Prinși la furat de lemne
Polițiștii au prins, în această săptămână, șapte indivizi ce furau material lemnos.
Polițiștii Secției de Poliție Rurală 4 Huși și Postului de Poliție Hoceni au depistat 5 bărbați, cu vârste cuprinse între 23 și 32 ani, care au tăiat fără drept arbori dintr-o pădure proprietate privată. Hoții s-au deplasat, marți, cu trei căruțe în pădurea din apropierea satului Oțeleni, comuna Hoceni și cu un motofierăstrău au tăiat, fără drept, câțiva stejari. Având în vedere prejudiciul cauzat, polițiștii au constatat faptul că în acest caz sunt întrunite elementele constitutive ale infracțiunii de tăiere ilegală de arbori, în conformitate cu prevederile legii. Materialul lemnos a fost ridicat și lăsat în custodia reprezentanților Ocolului Silvic. De asemenea, motofierăstrăul și vehiculele cu tracțiune animală folosite pentru transport au fost ridicate de polițiști.
Alți doi bărbați, în vârstă de 43 ani, respectiv 40 ani, ambii din comuna Dănești, au fost identificați de polițiștii Secției de Poliție Rurală 2 Vaslui, jandarmi din cadrul Inspectoratului Județean de Jandarmi Vaslui și personal din cadrul Ocolului Silvic Brodoc, în timp ce transportau pe D.J. 246 A, pe raza comunei Dănești, cu ajutorul a două vehicule cu tracțiune animală, material lemnos fără a deține documente de proveniență. Din verificările efectuate, s-a stabilit că lemnul a fost tăiat în mod ilegal dintr-o pădurea particulară. Materialul lemnos (2,59 mc) și vehiculele cu tracțiune animală folosite pentru transport au fost ridicate și lăsate în custodia personalului silvic. În cauză a fost întocmit dosar penal în conformitate cu prevederile legii.
Pentru prevenirea și combaterea delictelor silvice, polițiștii efectuează controale în fondul forestier, dar și acțiuni de verificarea a circulației materialului lemnos pe drumurile publice, modul de folosire a documentelor de transport și a documentelor justificative de proveniență a materialului lemnos.
Polițiștii reamintesc vasluienilor faptul că transportul și vânzarea materialelor lemnoase trebuiesc însoțite de acte în care să fie înscrisă proveniența legală a acestora ori documente comunitare echivalente acestora, prevăzute de normele privind circulația materialelor lemnoase în vigoare.
În avizele de însoțire trebuie să fie precizate/completate corect data, aceeași cu data emiterii avizului, și ora plecării, iar documentul să nu prezinte ștersături sau adăugări necertificate. Materialelor lemnoase trebuie să corespundă din punct de vedere cantitativ și/sau calitativ ori din punctul de vedere al speciei cu datele înscrise în avizul de însoțire. Comercializarea materialelor lemnoase se realizează în piețe, târguri, oboare, burse de mărfuri și alte spații autorizate conform normelor privind circulația materialelor lemnoase. (G.P)