Social

Administratorii asociațiilor de proprietari din Bârlad au văzut, pentru prima dată după mulți ani, un primar de aproape

de Răzvan CĂLIN

Ieri, administrația publică bârlădeană a înregistrat o premieră pentru ultimii ani: o întâlnire între reprezentanții asociațiilor de proprietari din oraș și edilul – șef al orașului,  Dumitru Boroș. Astfel de întâlniri au devenit extrem de rare în ultimii ani (cu excepția perioadelor electorale, când candidații sunt foarte prietenoși), în condițiile în care zona de blocuri a orașului a ajuns într-o stare de degradare aproape iremediabilă: subsoluri pline de apă, fațade în pericol de prăbușire, spații verzi distruse, alei pline de gropi, gunoaie la orice pas și câini maidanezi gata să sfâșie orice ”străin”, gălăgie, haos și un mediu foarte încurajator activităților infracționale.

Primarul Boroș i-a convocat pe administratorii sau președinții celor 48 de asociații de proprietari cu dorința expresă de a vedea exact care sunt problemele pe care aceștia doresc să le supună atenției municipalității. Alături de edilul –șef, la ședință au mai fost prezenți Vasile Ungureanu, directorul Aquavas Bârlad, Adrian Bobeică, directorul SC CUP SA și Olga Ungureanu, șefa Serviciului de Gospodărire Comunală din cadrul Primăriei Bârlad.

sedinta_asociatii_primar1”V-am chemat aici pentru că dumneavoastră sunteți împuterniciți de oameni, de cetățeni, să le reprezentați interesele, să administrați și să gestionați proprietatea comună dintr-un condominiu. Prin urmare, ne dorim să aflăm concret care sunt problemele cu care vă confruntați, ce putem face noi pentru a vă ajuta, astfel încât să avem o imagine cât mai clară și din acest punct de vedere”, a recunoscut Boroș la începutul ședinței.

Doar opt reprezentanți ai asociațiilor de proprietari nu au răspuns chemării primarului de Bârlad, fiind plecați din localitate. Problematica ridicată însă de cei prezenți a fost una cât se poate de variată și a arătat, în general, cam principalele probleme cu care se confruntă întreaga comunitate bârlădeană care locuiește la bloc. În altă ordine de idei, vorbim despre cartierele de blocuri, una dintre zonele din oraș care în ultimii ani  a cam intrat într-un con de umbră, iar municipalitatea a cam tratat-o la capitolul diverse. Așa se face că ordinea, liniștea și curățenia dintre blocuri au devenit niște probleme destul de spinoase, grație și unei lipse de reacții din partea edililor locali.

Ne scăpați sau nu de maidanezi?

Una dintre principalele nemulțumiri ridicată de toți cei prezenți a fost cea legată de câinii comunitari. Este unul dintre cele mai fierbinți subiecte care în ultimii ani a dat serioase dureri de cap locuitorilor orașului. Pe fondul unei legislații ambigue, de care au profitat din plin asociațiile ce promovează drepturile maidanezilor, dar și pe fondul unei lipse de reacții din partea edililor, câinii comunitari au prosperat din plin în ultimii ani. Spre disperarea marii majorități a cetățenilor, agasați și înfricoșați de desele atacuri ale maidanezilor asupra oamenilor, cu tot lanțul de urmări nefaste care survine unui asemenea incident.

”Ieri (miercuri, 3 august, n.r.), în apropierea Școlii nr. 9 (Școala gimnazială ”Manolache Costache Epureanu, n.r.), un copil a fost atacat și mușcat de un astfel de câine. Nu se mai poate trăi din cauza acestor maidanezi. Culmea, sunt oameni care alimentează, hrănesc haite întregi de câini comunitari printre blocuri. Au ajuns oamenii să fie atacați ziua în amiaza mare de astfel de câini. Ne-am dori extrem de mult ca această problemă să fie rezolvată cât mai curând”, au susținut majoritatea administratorilor de asociații prezenți la întrunire.

Replica primarului Boroș a fost că abia din data de 2 august și-a început activitatea asociația neguvernamentală cu care Primăria Bârlad a încheiat un acord pentru rezolvarea spinoasei probleme a câinilor maidanezi. Boroș s-a arătat încrezător că, încet, încet, maidanezii vor deveni istorie. Lucru privit cu circumspecție de cei prezenți, dat fiind că realitatea ultimilor ani a arătat cum comunitatea câinilor fără stăpâni prosperă din ce în ce mai mult.

Traficul auto greu, infrastructura dezastruoasă și șoseaua de centură – cauză, efect, soluție!

O altă problemă ridicată de administratori a fost cea legată de igienizarea subsolurilor. Unii dintre ei și-ar fi dorit ca și municipalitatea să găsească cale pentru a co-finanța astfel de lucrări. Cu alte cuvinte, unii încă mai sunt adepții unei gândiri oarecum învechită și depășită, conform căreia statul sau primăria trebuie să-ți dea, să-ți facă, să-ți rezolve etc. Primarul le-a reamintit că, totuși, oamenii sunt coproprietari ai acelui condominiu și că, în primul rând, ei trebuie să încerce să-și rezolve problemele. Bineînțeles, nu este exceptat nici ajutorul din partea municipalității, însă în limitele legii.

De departe, una dintre cele mai spinoase probleme puse în discuție a fost cea legată de canalizarea menajeră a orașului. Administratorii de asociații s-au plâns că din cauza stadiului avansat de degradare a rețelei, problemele sunt nenumărate. Totul este strâns legat și de traficul greu ce tranzitează orașul prin două dintre arterele principale (Bulevardul Epureanu și strada Vasile Pârvan) și care nu face decât să uzeze și mai tare infrastructura urbei.

”Canalizările se înfundă mai tot timpul, toată mizeria se revarsă de multe ori în subsolurile blocurilor, așa că situația e destul de gravă. Ni s-a promis de ani de zile că se traficul greu va fi deviat prin afara orașului, pe o șosea de centură pe care tot așteptăm să fie construită. Și nu s-a întâmplat nimic. Iar între timp, totul se strică din cauza TIR-urilor, zidurile blocurilor se macină, rețeaua de apă și menajeră se strică tot timpul etc”, au răbufnit administratorii de asociații.

Cât despre răspunsul edililor pe acest etern subiect, a fost exact cel oferit și până acum: încercăm, ne străduim să facem ceva, vă asigurăm că vom continua să facem demersuri etc. Nimic nou, nimic dătător de speranțe (oricum, bârlădenii și-au pierdut și speranțele când vine vorba de șoseaua de centură)!

Totuși, primarul de Bârlad le-a propus administratorilor de asociații să lanseze o campanie publică de strângere de semnături care vor fi anexate unui nou memoriu ce va fi înaintat Guvernului de către municipalitate: ”Eu cred că altă forță are un demers de acest gen în momentul în care se va vedea că este întărit de semnăturile a 30.000 – 40.000 de cetățeni”. Rămâne de văzut, cât efect va avea și acest demers în fața guvernanților.

Probleme, probleme și iar probleme!

Reprezentanții asociațiilor de proprietari au continuat să ridice punctual diferite probleme, cum ar fi Sala de Sport a orașului, centralele termice dezafectate, Casa memorială ”Gheorghe Gheorghiu Dej”, cele 23 de hidrofoare din oraș etc. Oamenii cer autorităților locale să ia măsuri cât mai urgente pentru reabilitarea Sălii de sport, care de ani buni zace și se deteriorează cu fiecare zi care trece. În cazul Casei ”Gheorghe Gheorghiu Dej”, problemele sunt cauzate de oamenii străzii care profită că gardul imobilului este deteriorat și au început să se aciueze prin curte. Mai mult, în repetate rânduri au fost cât pe ce să incendieze clădirea, pentru că au făcut foc lângă aceasta ca să se încălzească în perioada sezonului rece.

Cât privește cele 23 de hidrofoare, oamenii au reclamat că acestea sunt învechite, deteriorate și din această cauză suferă dese avarii. Municipalitatea a alocat fonduri pentru rezolvarea acestei probleme, prin SC AQUAVAS SA, însă totul trenează din cauza unor avize pe care cei de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) ”Podul Înalt” refuză să le acorde. Cel puțin așa susține Vasile Ungureanu, directorul AQUAVAS Bârlad, care le-a spus celor prezenți că imediat ce se vor obține aceste avize, se va trece la remedierea acestei probleme.

Related Articles

Back to top button