Statul oferă subvenții consistente, dar tinerii nu se angajează în sectorul agricol
Angajarea tinerilor în sectorul agricol este susținută cu subvenții de la bugetul de stat. Potrivit Legii nr. 336/2018 privind aprobarea programului de stimulare a angajării tinerilor, fermierul care face dovada angajării a doi tineri până la vârsta de 40 de ani primește următorul sprijin financiar lunar, pentru fiecare persoană angajată: 1.000 lei pentru persoanele cu studii superioare de specialitate în domeniul agricol, acvacultură și/sau industrie alimentară; 750 lei pentru persoanele cu studii medii de specialitate, precum și cursuri de formare profesională de scurtă durată în domeniul agricol, al acvaculturii și/sau industriei alimentare; 500 leipentru persoanele fără studii.
Cu toate acestea, în cursul anului trecut, în județul Vaslui nu au fost fermieri care să beneficieze de acest program.
”Legea a fost aprobată din anul 2018, iar în anul 2019 s-au adoptat normele metodologice. La noi în județ este o criză de forță de muncă atât în sectorul agricol, cât și în industria alimentară, cum ar fi în morărit, panificație etc. Sunt sute de angajatori din cele trei sectoare de activitate care pot primi sume de bani pentru a angaja tineri. Înscrierea în program se face până la data de 31 decembrie 2020”, a spus Gigel Crudu, directorul Direcției pentru Agricultură a Județului (DAJ) Vaslui.
În acest sens, DAJ Vaslui a transmis o informare tuturor fermierilor din județ, cu date despre implementarea acestei legi.
”Fermierii primesc subvenție dacă angajează tineri. Tocmai de aceea, este recomandat ca tinerii să urmeză cursuri de calificare în perspectiva angajării, pentru a primi aceste înlesniri de la stat. Pe lângă respectivele avantaje, tinerii care sunt calificați într-o anumită meserie se pot angaja mai ușor decât cei care nu au cursuri”, a mai spus Gigel Crudu.
(Dănuț CIOBANU)