Justitie

Preot condamnat pentru trafic de etnobotanice, eliberat înainte de termen

de Marian MOCANU

Gabriel Bucică, un preot din Constanța implicat în trafic de substanțe etnobotanice, a fost eliberat din închisoare. În luna mai 2013, judecătorii vasluieni l-au condamnat pe Bucică la patru ani de închisoare cu executare, sentință rămasă definitivă în urma hotărârii Curții de Apel Iași. După numai puțin de trei ani de la arestare, preotul taximetrist, numit așa pentru că, în timpul liber practica și această profesie, a fost eliberat. Asta și pentru că, în închisoare, în mod subit, și-a descoperit talentul literar, publicând nu mai puțin de două cărți. Ceilalți complici, inclusiv bârlădeanul Iustin Buga, rămân în continuare după gratii, poate și pentru că nu au talent literar!

Magistrații Judecătoriei Vaslui l-au condamnat, în luna mai 2013, pe Gabriel Bucică, un preot din Constanța, acuzat de inițiere, constituire, aderare sau sprijinire sub orice formă a unui grup în vederea săvârșirii de infracțiuni, la patru ani de închisoare cu executare și la trei ani de detenție pentru efectuare de operațiuni cu produse susceptibile a avea efecte psihoactive. În același dosar au fost condamnați de judecătorii din Vaslui și Inga Pascal și Gabriel Sergiu Știrbu, la trei ani de închisoare cu executare, precum și Simona Elena Tofănel la doi ani de închisoare cu executare. Pentru alte trei persoane din aceeași acuză, Marius Sebastian Costan, Cătălin Ioan Moraru și Marius Iustin Buga, magistrații au decis cercetarea separată într-un alt dosar.

Gabriel Bucică a fost ridicat pe 7 februarie 2013 de la locuința sa din Constanța după ce, potrivit anchetatorilor, în cursul anului 2012, preotul ar fi livrat etnobotanice lui Marius Iustin Buga, de 30 de ani, din Vaslui, considerat liderul grupării. Etnobotanicele, preluate din portul Constanta, erau ambalate în colete cu cărți ale căror pagini erau decupate. Apoi primea comenzi pe net, în mesaj cifrat, sau pe telefonul personal și trimetea coletele prin curierat rapid sau uneori le ducea personal la Vaslui, zonă de unde era originară soția sa. Procurorii au mai stabilit că, după ce primeau marfa de la Constanța, liderul grupării împreună cu alți patru membri, Cătălin Ioan Moraru, de 19 ani, Sergiu Gabriel Știrbu, de 17 ani, Marius Sebastian Costan, de 19 ani, toți din Vaslui și Inga Pascal, de 21 de ani, din Republica Moldova, o porționau și o vindeau adolescenților contra sumei de 10 lei pliculețul. În urma efectuării a șapte percheziții, procurorii au găsit la domiciliile suspecților 675 plicuri cu „vise”. În total, peste două mii de tineri ar fi folosit drogurile livrate de fostul preot.

Ulterior arestării, Bucică a fost suspendat și apoi  caterisit de către Arhiepiscopia Tomisului. După ce a executat mai puțin de trei ani de închisoare, din cei patru la care fusese condamnat, Bucică a fost eliberat înainte de termen. Asta nu doar datorită bunei purtări, dar și pentru că, după gratii, fostul preot și-a descoperit brusc talentul de scriitor, publicând două cărți. Din câte se pare, această practică a devenit comună pentru infractorii condamnați, cel mai „clasic” exemplu fiind Dan Voiculescu, patronul „Antenelor”, care, în doar un an a scris nu mai puțin de opt cărți, pentru fiecare din ele putând beneficia de o reducere a pedepsei cu câte o lună de închisoare.

Review Overview

User Rating: Be the first one !

Related Articles

Back to top button