Home » Local » Controale în domeniul securității și sănătății în muncă! În primele trei luni ale anului s-au înregistrat 26 de accidente de muncă

Controale în domeniul securității și sănătății în muncă! În primele trei luni ale anului s-au înregistrat 26 de accidente de muncă

În primul trimestru din acest an, Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Vaslui a desfășurat o serie de acțiuni de control în domeniul securității și sănătății în muncă. Pentru neregulile constatate in urma controalelor si a cercetarii evenimentelor  au fost sancționați un număr  de 77 de angajatori, fiind aplicate 181 de sancțiuni contravenționale cu avertisment și 2 sanctiuni contraventionale cu amendă, în valoare de 11.000 lei. De asemenea, a fost sistată activitatea la un punct de lucru și oprite din funcțiune 2 echipamente de muncă când a fost constatat un  pericol grav și iminent.

În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, ITM Vaslui are următoarele atribuţii: controleaza respectarea de catre angajatori a  prevederilor legale in domeniul securitatii si sanatatii in munca; cercetează evenimentele conform competenţelor, avizează cercetarea, stabileşte sau confirmă caracterul accidentelor, colaborează cu instituţiile implicate în ceea ce priveşte evidenţa şi raportarea accidentelor de muncă şi a bolilor profesionale; controlează activitatea de instruire, informare şi consultare a salariaţilor şi furnizează informaţii în vederea îmbunătăţirii acesteia; analizează activitatea serviciilor externe de prevenire şi protecţie şi propune, după caz, comisiei de abilitare a serviciilor externe de prevenire şi protecţie şi de avizare a documentaţiilor cu caracter tehnic de informare şi instruire în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă din cadrul inspectoratelor teritoriale de muncă retragerea abilitării; dispune sistarea activităţii sau oprirea din funcţiune a echipamentelor de muncă, în cazul în care se constată o stare de pericol grav şi iminent de accidentare sau de îmbolnăvire profesională, şi sesizează, după caz, organele de urmărire penală; dispune angajatorului efectuarea de măsurători, determinări şi expertize pentru prevenirea unor evenimente sau pentru stabilirea cauzelor evenimentelor produse, precum şi verificarea, prin organisme abilitate, a încadrării nivelului noxelor profesionale în limite admisibile la locurile de muncă, cheltuielile fiind suportate de către angajator.

În primul trimestru al anului 2022, inspectorii de munca din cadrul Compartimentului Control Securitate si Sanatate in Munca,  au efectuat vizite de inspectie la  106 de angajatori şi au încheiat  106  de procese verbale de  control, fiind constatate un numar de 183 de neconformitati.

In urma vizitelor de inspectie efectuate de catre inspectorii de munca din cadrul Compartimentului Control Securitate si Sanatate in Munca, in primul trimestru al anului 2022, au constatat  urmatoarele neconformitati: nu au fost luate masuri tehnice si organizatorice in vederea prevenirii caderilor de la inaltime; angajatorii nu au realizat masurile dispuse in procesele verbale de control incheiate anterior;

lucratorii nu sunt informati si instruiti cu riscurile si masurile de securitate specifice activitatii desfasurate; nu sunt respectate cerintele de securitate in vederea prevenirii electrocutarii in utilizarea echipamentelor de munca actionate electric; echipamentele de munca nu sunt prevazute cu dispozitive de protectie; lucratorii nu sunt examinati medical in vederea stabilirii aptitudinii in munca.

Actiuni de constientizare a angajatorilor in perioada starii de alerta 

Compartimentul Control Securitate si Sanatate in Munca a informat angajatorii cu masuri ce trebuiesc respectate in perioada starii de alerta prin: materiale informative publicate pe pagina de internet a inspectoratului; comunicare in mass-media locala.

S-a urmarit cu prioritate, in aceste materiale publicate constientizarea acestor angajatori privitor la obligatia de a asigura securitatea si sanatatea lucratorilor in toate aspectele legate de munca, respectiv de a continua in luarea masurilor pentru: acordarea echipamentului individual de protectie; verificarea purtarii acestor echipamente de protectie; acordarea si verificarea purtarii de alte echipamente acordate conform contractelor colective.

Comunicare, cercetare , inregistrare accidente de munca si incidente periculoase 

In primul trimestru al anului 2022    au fost comunicate de angajatori 26 evenimente, in care au fost implicati  lucratori. I.T.M. Vaslui a avizat 20(douazeci)  dosare de cercetare intocmite de angajatori si 4(patru) dosare au fost avizate de I.M. Bucuresti intocmite de catre inspectorii de munca I.T.M. Vaslui. In primul trimestru al anului 2022  au fost inregistrate si evidentiate 11(unsprezece) accidente de munca care au produs  incapacitate temporara.

Cauze care au dus la producerea accidentelor de munca: angajatorii nu au asigurat cunoasterea si respectarea prevederilor legale in domeniul securitatii si sanatatii in munca; lucratorii nu au respectat masurile in domeniul securitatii si santatii in munca dispuse de angajatori; utilizarea echipamentelor de munca la activitati contraindicate care au generat pericol de accidentare; lucratorii nu au fost informati cu privire la riscurile la care sunt expusi si la masurile de prevenire; nu au fost stabilite proceduri, tehnologii de lucru in urma carora sa fie adoptate masuri pentru eliminarea riscurilor de accidentare ; nerespectarea prevederilor legale privind circulatia pe drumurile publice; neutilizarea echipamentului individual de protectie acordat.

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*