Justitie

46 de polițiști de frontieră, condamnați la doi sau trei ani de închisoare pentru luare de mită și constituire de grup infracțional

Un număr de 46 de actuali sau foști polițiști de frontieră au fost condamnați la doi sau trei ani de închisoare cu suspendare pentru luare de mită și constituire de grup infracțional organizat, după ce ar fi primit bani de la cei care tranzitau Vama Albița pentru a trece cu vederea anumite nereguli constatate la trecerea frontierei.

Curtea de Apel Iași a condamnat 46 de actuali sau foști polițiști de frontieră din județul nostru la doi sau trei ani închisoare cu suspendare pentru luare de mită, în formă continuată, și constituire sau aderare la un grup infracțional organizat. Trimiși în judecată încă din aprilie 2011, angajații în cauză ai Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră (STPF) Vaslui, printre care și doi ofițeri, au fost condamnați pentru neefectuarea unui control strict asupra documentelor persoanelor sau autovehiculelor la trecerea frontierei, precum și pentru permiterea introducerii în România a unor bunuri peste limita legală.

Conform sentinței magistraților ieșeni, 25 de foșți sau actuali polițiști de frontieră au fost condamnați la câte doi ani de închisoare, iar ceilalți 21 au primit o pedeapsă de câte trei ani de închisoare. În plus, cei 46 de polițiști de frontieră vor avea de plătit cheltuieli de judecată de 1,9 milioane de lei. De asemenea, instanța a dispus confiscarea sumei de 1,6 milioane de lei, reprezentând banii pe care angajații STPF Vaslui i-ar fi primit drept mită.

În total, celor 46 de foști sau actuali polițiști de frontieră vasluieni le-au fost reținute de către judecători un număr de 657 de infracțiuni de luare de mită.

Decizia Curții de Apel Iași nu este definitivă, putând fi atacată cu apel în termen de zece zile.

Potrivit rechizitoriului procurorilor Direcției Naționale Anticorupție, cei 46 de polițiști de frontieră au pretins, primit ori acceptat, în perioada noiembrie 2010 – ianuarie 2011, atât în nume propriu cât și în numele celorlalți colegi, suma totală de 2.164.800 lei, precum și alte bunuri de la persoanele care au tranzitat frontiera. Banii și bunurile ar fi fost pretinse și primite cu titlu de mită atât pentru a-și îndeplini atribuțiile de serviciu cât și pentru a face acte contrare acestora, respectiv de a nu efectua un control strict asupra documentelor persoanelor sau autovehiculelor și de a permite introducerea în România a unor bunuri peste limita legală.
În scopul obținerii unor foloase materiale ilicite, toți inculpații au acționat coordonat, pe fiecare tură de lucru, în cadrul unui grup infracțional organizat, în care rolurile și atribuțiile erau în mod explicit prestabilite conform unei „metodologii”, iar beneficiul activității infracționale era împărțit potrivit înțelegerii, între polițiștii simpli și cei cu funcții de conducere. Structura grupului infracțional organizat și modul de operare utilizat le-au permis inculpaților să exercite acte de corupție cu frecvență aproape zilnică, activitatea infracțională fiind, în ansamblu, extinsă la nivelul fiecăreia dintre turele care făceau de serviciu în respectivul punct de trecere a frontierei”, se arată în rechizitoriul procurorilor DNA.

De regulă, „tariful” era cunoscut de cei care ofereau mită, susțin anchetatorii, și era cuprins între 5 și 10 lei, pentru situațiile obișnuite, cum ar fi doar pentru simpla aplicare a ștampilei pe pașaport și de la 10 la 100 de euro sau de la 50 la 200 lei, în cazul unor situații speciale în care „tariful” creștea proporțional cu riscul la care se expunea polițistul de frontieră. În acest caz era vorba de lipsa unor documente, nereguli privind viza, documentele auto sau de marfă, produse în cantități mai mari. Prin această modalitate, pe fiecare tură, un polițist de frontieră „colecta”, potrivit procurorilor DNA, în medie între 400 și 2.000 lei.

Majoritatea celor 46 de polițiști de frontieră condamnați de instanța de fond lucrează în continuare în cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Iași, aceștia fiind puși la dispoziția șefului instituției. În cei aproape șase ani de procese, o parte dintre angajații STPF Vaslui și-au dat demisia din funcție, iar unul a murit în urma unei boli cronice. (Ionuț PREDA)

Related Articles

Back to top button