altex
Justitie

Controversatul Iordachi a declarat că a semnat cu ochii închiși

Ieri, doar doi inculpați din lotul celor șase angajați ai Primăriei Dimitrie Cantemir, anchetați de DNA pentru corupție și deturnare de fonduri, s-au prezentat în fața instanței. Unul dintre ei, inginerul constructor Radu Constantin Iordachi, s-a prezentat în fața magistraților după ce judecătorii au emis un mandat de aducere. Ca inculpat în acest dosar penal, pentru a se scuza, Iordachi a declarat că a semnat procesul de recepție a lucrărilor de modernizare de drumuri comunale, în valoare de de câteva milioane de lei, fără a se deplasa în teren. El a spus că a semnat procesul verbal, în baza faptului că acest document fusese deja semnat de reprezentanții primăriei și de proiectant. Inginerul Iordachi a fost implicat într-o altă infracțiune de fraudă comisă de autoritățile din comuna Stănilești.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii DNA, Dumitru Roman – în prezent primar al comunei Dimitrie Cantemir, Corneliu Șerban – diriginte de șantier, Radu Constantin Iordachi – inginer constructor, Liviu Cojocaru, Florin Dumitrache și Romeo Stoica (foști angajați ai Primăriei Dimitrie Cantemir) au comis o serie de infracțiuni de deturnare de fonduri europene, fals în înscrisuri și uz de fals. Altfel spus, au semnat că în comună s-au realizat lucrări de investiții inexistente, fapt pentru care firma constructoare a încasat de la SAPARD o sumă generoasă. Potrivit acuzatorilor, echipa primăriei a deturnat fondurile aferente unui proiect SAPARD din 2003, ce avea ca scop modernizarea drumurilor comunale, peste 3,3 milioane de lei, achitate constructorului la recepția lucrărilor.

„La data de 30.10.2004, inculpații, în calitate de membri ai comisiei de recepție a lucrărilor, au atestat în mod nereal, în conținutul procesului-verbal, finalizarea lucrărilor de construcție, deși acestea nu erau executate integral, conform proiectului. Ulterior, acest proces-verbal, împreună cu alte documente, a fost depus la autoritatea contractantă în vederea obținerii ultimei tranșe a finanțării, în cuantum de 1.090.853 lei (fără TVA)”, se arată în rechizitoriul întocmit de procurorii DNA.

Reamintim că ședința anterioară din cadrul procesului a fost amânată ca urmare a lipsei lui Iordachi, bolnav cu acte în regulă la data respectivă. Ședința de ieri nu a fost marcată de nimic spectaculos. A fost ascultată declarația inculpatului Iordachi, iar avocații acuzaților au solicitat citarea mai mai multor martori. Depoziția lui Iordachi a fost scurtă, iar acesta a susținut că a semnat procesul verbal de recepție, deoarece fusese semnat de alți membri. La finele anului 2004, primăria Dimitrie Cantemir l-a numit membru în comisia de recepție a lucrărilor. Iordachi a declarat că deși a semnat procesul verbal de recepție, el nu a fost prezent în momentul în care comisia a efectuat recepția lucrărilor. “În perioada efectuării recepției am fost contactat telefonic și înștiințat în legătură cu data la care aceasta va avea loc, iar eu am comunicat primăriei că nu voi fi în zonă. Ulterior, la o zi sau două, mi s-a prezentat procesul verbal de recepție. Acesta nu era semnat de toți membrii comisiei de recepție, semnaseră însă membrii din partea primăriei semnaseră și alți doi, inclusiv proiectantul”, a declarat Iordachi în fața judecătorilor.

“Am văzut că toate documentele erau în ordine. Văzând semnăturile celor de la primărie și a proiectantului am considerat că nu este nici o problemă”, a mai spus acesta. Cu alte cuvinte a semnat fără a vedea obiectul lucrării pentru care a girat. Iordachi a declarat că abia la începutul anului 2005, la câteva luni după ce a semnat procesul verbal, a văzut ce s-a realizat în teren.

test

Același Iordachi a fost inculpat într-un alt caz de fraudă cu fonduri europene comis de autoritățile comunei Stănilești. În același dosar de fraudă de la Stănilești, ca inculpat a apărut și Corneliu Șerban, actualmente acuzat în afacerea cu fonduri europene din comuna Dimitrie Cantemir. (Bogdan RUSU)

Related Articles

Back to top button