Home » Administratie » ”Casa Juvara” din Bârlad va renaște sub titulatura de ”Casa Juvara – Casa Personalităților Tutovene”!

”Casa Juvara” din Bârlad va renaște sub titulatura de ”Casa Juvara – Casa Personalităților Tutovene”!

După zeci de ani în care a zăcut ruinându-se de la o zi la alta, Casa Juvara din Bârlad are șanse să trăiască o nouă viață grație unui proiect inițiat de municipalitate. Pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local ce se va desfășura miercuri, 30 iunie, figurează un proiect care vizează schimbarea denumirii acestui imobil situat pe strada 1 Decembrie din ”Casa Juvara” în ”Casa Juvara – Casa Personalităților Tutovene”.

Este o primă etapă dintr-un proiect ambițios care, odată realizat, ar repune această clădire pe harta ansamblurilor arhitecturale de valoare ale Bârladului. Practic, schimbarea denumirii acestui complex de clădiri echivalează cu atribuirea unei destinații, statut care oferă edililor bârlădeni posibilitatea de atragere a fondurilor necesare pentru reabilitarea acestui valoros obiectiv cultural. După cum reiese și din titlu, viitoarea instituție culturală va fi un centru dedicat în exclusivitate tuturor personalităților locale care de-a lungul istoriei au contribuit la renumele acestor meleaguri tutovene: de la politicieni, oameni de arme, personalități ale culturii, figuri proeminente ale științei etc.

Conform referatului întocmit de Biroul de Presă, Relații Publice și Relația cu Instituțiile de Învățământ, Cultură, Sănătate și Sport din cadrul Primăriei Bârlad, gradul avansat de deteriorare a acestui obiectiv impune luarea unor măsuri adecvate în cele mai scurt timp. În același timp, situația delicată în care se află Casa Juvara a atras atenția și celor de la Clubul ”Rotary” Bârlad, care, recent (pe 11 iunie 2021, mai exact), au trimis o adresă către primarul Bârladului – Dumitru Boroș – căruia i-au cerut să se implice în salvarea acestui obiectiv: ”În ultima perioadă, Clubul ”Rotary” s-a preocupat în special de situația Casei Juvara, clădire de secol XIX, abandonată și uitată în ultimii 30 de ani. Vă rugăm să ne fiți alături în demersul nostru, să faceți uz de notorietatea dumneavoastră – în calitate de prim edil al orașului – și să promovați în Consiliul Local un proiect de hotărâre care să conducă la salvarea acestui imobil de la demolare”.

Reacția edilului – șef al Bârladului nu a întârziat să apară, astfel că la ședința de miercuri, 30 iunie, consilierii municipali vor trebui să decidă dacă acest proiect va prinde viață sau nu. Pentru reabilitarea acestui imobil și transformarea sa în viitoarea Casă a Personalităților Tutovene, edilii bârlădeni intenționează să atragă finanțare din fonduri europene sau guvernamentale. Mai mult, rotarienii bârlădeni și-au manifestat disponibilitate de a contribui la finanțarea acestui proiect. Casa Juvara zace în paragină de peste 30 de ani, fără ca autoritățile locale de până acum să fi mișcat vreun deget pentru a salva de la dispariție această clădire. Ba chiar în urmă cu aproape 20 de ani, imobilul a fost scos de pe lista monumentelor istorice. La un moment dat, întregul ansamblu de clădiri a fost dat în administrarea Episcopiei Hușilor, care s-a angajat la vremea respectivă că va înființa, din fonduri proprii, un cămin de zi pentru copiii cu handicap. Însă, după 13 ani, Episcopia Hușilor nu a făcut nimic din ce și-a propus, astfel că în 2016, imobilul a revenit în administrarea municipalității, grație unui proiect inițiat de primarul Dumitru Boroș.

Reabilitarea acestui ansamblu de clădiri a fost susținută cu fervoare și de Elena Monu, una dintre cele mai titrate profesoare din Bârlad, cea care printr-o activitate minuțioasă de cercetare a colectat un impresionant volum de informații despre acest important obiectiv local. Situată pe strada 1 Decembrie, în zona Podului Verde, Casa Juvara a fost construită la mijlocul secolului XIX (cel mai probabil 1830 – 1880) de către Nicolae Philippide, unchiul academicianului Alexandru Philippide. Imobilul a fost cumpărat în 1882 de către Iorgu Juvara și soția sa Maria Docan, nepoată prin alianță a domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Emil Juvara a rămas proprietarul imobilului după ce le-a plătit partea lor fraților academician Ernest Juvara, Nicu Juvara și Clemance Lupu Costache. Din cauza unei tragedii petrecute în familia lui Emil Juvara, acesta a vândut casa Regiei Monopolurilor Casei Regale a României, în 1936. În acel an, în imobil a funcționat o casă de copii, iar ulterior, de-a lungul anilor, casa a găzduit mai multe așezăminte sociale de învățământ și sănătate. În imobilul cochet, adevărată bijuterie arhitecturală, a locuit academicianul Nicolae Docan, membru al Academiei Române, nepot direct al lui Cuza, pictori celebri, personalități marcante din diferite domenii. Printre aceștia, s-a aflat și Ion Juvara, marele chirurg al României, care a decedat în 1996. Acesta a fost tatăl Alexandrei Chiliman – Juvara, arhitecta care în urmă cu câțiva ani a propus municipalității un proiect de construire a unei clădiri moderne, care să păstreze, totuși, frumusețea arhitecturală a fațadei originale. Iată că, totuși, acum sunt șanse ca acest ansamblu arhitectonic să-și poată recăpăta veche strălucire și, astfel, să devină un punct de atracție pentru localnici și nu numai. Mingea este în curtea consilierilor locali bârlădeni, care vor trebui să decidă miercuri (30 iunie) dacă oferă sau nu undă verde acestui proiect.

”Stabilirea unei destinații, ca instituție de cultură, cu păstrarea vechii denumiri de Casa Juvara, ar stopa astfel demolarea și ar păstra imobilul pentru atragerea de fonduri necesare restaurării, Bârladul având de câștigat o instituție reprezentativă pentru cultura și personalitățile locului”, este unul dintre argumentele pro menționate în referatul întocmit de Biroul de Presă al Primăriei Bârlad.

About Razvan Calin