Justitie

A vrut să ducă de nas Uniunea Europeană, dar nu i-a mers – Primarul din Oșești, condamnat la închisoare

de Marian Mocanu

* Grigore Lefter este în pericol în a-și pierde funcția de primar, după ce judecătorii Tribunalului Vaslui l-au condamnat la doi ani și zece luni de închisoare. Procurorii DNA au descoperit că primarul a încercat să tragă bani europeni în baza unor documente pline de corecturi, ștersături și falsuri grosolane. Grigore Lefter mai avea o condamnare de un an de închisoare, cu amânarea executării pedepsei, pentru faptul că și-a angajat fiul drept consilier personal la primărie.

După aproape nouă luni de procese, judecătorii Tribunalului Vaslui au dat sentința în cazul primarului comunei Oșești, Grigore Lefter, acuzat de fals intelectual și fraudă în folosirea de fonduri europene. Dacă sentința va rămâne definitivă, Grigore Lefter își va pierde funcția. În plus, nu va mai avea voie să candideze. Lefter mai avea o condamnare anterioară de un an de închisoare cu amânarea executării pedepsei pentru o infracțiune de trafic de influență, pentru faptul că și-a angajat fiul drept consilier personal, plătit din banii primăriei Oșești.

Alți doi funcționari din primărie trimiși în judecată de procurorii DNA au fost condamnați, la rândul lor, la pedepse cu suspendarea executării: Vasile Furcoi, manager de proiect, la doi ani și patru luni de închisoare, iar Maria Damian, consultant tehnic, la doi ani și două luni de închisoare.

În plus, cei trei au fost obligați de instanță să achite, împreună cu Primăria Oșești, beneficiarul proiectului, suma de peste 170.000 de euro drept daune civile, reprezentând diferența de prejudiciu rămas neexecutat către Ministerul Fondurilor Europene. În acest scop, instanța vasluiană a dispus menținerea măsurilor asigurătorii dispuse asupra bunurilor mobile și imobile aflate în proprietatea celor trei condamnați.

Primarul Lefter pozează în victimă

Nu am de ce să las capul jos, nu am făcut nici o ilegalitate. Nu mă cred vinovat cu nimic. Eu am făcut acest proiect pentru a răspunde la o nevoie stringentă a oamenilor din comună și am reușit să obțin finanțare europeană pentru un drum care era de urgentă necesitate. Nu m-am ocupat personal de implementarea proiectului, erau alții care trebuiau să facă acest lucru, manager de proiect, diriginte de santier, firmă de consultanță, oameni plătiți să-și facă treaba. Nici nu intra în atribuțiile mele să semnez recepția lucrărilor, ori să întocmesc actele respective. Banii rămași necheltuiți au fost returnați, drumul este făcut, și atunci, unde este frauda? Urmează să mă consult cu avocații și în mod sigur voi declara apel împotriva acestei sentințe”, a declarat, pentru Est News, Grigore Lefter.

Corecturi, ștersături și falsuri grosolane în acte

În noiembrie 2008, Primăria Oșești a obținut o finantare nerambursabilã PHARE pentru proiectul „Modernizare drum de interes local 1,815 km, în sat Buda, comuna Oșești”, costul total al proiectului fiind de 214.551 euro. Durata de finalizare a proiectului era de 11 luni, însă recepția finală a lucrării s-a făcut mult mai târziu, abia în iulie 2010, ceea ce era o încălcare a condițiilor de finanțare.

La momentul respectiv, primarul Lefter a declarat că lucrarea a fost executată în termen, însă nu s-a putut efectua recepția din cauză că a nins foarte tare și drumul era acoperit. Procurorii DNA au decis să-l trimită în judecată pe primar, după ce au descoperit că acesta, împreună cu Vasile Furcoi și Maria Damian, au falsificat procesul-verbal de recepție a lucrărilor, pentru a evita rezilierea contractului, caz în care trebuia să returneze sumele primite.

„Concret, cei trei inculpați au decis, la propunerea inculpatei Damian Maria, să modifice procesul-verbal de recepție, astfel încât, din cuprinsul acestuia, să reiasă că recepția avusese loc înainte de expirarea perioadei de implementare a proiectului, pentru a se evita pierderea finanțării. Urmând indicații scrise ale inculpatei Damian Maria, inculpatul Furcoi Vasile a procedat la aplicarea de pastă corectoare de culoare albă pe exemplarul reprezentând o copie la indigo a procesului verbal de recepție la terminarea lucrărilor, acoperind mențiunile pe care dorea să le înlăture și efectuând, în locul acestora, mențiunile care creau aparența recepționării lucrărilor in ziua de 14 decembrie 2009”, se arată în rechizitoriul procurorilor.

Procurorii DNA au constatat că a fost modificat numărul de înregistrare și data întocmirii documentului, precum și mențiunile privind perioada în care și-a desfășurat activitatea comisia de recepție, trecând ziua de 14 decembrie 2009. A mai fost modificată și data actului prin care fuseseră desemnați membrii comisiei de recepție, precum și valoarea declarată a investiției. În raportul final al proiectului Lefter și Furcoi au scris că lucrările de modernizare a drumului au fost finalizate în data de 07.12.2009.

Documentele falsificate au fost depuse, în copie, de către Lefter la Guvernului României, anexate ultimei cereri de plata.

Păcăleala a funcționat o bună bucată de vreme. Au fost efectuate plăți către Primăria Oșești în valoare de totală 173.552 euro, reprezentând avans și tranșă intermediară de plată . Pentru a scăpa de închisoare, toți cei trei acuzați, Grigore Lefter, Vasile Furcoi și Maria Damian, au mers pe calea procedurii simplificate a recunoaștere a vinovăției, pentru a beneficia de reducerea cu o treime a pedepsei.

Review Overview

User Rating: Be the first one !

Related Articles

One Comment

  1. Sa ma bata D_zeu daca vad unde e greseala cea de condamnat cu inchisoare! Oamenii au vrut sa faca ceva pt. comuna, pt. oameni. Cine stie cine a dat cu corectorul dupa ce au semnat ei…oricum nu era de condamnat ca vrei sa faci ceva pt. o comunitate. La mine la tara is drumuri ca in evul mediu. Din 12 luni anuale, nu cred ca pot merge in vizita la bunici mai mult de 3 luni pe an. Iti rupi masina si intri in „glod” pana la gat.

Back to top button