Home » Business » După un an economic de coșmar, antreprenorii vasluieni pariază din nou pe afaceri

După un an economic de coșmar, antreprenorii vasluieni pariază din nou pe afaceri

de Dănuț Ciobanu 

Vasluienii nu și-au pierdut speranța și continuă să fie activi în sectorul privat. După ce în anul trecut înmatriculările de firme au scăzut cu circa 30%, în prima lună a acestui an se înregistrează un reviriment în mediul privat. Rămâne de văzut dacă trendul se va menține și în următoarele luni, pe fondul crizei de sănătate provocată de pendemia de coronavirus.

Conform datelor Oficiului Național al Registrului Comerțului, în luna ianuarie 2021 au înființat 129 de firme, din care 105 SRL-uri. Dacă ne raportăm la aceeași lună a anului trecut, când au intrat pe piață 104 firme, avem de a face cu o dinamică pozitivă în procent de 24%.

Tot în luna ianuarie 2021, în județul Vaslui au fost radiate 47 de firme, dizolvate 17 firme, suspendate 11 firme, iar 3 societăți au intrat în insolvență. Dacă facem balanța între cele două secțiuni, la capitolul înmatriculări de persoane fizice și juridice se înregistrează un plus consistent.

Anul trecut, județul Vaslui a bifat un loc codaș în Moldova în ceea ce privește înmatricularea de noi firme. La sfârșitul anului 2020, în județul nostru au fost deschide în total 1.060 de firme. Este vorba despre 772 SRL-uri, 162 – II, 112 – PFA, 12 IF etc. Dacă ne raportăm la anul 2019, când au intrat în mediul economic 1.495 de societăți, se înregistrează o dinamică negativă de aproape 30%.

Mai mult, dacă facem o comparație cu celelalte județe din Regiunea de Dezvoltare Nord-Est, decalajul dintre întreprinzători este și mai mare. Potrivit acelorași date statistice de la finalul anului 2020, situația în regiune era următoarea: Bacău avea întregistrate 2.486 firme; Botoșani – 1.133 firme; Iași – 4.713 firme; Neamț – 1.859 firme și Suceava – 2.328 de firme.

În consecință, județul Vaslui are la nivel regional și național una din cele mai slabe economii. Reprezentanții mediului privat susțin că această poziție este o consecință directă a modului în care autoritățile locale s-au implicat în susținerea dezvoltării economice. Fără promovarea unor investiții majore, acordarea de facilități fiscale și sprijinirea constantă a oamenilor de afaceri, Vasluiul este în coada clasamentului la majoritatea indicatorilor economici.

„Există o frică în rândul oamenilor. S-a ajuns în această situație pe fondul politicilor economice promovate în județul Vaslui. Vorbim aici de investițiile pe care le-am promovat și atras, acele investiții de anvergură care să crească PIB-ul județului Vaslui. În 2019 am avut un PIB de 1 milion de euro și rămâne să vedem ce indice avem în anul 2020”, a spus Ionel Constantin, președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Vaslui.

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*