. Daca nu vor fi platite in avans, Ucraina nu va primi niciun metru cub de gaze in iunie”, a explicat Miller, citat de AFP, potrivit Mediafax.Gazprom a amenintat de mai multe ori, in contextul crizei din Ucraina, ca va intrerupe alimentarea cu gaze, iar saptamana trecuta a introdus un sistem de plata in avans pentru livrarea gazelor. Kievul a acumulat facturi neplatite in valoare de 2,2 miliarde de dolari si refuza cresterea cu 80% a tarifului, o masura decisa de catre Moscova la inceputul lui aprilie. Trecerea la un sistem cu plata in avans inseamna, de fapt, intreruperea furnizarii gazelor naturale catre Ucraina, implicand riscul perturbarii livrarilor catre UE, ca in timpul „razboaielor gazelor naturale” din 2006 si 2009.
Intr-o scrisoare trimisa catre 18 lideri europeni, publicata la 10 aprilie, Putin i-a somat deja pe europeni sa asigure plata datoriei in valoare de miliarde de euro acumulate de Ucraina, altfel aprovizionarea lor fiind amenintata.
UE importa un sfert din gazele sale naturale din Rusia, iar aproape jumatate din aceste livrari tranziteaza Ucraina.
Presedintele rus a solicitat consultari in vederea introducerii unor masuri comune de stabilizare a economiei Ucrainei si pentru asigurarea livrarilor si tranzitului de gaze naturale rusesti.
Bruxelles-ul a acceptat sa poarte consultari cu Moscova pe tema securitatii aprovizionarilor cu gaze naturale si a subliniat ca „fiabilitatea” Rusiei se afla in joc, dupa ce aceasta a amenintat cu oprirea furnizarilor.
Presedintele rus a amenintat pe 10 aprilie cu oprirea livrarilor de gaze naturale catre Ucraina, in cazul in care Kievul nu-si rezolva problema datoriei. El a anuntat ulterior ca da Ucrainei termen o luna sa-si solutioneze acest diferend cu Moscova asupra gazelor naturale.
Reteaua ucraineana de gazoducte asigura tranzitul a 65 din cele 133 de miliarde de metri cubi de gaze naturale achizitionate de catre state UE. Achizitiile din Rusia acopera 25% din nevoile UE, potrivit datelor furnizate de catre CE pentru anul 2013.
Rusia asigura peste 80% din gaze pentru 10 state europene. Romania printre cele mai putin dependente
Gazul rusesc acopera peste 80% din consum in cazul a 10 state europene, printre care Bulgaria, Serbia si Republica Moldova, in timp ce Romania se numara printre cele mai putin dependente tari din regiune, alaturi de Marea Britanie sau Franta.
Anul trecut, aproximativ 20% din consumul de gaze al Romaniei a fost acoperit prin importuri din Rusia, restul fiind asigurat din productia interna.
Pentru Serbia, Bulgaria, Cehia, Finlanda si Belarus, importurile din Rusia asigura in intregime sau aproape in totalitate necesarul de gaze naturale, potrivit datelor Gazprom si Morgan Stanley, citate de The Guardian.
In Republica Moldova si Lituania, gazul rusesc acopera aproximativ 90% din consum, iar Polonia si Slovacia depind in proportie de 80% de importuri.
Rusia asigura peste 40% din necesarul de gaze naturale al Germaniei, Ucrainei, Turciei, Austriei, Greciei si Estoniei, potrivit datelor citate.
La polul opus, Belgia nu utilizeaza deloc gaze rusesti, in timp ce in Olanda si Elvetia importurile din Rusia acopera pana la 10% din necesitati.
Marea Britanie, Romania si Franta figureaza cu procentaje de aproximativ 20%, in timp ce in Italia dependenta de gazul rusesc reprezinta aproape 30% din consum.
Rusia a intrerupt pentru scurt timp in doua randuri, in 2006 si 2009, livrarile de gaze catre Ucraina si implicit catre Europa, pe fondul disputelor dintre Kiev si Moscova privind pretul gazului si tarifele de tranzit.
Sursa: incont.ro