Pagina liceenilor – „Pentru a excela în orice domeniu, nu numai în pictură, este nevoie de talent și de muncă în egală măsură”
Cu ceva ani în urmă, în vremea în care arta încă ocupa o mare parte din timpul meu liber, am cunoscut o persoană al cărei nume îmi trezește amintiri frumoase până în ziua de azi. Pe lângă faptul că este un elev model, Natalia Pascal, „codrenistă” în clasa IX-a, la Științe sociale, iese în evidență prin talentul extraordinar de a crea, talent pe care l-am remarcat cu plăcere de fiecare dată când am analizat o pictură de-a ei. Am profitat, recunosc, de bunătatea tinerei artiste și i-am răpit puțin din timp pentru a-mi acorda un interviu, căci simt cum latura culturală este din ce în ce mai neglijată în ultima vreme.
Ce te-a determinat să încerci pictura? Te-ai fi gândit că ești atât de talentată?
– Nu cred că am fost determinată de ceva anume. A fost mai mult o atracție pentru frumos. Mereu am fost fascinată de culori, de forme, și cred că asta m-a împins către reproducerea și interpretarea lor. Când eram relativ micuță, un ziar se vindea cu diferite reviste despre pictori celebri și lucrările lor. Crescând, realizez că am încercat să reproduc toate picturile lui Van Gogh pe care le-am putut găsi în acea revistă. El este unul dintre favoriții mei, urmat îndeaproape de Leonardo da Vinci, Ștefan Luchian și Nicolae Tonitza. Mi-am dat seama că sunt talentată în momentul în care am reușit să exprim ceva, o stare, fără să fie nevoie de cuvinte, doar cu ajutorul unei pensule.
Când ne-am cunoscut, amândoi cântam folk, așa că nu pot să nu te întreb: muzică sau pictură?
– Atât muzica cât și pictura reprezintă o artă, dar eu am ales-o de nenumărate ori pe cea de-a doua în detrimentul celei dintâi și voi face asta ori de câte ori voi fi pusă în postura de a alege.
Spune-mi, te rog, despre influența părinților în viața ta de artist.
– Părinții mei mă susțin extrem de mult în tot ceea ce fac, atât material cât și moral. Îmi place să cred că la fiecare expoziție sunt mândri de mine. Dacă am moștenit această înclinație din familie însă, cu siguranță nu a fost de la părinți.
Te gândești la un viitor în artă?
– Mi-ar plăcea să reușesc să-mi construiesc un viitor în acest domeniu, dar nu este așa de simplu pe cât mi-aș dori să transformi talentul în posibilitatea de a-ți asigura un trai bun. Până acum am avut două expoziții și mi-am vândut câteva lucrări, 2-3.”
Ce crezi că îi trebuie unui om pentru a avea succes în pictură?
– Pentru a excela în orice domeniu, nu numai în pictură, este nevoie de talent și de muncă în egală măsură. Consider că oricine poate ajunge până la un anumit nivel dacă muncește. De acolo intervine talentul care ne diferențiază. Totodată există și oameni foarte talentați care se pierd, pentru că renunță la muncă.
Îi mulțumesc frumos Nataliei că a avut răbdare să stea de vorbă cu mine și îi urez mult succes în orice își propune să realizeze de-a lungul timpului. Eu nu mai pot să fac altceva decât să vă invit pe data de 1 iunie în holul Colegiului Național “Gheorghe Roșca Codreanu” în jurul orelor 14.50 pentru a vă convinge de potențialul și dexteritatea Nataliei.
A consemnat Victor Ionuț Daniș – clasa XII G, profil Științe sociale, Colegiul Național „Gheorghe Roșca Codreanu”