Home » Administratie » Lichidul vieții devine un lux – Se scumpește apa!

Lichidul vieții devine un lux – Se scumpește apa!

de Marian MOCANU

În perioada următoare, apa se va scumpi cu aproape 20%, urmând a ajunge la un preț de 5,098 lei/mc. La această sumă se vor adăuga prețurile pentru epurare și canalizare. Scumpirile se vor resimți în special în buzunarul consumatorilor de la oraș, care vor trebui să susțină costurile din mediul rural. Pe lângă neajunsurile de ordin economic, există și carențe administrative: consilierii din unele comune nu sunt de acord cu trecerea sistemelor de apă din subordinea primăriilor în cea a operatorului unic județean, Aquavas SA.

 Consiliul Local al municipiului Vaslui a aprobat, la ultima ședință, Master Planul sectorului de apă și apă uzată, incluisv proiectele din planul de investiții prioritare din perioada 2014 – 2020. Cu această ocazie, consilierii locali au aflat că, odată cu implementarea acestor proiecte, finanțate de Uniunea Europeană, operatorul unic de la nivelul județului Vaslui, Aquavas SA, va trebui să impună și tarife unice pentru toate localitățile din județ.

Conform celor anunțate de conducerea Aquavas, prețul unic la apa potabilă va fi de 4,10 lei/mc, la care se adaugă TVA, iar la epurare și canalizare, tariful unic va fi de 2,39 lei/mc + TVA. Aceste prețuri se vor actualiza cu rata inflației

Așadar, atât în orașe, cât și în localitățile din mediul rural, toți beneficiarii sistemelor de apă potabilă și canalizare vor plăti același preț, indiferent de costurile companiei furnizoare în respectivele localități. Acest lucru înseamnă că în municipii, unde costurile de exploatare a sistemelor de alimentare cu apă potabilă și de canalizare pe cap de beneficiar sunt mai reduse, creșterea de tarife se va face pentru a susține cheltuielile din mediul rural, unde costul/cap de beneficiar este mult mai mare.

De exemplu, în acest moment, tarifele nete la apă sunt de 3,46 lei/mc, iar la canalizare de 1,91 lei/mc în municipiul Vaslui, în timp ce la Lipovăt prețul apei potabile este de 4,5 lei/mc. Trecerea la tariful unic înseamnă că, pe viitor, tariful la Lipovăț va scădea, iar la Vaslui va crește. De semnalat că această majorare nu este datorată costurilor, ci unei dispoziții a Uniunii Europene.

De la 5 lei/mc, la 8 lei!

Municipiul Vaslui are în acest moment cele mai mici tarife, în ciuda faptului că, în ultimii doi ani, acestea au suferit o corecție serioasă, de la 2,82 lei/mc la 3,46 lei/mc.

În celelalte orașe, prețurile la apă raportate de Aquavas SA sunt de 3,75 lei/mc la Negrești, 3,82 lei/mc la Huși, 3,88 lei la Murgeni, iar în Bârlad de 3,90 lei/mc (prețurile nu conțin TVA 24%).

Astfel, dacă în anul 2010, tarifele parcticate la apă și canalizare în municipiul Vaslui față de alte orașe erau undeva la mijlocul clasamentului, pe viitor, este posibil ca, prin trecerea la tariful unic, acesta să fie printre cele mai mari din țară. Atunci, valuienii vor plăti pentru apă potabilă și canalizare aproape 8,05 lei/mc! Mai mult decât atât, scumpirea, ce se pare ca va fi operată în maxim doi ani, este cu atât mai importantă cu cât, în 2013, în municipiul Vaslui se practicau niște tarife decente la apă. Atunci, cele mai mari prețuri erau în București și Ilfov – 4,79 lei; Buzău – 4,48 lei; Tulcea – 4,41 lei; Bârlad – 4,32 lei; Constanța – 4,05lei; Vâlcea – 4,05 lei; Pitești – 4,01lei; Caraș Severin – 3,97 lei; Târgoviște – 3,96 lei, Galați – 3,93 lei; Piatra Neamț – 3,89 lei; Brăila 3,81 lei; Iași – 3,74 lei; Brașov – 3,73 lei; Oradea – 3,71 lei; Vaslui – 3,70 lei;
Suceava 3,70 lei; Pașcani – 3,65 lei; Deva 3,63 lei sau în Vrancea, 3,45 lei/mc de apă preț incluzănd TVA.

Prețul unic la apă, motiv de ceartă pent ru consilieri

În cadrul ședinței Consiliului Local Vaslui, consilierii din opoziție au cerut lămuriri suplimentare. Directorul Aquavas SA Vaslui, ing. Neculai Barbu, a explicat că în strategia de trecere la prețuri unice s-a ținut cont de faptul că preluarea activității din localitățile rurale și orașul Murgeni trebuie făcută eșalonat, acestea fiind, în general, pe pierderi.

„Referitor la preț, odată cu aplicația de finanțare aprobată de Comunitatea Europeană, aceasta cuprinde și un capitol de prețuri și tarife și sunt două condiții să meargă cu preț unic pe toată aria operată. La situația noastră actuală prețul de apă este 3,43 lei/mc, la canalizare 1,88 lei/mc. Nu am forțat trecerea la prețurile unice, 4,10 lei la apă și 2,39 lei la canalizare și vrem să beneficiem de întelegerea autorității de mangement și control având în vedere activitatea pe sucursala Vaslui ”, a declarat directorul Neculai Barbu.

Trecerea la tarife unice este justificată din punct de vedere economic pentru serviciile prestate de apă și canalizare pentru a se acoperi în totalitate costurile în toate localitățile din aria de operare. În același timp, Aquavas va prelua sistemele din localitățile rurale cu același tarif ca în restul județului, chiar dacă tariful calculat sau existent în localitatea respectivă este mai mic. De altfel, preluarea sistemelor de apă și canalizare de către Aquavas este un motiv de supărare pentru primarii de comune care și-au realizat singuri aceste proiecte și ale căror tarife sunt mai mici, chiar cu 50 de procente în unele cazuri. Acesta este și motivul pentru care o parte din comune nu s-au înscris în Asociația de Dezvoltare Intercomunitară a județului Vaslui, iar în alte cazuri consiliile locale nu au aprobat predarea către Aquavas a managementului sistemelor de apă.

„Nu pot obliga oamenii să plătească apă mai scumpă doar pentru că factura va veni de la Aquavas. Și așa încasările se fac greu, dar dacă vor crește tarifele, se scade de tot. Și pe urmă primăria va trebui să achite factura de apă din bugetul propriu”, a spus Călin Costică, primarul din Tăcuta atunci când consilierii locali din comună au refuzat să adopte hotărârea de trecere a sistemului comunal de alimentare cu apă în proprietatea Aquavas.

de Marian MOCANU În perioada următoare, apa se va scumpi cu aproape 20%, urmând a ajunge la un preț de 5,098 lei/mc. La această sumă se vor adăuga prețurile pentru epurare și canalizare. Scumpirile se vor resimți în special în buzunarul consumatorilor de la oraș, care vor trebui să susțină costurile din mediul rural. Pe lângă neajunsurile de ordin economic, există și carențe administrative: consilierii din unele comune nu sunt de acord cu trecerea sistemelor de apă din subordinea primăriilor în cea a operatorului unic județean, Aquavas SA.  Consiliul Local al municipiului Vaslui a aprobat, la ultima ședință, Master Planul…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

One comment

  1. Dumitru Chitiga

    scumpesti,dar fa ceva,imbunatateste ceva.apa de la robinet,cel putin la mine pe deal,nu poti nici mirosi,dar de baut…atat timp cat am apa menajera si nu potabila,de ce sa o scumpesti,nu-i suficient ca platim ca apa potabila,cand ea este menajera ?