Justitie

Un vasluian a vrut să fenteze poliția fugind de la locul accidentului după ce a băgat un pieton în spital

Polițiștii au fost sesizați luni că pe strada Castanilor din municipiul Vaslui a avut loc un accident rutier, iar ulterior atât victima cât și conducătorul auto au părăsit locul evenimentului. S-au deplasat la fața locului și au stabilit faptul că un autoturism de culoare albastră a acroșat un pieton care se angajase în traversarea străzii, pe trecerea de pietoni. Ca urmare a investigațiilor efectuate de polițiștii Biroului Rutier Vaslui au fost identificați atât conducătorul auto cât și victima evenimentului rutier.

Costel B., de 48 de ani, din municipiul Vaslui, a fost audiat la sediul Poliției municipiului Vaslui după ce a lovit un tânăr cu autoturismul și a plecat de la locul accidentului fără a anunța polițiștii despre accident. Acesta a afirmat că în timp ce se deplasa cu autoturismul pe strada Castanilor a acroșat cu partea din fată a autoturismului un tânăr, care s-a angajat în traversarea străzii, în fugă, pe trecerea pentru pietoni. După impact tânărul a plecat de la locul accidentului și a refuzat să fie transportat la spital pentru investigații medicale. Victima a fost diagnosticată la Spitalul Județean de Urgentă Vaslui cu „policontuzii prin accident rutier”. În cauză polițiștii efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de vătămare corporală din culpă și părăsirea locului accidentului fără încuviințarea polițiștilor.

Polițiștii rutieri reamintesc conducătorilor auto obligațiile care le revin în cazul unui accident de circulație.

Conducătorul unui vehicul implicat într-un accident de circulație în urma căruia a rezultat moartea sau vătămarea integrității corporale ori a sănătății unei persoane este obligat să ia măsuri de anunțare imediată a poliției, să nu modifice sau să șteargă urmele accidentului și să nu părăsească locul faptei. Este interzis oricărei persoane să schimbe poziția vehiculului implicat într-un accident de circulație în urma căruia a rezultat moartea sau vătămarea integrității corporale ori a sănătății uneia sau a mai multor persoane, să modifice starea locului sau să șteargă urmele accidentului fără încuviințarea poliției care cercetează accidentul.

De asemenea, conducătorului de autovehicul implicat într-un accident de circulație, îi este interzis consumul de alcool sau de substanțe psihoactive după producerea evenimentului și până la testarea concentrației alcoolului în aerul expirat sau recoltarea probelor biologice. În situația în care nu sunt respectate aceste dispoziții se consideră că rezultatele testului sau ale analizei probelor biologice recoltate reflecta starea conducătorului, în momentul producerii accidentului.

Părăsirea locului accidentului, fără încuviințarea poliției sau a procurorului care efectuează cercetarea locului faptei, de către conducătorul vehiculului sau de către instructorul auto, aflat în procesul de instruire, ori de către examinatorul autorității competente, aflat în timpul desfășurării probelor practice ale examenului pentru obținerea permisului de conducere, implicat într-un accident de circulație, se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani.

Nu constituie infracțiune părăsirea locului accidentului când în urma accidentului s-au produs doar pagube materiale sau conducătorul vehiculului, în lipsa altor mijloace de transport, transportă el însuși persoanele rănite la cea mai apropiată unitate sanitară în măsură să acorde asistență medicală necesară și la care a declarat datele personale de identitate și numărul de înmatriculare sau înregistrare a vehiculului condus, consemnate într-un registru special, dacă se înapoiază imediat la locul accidentului. Deasemenea conducătorul auto nu este tras la răspundere dacă victima părăsește locul faptei, iar conducătorul de vehicul anunță imediat evenimentul la cea mai apropiată unitate de poliție. (George PROCA)

Related Articles

Back to top button