Home » Local » Speranțe mari pentru 49 de comunități vasluiene. Investiții de 161 milioane euro în sistemul de apă și canal

Speranțe mari pentru 49 de comunități vasluiene. Investiții de 161 milioane euro în sistemul de apă și canal

de Dănuț CIOBANU 

Marele program de apă și canal din județul Vaslui va fi transmis până la sfârșitul anului pentru aprobare la Comisia Europeană. În prezent, aplicația financiară este în verificare la Ministerul Fondurilor Europene. În proiectul de apă și canal sunt incluse 49 de UAT-uri de la nivelul județului Vaslui, valoarea totală a investițiilor ridicându-se la suma de 161 milioane de euro.

Proiect de apă și canal din județul Vaslui este, în prezent, în faza de aprobare în cadrul Ministerului Fondurilor Europene. Mai exact, Autoritatea de Management a POIM verifică studiul de fezabilitate, care este parte integrantă a proiectului, după care aplicația financiară va fi transmisă Comisiei Europene pentru a o aproba. Proiectul este în analiza la București din anul 2019, iar reprezentanții SC Aquavas Vaslui susțin că este posibil că până la sfârșitul acestui an dosarul să fie transmis la Bruxelles. După aprobarea aplicației financiare va fi semnat contractul de finanțare, pentru ca ulterior să fie organizată o licitație publică pentru adjudecarea contractului de lucrări.

”Suntem în grafic cu implementarea acestui program. Termenul de realizare a proiectului este anul 2023, dată până la care toate localitățile înscrise în program vor beneficia de servicii moderne de apă și canal”, a spus Daniela Grigoraș, purtător de cuvânt al SC Aquavas Vaslui.

Proiectul cuprinde peste 20 de contracte și va fi derulat prin Ministerul Fondurilor Europene, finanțarea fiind asigurată de Fondul de Coeziune prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2014 – 2020.

Investiții majore 

Printre lucrările prevăzute în proiectul de apă și canal se numără extinderea și reabilitarea rețelelor de alimentare cu apă pe o distanță de 704 kilometri; forarea unui număr de 78 de puțuri; construcția a 54 de stații de tratare a apei potabile; reabilitarea unui număr de 130 stații de pompare; montarea unui număr de 48 rezervoare pentru stocarea apei.

Pe segmentul sistemului de canalizare, proiectul prevede extinderea și reabilitarea rețelelor de canalizare pe o distanță de 466 kilometri; montarea unui număr de 138 de stații de pompare a apelor uzate; construirea a 9 stații de epurare; realizarea unor extinderi de conducte de refulare pe o distanță de 65 kilometri etc.

În ceea ce privește condițiile de participare la proiect, la rețelele de alimentare cu apă potabilă, o localitate trebuie să aibă minim 50 de persoane, iar pentru sistemul de canalizare, UAT-ul trebuie să dețină cel puțin 2.000 de locuitori. O investitie în alimentarea cu apă nu trebuie să fie mai mare de 1.000 de euro/locuitor, iar la canalizare alocația financiară nu trebuie să depășească 2.000 de euro pentru fiecare locuitor.

Proiect așteptat 

La conferința de lansare a proiectului, Ioan Ciupilan, primarul municipiului Huși, a spus că a primit multe critici pentru că a sprijinit înființarea SC Aquavas, dar acum se dovedește că societatea are un rol benefic.

”SC Aquavas Vaslui s-a înființat pentru tot județul, iar dacă în anul 2023 un procent de 80% din locuințe va fi legat la sistemul de apă și canal, atunci va fi bine”, a spus Ioan Ciupilan.

Neculai Moraru, primarul comunei Fălciu, a spus că investițiile din localitate se vor ridica la circa 4,5 milioane de euro.

”În localitatea Fălciu se va extinde canalizare la toate gospodăriile. Noi avem o stație de epurare a apelor uzate, iar acum vom extinde canalizarea la cele 7.000 de gospodării din localitate. Vom fora și patru puțuri noi și vom extinde rețelele de alimentare cu apă în satele Copăceana și Odaia. Vom lega la stația de tratare a apei potabile și satele Bogdănești și Rânzești, unde acum există un sistem de alimentare cu apă”, a spus Neculai Moraru.

 

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*