altex
Justitie

Deputatul Dan Bordeianu, trimis în judecată într-un dosar cu prejudiciu de patru milioane de lei

de Marian MOCANU

În curând începe procesul în care deputatul Dan Bordeianu și soția sa, Nicoleta Bordeianu, primarul comunei Deleni, Vasile Zanfir, alături de alți funcționari din primărie, sunt trimiși în judecată pentru fapte penale privind fraudarea de fonduri europene. Deputatul Bordeianu a contestat, fără succes, decizia de trimitere în judecată luată, la sfârșitul lunii noiembrie a anului trecut, de judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție. Primul termen a acestui proces este programat pentru 23 februarie. Dacă ICCJ va da o sentință până la alegerile parlamentare programate la sfârșitul acestui an, Dan Bordeianu, pe lângă o posibilă condamnare și obligarea la returnarea a peste patru milioane lei, riscă să nu mai poată candida pentru un al treilea mandat de deputat.

În luna august a anului trecut, deputatul Dan Bordeianu, fost PNL, acum PSD-ist, a fost trimis în judecată pentru mai multe fapte de corupție legate de o posibilă fraudă în valoare de peste patru milioane lei, bani proveniți din fonduri europene. Alături de el au mai fost inculpați în același dosar soția sa, Nicoleta Bordeianu, administratorul firmei de construcții Ecoloc SRL Huși, primarul comunei Deleni, Vasile Zanfir, viceprimarul comunei, Roman Tănase, dar și alți funcționari ai primăriei, inclusiv secretarul Sandu Dandeș.

Pe 25 noiembrie a anului trecut, judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție au constatat legalitatea sesizării făcute de procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția de Urmărire Penală și Criminalistică, precum și legalitatea administrării probelor și a efectuării actelor de urmărire penală. Cu această ocazie a fost dispusă începerea judecății în cauza privind pe inculpații Dan Bordeianu, Nicoleta Bordeianu, Vasile Zanfir, Ioan Melinte – dirigintele de șantier, Mitică Ciobanu, Paul Andrei Dobrea, Parasca Boț, Tănase Roman și Sandu Dandeș. Ulterior, Dan și Nicoleta Bordeianu au făcut contestație cu privire la această decizie, dar solicitarea lor a fost respinsă pe 8 ianuarie. În consecință, au decis judecătorii, procesul în care deputatul vasluian este acuzat de fals intelectual și fals în înscrisuri sub semnătură privată, iar primarul Zanfir și alți funcționari ai primăriei Deleni sunt acuzați și de abuz în serviciu va începe pe 23 februarie, la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Trebuie menționat că, în primă fază, inculpații, inclusiv parlamentarul Bordeianu, au fost asistați de apărători din oficiu, abia ulterior acuzații angajându-și avocați. Nici procurorii DNA nu au fost scutiți de emoții în acest dosar, după ce judecătorii ICCJ au cerut refacerea rechizitoriului. Judecătorii au cerut să fie remediate neregularitățile actului de sesizare în sensul descrierii în expozitivul rechizitoriului a faptelor pentru care inculpații au fost trimiși în judecată, astfel încât să se poată determina în mod concret și neechivoc obiectul și limitele judecății în raport de fiecare dintre aceștia. Totodată, instanța a cerut procurorilor ca, pentru fiecare inculpat în parte, să se procedeze la reliefarea elementelor constitutive ale infracțiunilor, respectiv la descrierea elementelor materiale pentru fiecare infracțiune cu precizarea expresă a aspectelor penale ce țin de latura obiectivă a faptelor pentru care au fost trimiși în judecată, astfel încât să poată fi verificată existența în loc și timp a actelor materiale raportat la încadrarea juridică a acestora astfel cum sunt menționate în dispozitivul rechizitoriului.

test

Potrivit rechizitoriului, neregulile au fost descoperite la realizarea unui proiect având ca obiect executarea, finalizarea și întreținerea lucrării „Alimentarea cu apă și amenajare poduri și podețe în localitățile Deleni, Zininca, Bulboaca”. Procurorii DNA sunt de părere că au fost comise o serie de infracțiuni de abuz în serviciu și fals, relativ la executarea și plata unor lucrări aferente proiectului, derulate în contextul perfectării unui contract între primăria comunei Deleni reprezentată de primarul Vasile Zamfir și SC Ecoloc SRL Huși, al cărei administrator era Nicoleta Bordeianu, iar director Dan Bordeianu.

„Inculpatul Bordeianu Dan a participat din partea SC Ecoloc SRL, în calitate de director – calitate în care a semnat și un act adițional, la derularea lucrărilor menționate anterior figurând ca delegat pe un număr de opt facturi fiscale emise de executant, care au fost introduse în circuitul financiar contabil și prezentate pentru plată primarului comunei Deleni, județul Vaslui, inculpatul Zanfir Vasile, care, cu încălcarea atribuțiilor de serviciu, a semnat ca bun de plată 17 facturi fiscale și tot atâtea ordine de plată. Ulterior, acestea au fost decontate, deși lucrările nu au fost conforme cu proiectul și nu au fost finalizate, fiind prejudiciat astfel bugetul de stat cu suma de aproximativ 4.000.000 lei”, se arată în rechizitoriu.

Anchetatorii au instituit sechestru asigurător asupra bunurilor imobile și mobile aparținând inculpaților.

Mai trebuie spus că rețeaua de alimentare cu apă, pentru realizarea căreia au fost cheltuiți mai bine de 4 milioane de lei, nu este nici acum funcțională. Gurile rele din sat povestesc că țevile au fost îngropate fără a fi conectate între ele sau la sursa de alimentare cu apă potabilă, doar pentru ca lucrările să fie executate în timp util pentru a se putea deconta. Ulterior, după predarea lucrării, ar fi trebuit să se intervină pentru ca rețeaua de alimentare cu apă să devină funcțională, lucru care nu s-a mai întâmplat.

Related Articles

One Comment

  1. Cei de la primaria Deleni care sunt inculpati in dosar detin zeci de hectare de teren arabil de foarte buna calitate pe raza comunei,,statului Roman ii va fi foarte usor sa isi recupereze prejudiciul produs avand in vedere pretul actual al unui hectar de teren arabil.
    In comuna Deleni apa tot nu curge la robinete,asteptam de ani de zile sa avem apa.

Back to top button