Home » Administratie » Marcată de un progres continuu, comuna Berezeni se schimbă sub ochii noștri
Toader DIMA, primarul Comunei Berezeni

Marcată de un progres continuu, comuna Berezeni se schimbă sub ochii noștri

Se asfaltează drumurile, se reabilitează școlile și grădinițele, se extinde și se modernizează căminul cultural, se va inființa un centru social, s-au amenajat părculețe de joacă și terenuri de sport și se împăduresc terenurile degradate.

La Berezeni, autoritățile locale investesc masiv în modernizarea satului românesc, valorificând oportunitățile de finanțare europeană precum și pe cele  puse la dispoziție prin Programele Naționale de Dezvoltare Locală (PNDL).  În planul de dezvoltare a comunei se acordă o atenție deosebită dezvoltării infrastructurii educaționale, în prezent fiind modernizate sau în curs de modernizare toate școlile și grădinițele din comună.

„Modernizarea satului românesc a început respectând câțiva pași. În primul rând s-a mers pe dezvoltare rurală plecând de la PNDL1 și  PNDL 2 și s-a continuat cu programele care ne-au  permis să accesăm fonduri europene. Sunt multe proiecte, cu o valoare destul de mare, care ne-au ajutat să realizăm aceste investiții. Cu 120.000 de euro a fost reabilitată și modernizată grădinița de la Mușata.

Grădinița din satul Mușata

Lucrările au început în primăvara anului trecut, iar în această săptămână facem recepția lucrării. De asemenea vor fi modernizate școlile de la Rînceni, Mușata și Berezeni. La școala de la Rânceni este o situație mai delicată. Va fi o școală cu etaj dar , pentru că nu este prevăzută cu scară de refugiu în caz de incendiu , nu am primit avizul de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU). Trebuie refăcut proiectul tehnic. La școala de la Mușata  vor începe lucrările în primăvară  pentru că a ieșit avizul de la ISU.  Se lucrează la proiectul de la Școala Anastasie Fătu din Berezeni. Aici  se vor face patru laboratoare în cadrul școlii și o sală de sport. Patru săli de clasă vor fi transformate în laboratoare și lateral se va face o sală conferință sau o sală de sport cu toate utilitățile.

Aici se vor face patru laboratoare și o sala de sport

La Berezeni avem o școală nouă care are toate utilitățile, apă canal, în interior nu mai sunt probleme. Prin PNDL 1 vom reabilita și grădinița de la Rînceni. În primăvară vor demara lucrările de modernizare. Acolo este fosta școală Spiru Haret, veche de 100 de ani și am avut pretenția să păstrăm arhitectura  școlii făcută acum 100 de ani când ministrul învățământului era  Spiru Haret. Tot la Berezeni construim de la zero o grădiniță cu două săli de clasă cu bani de la Ministerul Învățământului. Lucrarea, de 250.000 de euro, se face cu o firmă specializată din Sighetul Marmației, se lucrează cu muncitori și din comuna noatră. S-a turnat fundația, sperăm ca până la vară să finalizăm investiția”, ne-a declarat Toader Dima, primarul comunei Berezeni.

La toate grădinițele din comună au fost amenajate părculețe de joacă moderne și sigure, cu balansoare, tobogane și leagăne, iar suprafața de impact de sub echipamente este realizată din materiale elastice care conferă o siguranță sporită copiilor la aterizare prin amortizarea șocului resultant.

Pentru ca activitățile cultural-artistice să se desfășoare în bune condiții, administrația publică locală va moderniza cu 700.000 de euro  căminul cultural.

„Cu fonduri europene vom moderniza căminul cultural. S-a semnat proiectul, a fost scos la licitație de două ori, dar nu s-a prezentat nimeni pentru că avea o valoare foarte mică, de 500.000 de euro.  Acum prin Ordonanța 114 s-a dus undeva la 700.000 de euro.  Este o sumă destul de mare și deja sunt firme care vor să facă această lucrare. În primăvară vor începe lucrările. Actualul cămin este făcut acum 60 de ani , este cu pereți din cărămidă, cu acoperiș de tablă, dar nu-i funcțional, nu are tot ce trebuie pentru o casă de cultură. Când va fi gata, înstituția va avea  o sală de spectacole  cu scenă modernă , cu bibliotecă, cu sală de lectură , cu grupuri sanitare, centrală, aer condiționat. Noi vom face ca un fel de casă de cultură”, ne-a mai spus primarul.

Centru social la Berzeni

În comună sunt foarte mulți bătrâni neajutorați, motiv pentru care autoritățile locale vor să transforme azilul de bătrâni din localitate, în centru social. Vechea clădire va fi reabilitată, modernizată și extinsă cu circa 1.000.000 de euro.

„Va fi ca centrul de la Băcești. Un al doilea centru modern din județul Vaslui. Ne bucură foarte mult pentru că acest proiect nu este numai reabilitare cum a fost înainte, ci  va avea și un program de funcționare.  Va deservi circa 150 de persoane cu vârsta de peste 65 de ani . Vor avea îngrijiri la domiciliu, va fi dusă o masă caldă  persoanelor care nu se pot deplasa. Centrul este prevăzut cu cabinete medicale specializate iar persoanele vârstinice vor beneficia de fizioerapie, kinoterapie, ergoterapie. Un ONG va primi  400.000 de euro și se va ocupa timp de trei ani de zile de gestionarea centrului. După asta rămâne în administrarea Primăriei Berezeni”, a mai spus Toader DIMA, primarul comunei.

La Berezeni se va construi o piață agrolalimentară

Autoritățile locale doresc să-i ajute pe producători să-și vândă mai ușor legumele și să aibă totodată un spațiu unde să le comercializeze.

„Cu  fonduri europene vom face o piață deschisă în centrul comunei. Ne vom apuca acum în primăvară. Noi am avut probleme că a avut o valoare mai mică , 100.000 de euro și nimeni nu s-a înghesuit să vină să o facă. Am scos-o de două ori la licitație. Ordonanța 114 ne-a determinat să majoram valoarea cu 20%  și am găsit o firmă care o poate construi”, a spus primarul

Modernizarea infrastructurii rutiere este o altă direcție de dezvoltare a Comunei Berezeni

„Avem  un proiect de 1,2 milioane de euro de care ne  bucurăm că am reușit să-l ducem  la capăt. Este vorba de asfaltarea unui drum de cinci kilometri în satul Berezeni și Satul Nou. S-a pus covorul asfaltic, mai avem de făcut  acostamentul și rigole de scurgere, după aceea să marcăm șă punem indicatoarele.

Drum asfaltat în Berezeni

Mai avem un proiect de asfaltare a șase kilometri. E semnat și așteptăm finanțarea. Se vor asfalta 4,5 kilometri în satele Berezeni și Satul Nou și 1,5 kilometri la Rînceni,  în afară de drumul județean pentru care  avem promisiunea că se va asfalta. Asfaltarea comunei nu se va opri aici. Ne dorim să asfaltăm toate drumurile sătești, pentru ca accesul să fie mult mai facil pentru toți locuitorii comunei noastre”, a mai spus edilul.

 

 

 

 

Și iluminatul stradal a fost modernizat. Au fost schimbate lămpile vechi  cu sisteme led pe o lungime de șase kilometri și pe toate străzile adiacente drumului național.  Oamenii au  toată noaptea lumină pe  străzi. În plus s-au montat camere  video în toate satele.

Rețele de apă și canalizare în comună

În urmă cu doi ani, oamenii din Berezeni aveau mari probleme cu apa. Autoritățile locale cumpărau apă de la Fălciu apoi  localnicii o cărau cu găleata dintr-un bazin. Acum această problemă s-a rezolvat în satul Berezeni și satul Nou, iar în celelalte sate urmează să se extindă rețeaua de apă.

statia de tratare a apei Berezeni

„Prin PNDL 2 am finalizat aducțiunea cu apă. A costat 700.000 de euro. Mai trebuie să tragă E-on-ul curent electric la stația de tratare și pompare a apei. Noi vom încerca să prelungim sursa de apă spre satul Rînceni. Vom mai face un proiect în primăvară în funcție de volumul de apă care se consumă. Vom face o evaluare și în funcție de asta putem să mergem în satul învecinat. Aducțiunea de apă funcționează. Avem peste 1.500 de familii care s-au racordat. Noi acum avem puțurile noastre , nu mai aducem apa de la cinci kilometri de la Fălciu. Am făcut și economie și avem și sursa noastră de apă. Erau probleme pe timp de vară , rămâneau oamenii luni de zile fără să aibă un pic de apă. Mai rămâne satul Mușata. Acolo este o captare  la 200 de metri. Puțul a fost abandonat acum 30 de ani, înainte de Revoluție. Am încercat să-l curătăm pentru a-l putea folosi, dar nu se poate pentru că nu are niciun pic de apă. Dar vom găsi o soluție și pentru acest sat. Vom face un proiect pentru suplimentarea sursei de apă din surse alternative din puțuri de la mare adâncime”, a promis primarul.

Autoritățile locale au în planul de dezvoltare și extinderea rețelei de canalizare și a apelor menajere uzate. S-a făcut deja conducta principală pe o lungime de șapte kilometri cu deversare în stația de eupurare.

„Urmează ca printr-un nou proiect să facem extinderea și să  racordăm populația la rețeaua de canalizare. Sperăm ca într-un an doi, tot ce înseamnă satul Berezeni și Satul Nou să aibă acces la apă și canalizare” a mai spus primarul Comunei Berezeni

„Avem una dintre cele mai frumoase primării din județul Vaslui”

Cu 400.000 de lei a fost reabilitat și modernizat sediul Primăriei Berezeni. Reabilitatrea sediului a fost o necesitate deoarece apa începuse să se infiltreze în fundație și ar fi putut crea neplăceri mari.

Primăria Berezeni

„Primăria a fost făcută cam la grăbeală prin 1994 și a început se infiltreze apa pe la fundație. Acum nu mai există niciun pericol. S-a turnat fundație nouă, s-au  făcut consolidări de zidărie, s-au schimbat geamurile vechi cu altele e tip termopan, a fost schimbat acoperișul, s-a făcut izolare termică. Am modernizat tot ce înseamnă birouri , s-a pus centrală nouă, este apă, canalizare, tot ce trebuie ca să funcționăm în condiții normale. Avem una dintre cele mai frumoase primării din județul Vaslui”, a spus primarul.

 

 

 

La nivel național, Berzeni este  comuna cu cea mai mare suprafață împădurită

„Acum în primăvară ne apucăm de împădurit 113 hectare. Am accesat fonduri europene nerambursabile de 500.000 de euro. Proiectul este făcut, se scoate acum la licitație. Noi am mai împădurit 150 de hectare în zona Stuhuleț și 40 de hectare la ieșire din sat. Am terminat și  arată foarte bine. Avem tradiție, am fost primii din județul Vaslui care am împădurit terenurile degradate prin Minsiterul Agriculturii și Direcția Silvică Vaslui. Acum suntem la a treia împădurire. Suntem comuna, care împădurim, la nivel național, cea mai mare suprafață. Ne-am gândit ca peste 50-60 de ani comuna Berezeni să aibă 500-600 de hectare de pădure”, a spus mândru primarul.

Activitățile sportive nu lipsesc din viața cotidiană a locuitorilor , grație autorităților locale care au construit un teren de handbal și un teren de fotbal. Comuna se mândrește și cu o echipă de fotbal. Este înscrisă în campionat, în liga a cincea și este în primele patru locuri. (Cristian DIMA)

 

About Cristian Dima

%d blogeri au apreciat: