altex
Justitie

Corupție la primăria Dimitrie Cantemir

de Marian MOCANU

Continuă procesul foștilor angajați ai primăriei Dimitrie Cantemir, acuzați pentru deturnare de fonduri. Între cei trimiși în judecată se află și actualul primar al comunei, Dumitru Roman. La vremea comiterii faptelor era doar consilier local, membru în comisia de recepție a lucrărilor. Alți doi inculpați, Corneliu Șerban și Radu Constantin Iordachi, au fost deja condamnați pentru fapte similare comise în comuna Stănilești. De mai bine de jumătate de an de când s-au finalizat cercetările efectuate de procurorii DNA, acest dosar este încă în fază incipientă. Ieri a început procesul în acest caz de corupție.

La începutul lunii februarie, procurorii DNA Iași finalizau un nou dosar în care reprezentanți ai unei primării din județul Vaslui erau cercetați pentru că ar fi recepționat doar pe hârtie mai multe drumuri ce trebuiau modernizate din bani europeni. Inițial, procesul a fost pe rolul Tribunalului Iași, pentru ca, la începutul lunii aprilie, magistrații ieșeni să decidă trimiterea dosarului la Tribunalul Vaslui, pe motiv de necompetență teritorială.

Procurorii DNA au vrut să evite tocmai acest lucru, după ce, într-un caz anterior, de fraudă cu fonduri europene la nivelul comunei Stănilești, judecătorii vasluieni fuseseră foarte blânzi, achitând toți inculpații, care nici măcar nu au fost obligați să suporte pierderile. Ulterior, în urma contestației procurorilor, inculpații, printre care primarul comunei, Liviu Arhip, decedat între timp, dar și proiectantul vasluian Mădălina Striblea, au fost condamnați la câte doi ani de închisoare cu suspendare și plata în solidar a sumei de 230.000 euro. Printre cei condamnați în dosarul respectiv, Corneliu Șerban și Radu Constantin Iordachi, se regăsesc pe lista acuzaților și în cazul fraudării fondurilor europene pentru lucrări efectuate în comuna vecină, Dimitrie Cantemir.

Cei șase inculpați, Dumitru Roman – primarul comunei, Corneliu Șerban – dirigintele de șantier, Radu Constantin Iordachi – inginer constructor, Liviu Cojocaru, Florin Dumitrache și Romeo Stoica – foști angajați ai primăriei Dimitrie Cantemir, sunt acuzați de deturnare de fonnduri europene, fals în înscrisuri și uz de fals. Fraudele de care sunt acuzați cei șapte se referă la un proiect SAPARD derulat în anul 2003 la nivelul comunei Dimitrie Cantemir pentru modernizarea drumurilor comunale. Valoarea eligibilă a finanțării nerambursabile era de 3,6 milioane de lei, banii urmând a fi achitați la recepția lucrărilor. Durata de execuție a proiectului era de 11 luni, iar termenul limită de execuție până la care proiectul trebuia finalizat a fost stabilit la 30 septembrie 2004. Contractul de finanțare a fost modificat prin trei acte adiționale, stabilindu-se printre altele, noul termen de finalizare a lucrărilor, respectiv data de 20 octombrie 2004, iar data limită până la care beneficiarul putea depune ultima cerere de plată a fost stabilită la 31 octombrie 2004. „La data de 30.10.2004, inculpații, în calitate de membri ai comisiei de recepție a lucrărilor, au atestat în mod nereal, în conținutul procesului-verbal, finalizarea lucrărilor de construcție, deși acestea nu erau executate integral, conform proiectului. Ulterior, acest proces-verbal, împreună cu alte documente, a fost depus la autoritatea contractantă în vederea obținerii ultimei tranșe a finanțării, în cuantum de 1.090.853 lei (fără TVA)”, se arată în rechizitoriul întocmit de procurorii DNA.

test

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale s-a constituit parte civilă în acest caz cu suma de 3.373.656,59 lei, reprezentând contravaloarea integrală a finanțării nerambursabile decontate Consiliului Local Dimitrie Cantemir, la care se adaugă dobânzi și penalități calculate până la data plății efective. Pentru a fi siguri că acești bani vor fi recuperați, procurorii au dispus măsura sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri ce aparțin inculpaților. Dosarul a început cu o primă amânare, datorită faptului că judecătorul căruia i se repartizase cazul a ieșit între timp la pensie, pentru ca, ulterior, la sfârșitul lunii iunie, ședința să fie încă o dată suspendată, lipsind chiar procurorul DNA.

Abia ieri, la aproape jumătate de an de la finalizarea cercetărilor de către procurorii DNA, la Tribunalul Vaslui, a început efectiv procesul în acest caz de corupție. Cu această ocazie, instanța a luat act de legalitatea documentelor de trimitere în judecată, stabilind primul termen de judecată la mijlocul lunii septembrie.

Related Articles

Back to top button