Sentințe record pentru traficanți de țigări
de Marian MOCANU
Două femei au fost condamnate la câte cinci ani și opt luni de închisoare pentru trafic de țigări netimbrate aduse din Republica Moldova. Alți patru membri ai grupării, arestați în urma unor percheziții făcute de procurorii DIICOT la începutul anului 2015, au primit pedepse de câte trei ani și șapte luni de închisoare. Traficanții vor trebui să plătească 275.000 lei – prejudiciul făcut statului prin vânzarea de țigări neaccizate.
La începutul anului 2015 procurorii DIICOT au reușit destructurarea unei rețele de traficanți de țigări care își desfășura activitatea pe raza județelor Vaslui și Iași. Gruparea era condusă de două femei, Angela Sînică și Ana Bodiu și din ea mai făceau parte alte patru persoane – Ionel Constantinel, Costel Marius Burdun și soții Florin și Loredana Chiriac. Inițial, traficanții își desfăceau marfa, țigări aduse din Republica Moldova cu autoturismul prin vama Sculeni, în municipiul Iași, în special în zona gării Nicolina. Ulterior, prin cooptarea hușenilor Chiriac, și-au extins activitatea și în municipiul Huși și comunele apropiate. Mai mult, au început să folosească vama Albița pentru a-și procura marfa. În acest scop foloseau un autoturism Wolksvagen special modificat pentru a putea ascunde țigările de contrabandă. Cei șase au fost trimiși în judecată sub acuzațiile de constituire sau aderare la un grup infracțional organizat și contrabandă cu produse supuse accizării.
La sfârșitul săptămânii trecute judecătorii Tribunalului Vaslui au dat sentința în procesul celor șase contrabandiști. Angela Sînică și Ana Bodiu au fost condamnate la câte cinci ani și opt luni de închisoare cu executare, una dintre cele mai aspre pedepse pentru contrabandă de țigări date de judecătorii vasluieni. Ceilalți patru inculpați, Ionel Constantinel, Costel Marius Burdun și soții Florin și Loredana Chiriac, au fost condamnați la câte trei ani și șapte luni de închisoare. În afara acestor pedepse, judecătorii au dispus confiscarea țigărilor descoperite cu ocazia perchezițiilor din 2015, și a autoturismului folosit pentru contrabandă. În plus, cei șase au fost obligați de instanță să plătească prejudiciul în sumă de 275.000 lei cauzat statului, mai bine din jumătate din sumă căzând în sarcina Angelei Sînică. Sentința nu este definitivă, ea putând fi contestată la Curtea de Apel Iași