Apicultorii păgubiți din Puiești își caută dreptatea în instanță!
de Răzvan CĂLIN
Scandalul iscat în jurul dezastrului apicol de la Puiești se va muta în instanță pentru că cei 15 apicultori păgubiți au declanșat deja procedurile pentru acționarea în instanță a SC Deratcos SRL Bârlad, firma care se face vinovată dce otrăvirea a mii de familii de albine cu un insecticid a cărui folosire este interzisă în Uniunea Europeană (UE).
”Noi am început să facem toate demersurile legale pentru ca vinovații să fie trași la răspundere și să ne putem recupera pagubele. Vom proceda metodic, legal și primul proces va fi la Judecătoria Bârlad, în cel mai scurt timp. Nu putem să lăsăm totul așa, la voia întâmplării, pentru că ni s-au făcut pagube foarte mari. Plus că avem și toate dovezile care ne trebuie ca să arătăm că dreptatea este de partea noastră. Probele de laborator au arătat clar că s-a folosit acea substanță pentru dezinsecție, iar noi nici măcar nu am fost anunțați în prealabil ca să ne punem la adăpost albinele. Din punctul nostru de vedere lucrurile sunt cât se poate de clare. Acum sperăm că și instanța va analiza și va da soluția corectă. Iar dacă nu ni se va face dreptate aici, vom merge până la instanțele europene. La câți bani am pierdut noi, nu mai contează că vom mai pierde și alții pentru procesele de afară pentru că trebuie să se facă dreptate în cele din urmă”, ne-a declarat Dumitru Munteanu, unul dintre apicultorii afectați.
Deși nu au făcut o inventariere exactă a pagubelor, totuși apicultorii din Pueiști susțin că la o primă evaluare ar fi vorba despre câteva sute de mii de lei.
În urmă cu aproximativ două luni, echipele Deratcos SRL Bârlad au efectuat o acțiune de dezinsecție pe raza comunei Puiești, folosind un insecticid a cărui folosire este interzisă în UE de vreo câțiva ani. Acțiunea a fost derulată fără ca apicultorii din zonă să fie avertizați, așa cum prevede legislația în vigoare. Mai mult, firma nu avea nici autorizație de mediu pentru a stropi cu insecticid, fapt pentru care a fost amendată de Comisariatul Județean al Gărzii de Mediu Vaslui cu suma de 30.000 de lei. În urma acestei acțiuni de dezinsecție, mii de familii de albine au fost omorâte, iar analizele de laborator au arătat clar că acestea au sucombat din cauza substanței chimice folosită la dezinsecție, respectiv Fipronil.