Home » Justitie » „Fabrica” de fișe auto și-a închis porțile

„Fabrica” de fișe auto și-a închis porțile

Clinica New Central Med care a demonstrat că la Vaslui totul e posibil, orbii, epilepticii și cardiacii putând fi șoferi, s-a închis. După ce a eliberat avize medicale pentru susținerea examenului de permis auto fără să-i examineze pe solicitanți, în luna august a acestui an clinica a fost vizitată de polițiștii din cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor. În urma acestei întâmplări deloc plăcute pentru cei de la clinică, reprezentanții instituției medicale s-au văzut nevoiți să înceteze cu practicile nelegale și să facă controale amănunțite celor care solicită fișe medicale, nu după ochi, ca până acum. După aproximativ o lună în care controalele au fost făcute cum trebuie, așa cum ar fi fost normal să fie mereu, clinica a fost închisă pentru că afacerea nu s-a dovedit așa de profitabilă ca atunci când se eliberau fișe medicale fără control amănunțit.

Roxana NĂSTASĂ

În luna august a acestui an, Polițiștii de la Serviciul de Investigare a Fraudelor Vaslui au ridicat mai multe documente de la Clinica New Central Med din municipiul Vaslui, după ce această instituție medicală ar fi eliberat fișe medicale de tip auto fără a-i examina pe solicitanți. Clinica cu pricina ar fi dezvoltat o adevărată afacere în acest sens, în care au fost cooptați și instructori auto. Aceștia din urmă își trimiteau cursanții la sediul clinicii, unde era achitată o taxă de 155 de lei, după care fișa deja completată putea fi ridicată chiar și în aceeași zi.

„Am fost cu instructorul la clinica New Central Med, am plătit 155 lei, am făcut doar avizul psihologic și un control la ochi, iar a doua zi am luat fișa completată, semnată și ștampilată cu toate controalele, pe care ar fi trebuit în mod normal să le fac. Le-am zis dacă trebuie să merg la medicul de familie sau în altă parte să mai fac vreo ceva, dar au zis că rezolvă ei tot și că eu trebuie numai să vin după fișă. Am mers la medicul de familie să mă asigur că nu trebuie totuși nicio hârtie de acolo și n-a fost nevoie să zic unde am făcut fișa că era deja arhicunoscut faptul că această clinică se ocupă cu astfel de practici, cazul meu nefiind un caz similar” a declarat un tânăr vasluian.

Acțiunea Poliției din luna august se pare că ar fi avut la bază o mai veche plângere a reprezentanților Colegiului Medicilor Vaslui, care au constatat că nu se respectă circuitul fișelor medicale și nu se merge la medicul de familie așa cum ar trebui.

„Am avut cazuri, atât eu cât și foarte mulți colegi de-ai mei, de pacienți care au venit la noi după ce au fost la medicii specialiști să-și facă fișele medicale. În cinci minute, cât stă pacientul în cabinetul unui specialist, acesta din urmă nu are cum să-și dea seama dacă (pacientul – n.r.) are vreo boală clinică. Poate la mine e în evidență cu epilepsie, sau cu alte afecțiuni. În plus, am avut cazuri de pacienți care nici nu au fost văzuți de specialiști la cabinetele de acolo. Am avut o fată cu un sindrom… Nu putea să miște gâtul. De acolo a obținut fișa medicală, dar mama ei mi-a spus că nu a văzut-o niciun medic. Trebuie să-i vadă cineva, nu? Poate un om nu aude, poate nu vede… În fond, e vorba de siguranța noastră. Toți avem copii…”, a declarat dr. Mioara Dașcău, președintele Colegiului Medicilor din România la acel moment.

Afacerea nu mai e rentabilă

După ce Poliția a început ancheta și a ridicat mai multe documente de la clinică, lucrurile au început să se desfășoare normal. Un cetățean care și-a făcut fișa acum trei săptămâni acolo ne-a povestit că a fost examinat amănunțit.

„Mi-am făcut fișa acum trei săptămâni acolo la clinică și am făcut toate controalele. Acolo înăuntru erau mai multe încăperi și am intrat în fiecare și am fost examinat de către fiecare medic. Era chiar și un medic arab din câte îmi amintesc”, ne-a povestit Marius.

După aproximativ o lună de normalitate, timp în care lucrurile s-au desfășurat legal, se pare că celor de la New Central Med nu le-a mai mers așa de bine ca pe vremurile când fișele ieșite pe bandă rulantă aduceau bani „frumoși”, drept urmare punctul de lucru a fost închis, spațiul fiind dat spre închiriere.

Rezultatul anchetei începută de cei de la Serviciul de Investigare a Fraudelor nu este cunoscut încă, cercetările fiind în curd de derulare. Surse judiciare susțin că sunt audiate foarte multe persoane, motiv pentru care cercetările vor dura mai mult decât de obicei.

Cel mai important e că visul persoanelor inconștiente care suferă de diverse boli incompatibile cu calitatea de conducător auto, de a avea permis, s-a spulberat. Surzii, orbii, epilepticii, ciungii, ologii, cardiacii și psihopații nu mai pot fi șoferi, așa cum de altfel nu ar fi trebuit să fie niciodată.

Clinica New Central Med care a demonstrat că la Vaslui totul e posibil, orbii, epilepticii și cardiacii putând fi șoferi, s-a închis. După ce a eliberat avize medicale pentru susținerea examenului de permis auto fără să-i examineze pe solicitanți, în luna august a acestui an clinica a fost vizitată de polițiștii din cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor. În urma acestei întâmplări deloc plăcute pentru cei de la clinică, reprezentanții instituției medicale s-au văzut nevoiți să înceteze cu practicile nelegale și să facă controale amănunțite celor care solicită fișe medicale, nu după ochi, ca până acum. După aproximativ o lună…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: