Home » Local » Primari grei de amenzi! Opt comisari din cadrul Gărzii de Mediu Vaslui au verificat UAT-urile la deșeuri

Primari grei de amenzi! Opt comisari din cadrul Gărzii de Mediu Vaslui au verificat UAT-urile la deșeuri

de Dănuț CIOBANU 

În primele opt luni ale acestui an, Garda de Mediu Vaslui a verificat a verificat 50 de administrații publice locale, pe tematica gestionării deșeurilor. Comisarii de mediu au aplicat 45 de avertismente și 30 de amenzi în cuatum de 406.500 lei, pentru o serie nereguli. Amenzile au fost date în contextul în care în județul Vaslui funcționează un sistem integrat de gestionare a deșeurilor.

În primul rând, autoritățile locale nu au asigurat spaţiile necesare pentru colectarea separată a deşeurilor, dotarea acestora cu containere specifice fiecărui tip de deşeu, precum şi funcţionalitatea acestora;

În al doilea rând, nu s-a asigurat informarea prin mijloace adecvate a locuitorilor asupra sistemului de gestionare a deşeurilor din cadrul localităţilor.

În al treilea rând, autoritățile locale anu au asigurat colectarea separată, transportul, neutralizarea, valorificarea şi eliminarea finală a deşeurilor, inclusiv a deşeurilor menajere periculoase și nu au acționat pentru refacerea şi protecţia mediului.

„Comisariatul Județean Vaslui are atribuţii privind prevenirea, constatarea şi sancţionarea încălcării prevederilor privind protecţia mediului. Cu un efectiv de 8 comisari de mediu (patru echipe) exercităm controlul  pe raza județului Vaslui în ceea ce privește conformarea la cerinţele legislaţiei de mediu în domeniul gestiunii deşeurilor (generare, colectare, transport, sortare, reciclare, depozitzare, import, export şi tranzit)”, a spus Gabriel Laic, comisar șef al Gărzii de Mediu Vaslui.

În perioada 1 ianuarie -31 august 2022, activitatea Gărzii de Mediu Vaslui poate fi sintetizată astfel: 613 – controale; 96 – amenzi aplicate în cuantum tortal de 1.267.000lei ; 72 avertismente; 19 sesizări penale.

Principalele neconformităţi sancționate au fost: nerespectarea măsurilor impuse de conformare la legislația de mediu (50.000 lei); lipsa autorizație de mediu (30.000 lei); desfăsurarea de activități fără a deține acord/aviz de mediu ( 60.000 lei ); lipsă evidenţă gestiune deşeuri, (7.500 lei); nedepunerea la termen a declaraţiilor la fondul pentru mediu, (5.000 lei); gestionare necorespunzătoare a ambalajelor de produse fitosanitare ( 7.000 lei ); abandonarea deșeruilor în spațiu neautorizat, (20.000 lei); afectarea calitații aerului prin arderea resturilor vegetale,( 10.000 lei).

La nivelul județului Vaslui, proiectul privind gestionarea deșeurilor a beneficiat de o finanțare europeană de 40 milioane de euro.

„Sistemul este construit cu bani europeni și cu contribuția Consiliului Județean Vaslui și este gestionat de către o asociație formată din toate UAT-urile. Deși mai sunt multe lucruri de făcut, putem spune că acest proiect a fost o acțiune de succes a noastră și în acest moment avem un județ mai curat. Este un lucru remarcabil, dar trebuie menținut în permanență acest foc, adică să rămână un foc veșnic viu”, a spus Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean Vaslui.

 

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*