Home » World » Prokopis Pavlopoulos, ales președinte al Greciei

Prokopis Pavlopoulos, ales președinte al Greciei

Fostul ministru conservator de Interne Prokopis Pavlopoulos a fost ales, miercuri seara, de Parlamentul de la Atena în funcția de președinte al Greciei, primind cele peste 180 de voturi necesare, relatează Euronews.

Prokopis Pavlopoulos, un moderat de centru-dreapta, a fost nominalizat drept candidat la președinție marți, de către premierul Alexis Tsipras, liderul Syriza.

Tsipras a declarat în fața grupului parlamentar al partidului său că decizia de a-l nominaliza pe fostul ministru de Interne, membru al partidului Noua Democrație, reflectă nevoia unui consens politic și social.

Grecia nu a reușit, în decembrie, să aleagă un nou președinte, ceea ce a condus la convocarea alegerilor anticipate, câștigate de partidul de extremă stânga Syriza.

Pavlopoulos, în vârstă de 64 de ani, s-a născut la Kalamata și a studiat dreptul la Universitatea din Atena. În perioada 1990-1995 el a fost consilier al președintelui Konstantinos Karamanlis, iar în 1996 a fost ales parlamentar din partea partidului Noua Democrație.

După alegerile din martie 2004, câștigate de Noua Democrație, Pavlopoulos a devenit ministru de Interne, Administrație Publică și Descentralizare în Guvernul condus de Kostas Karamanlis. După alegerile parlamentare din 2007, câștigate tot de Noua Democrație, Ministerul de Interne a fuzionat cu Ministerul Ordinii Publice și a fost condus tot de Pavlopoulous.

Pavlopoulous este căsătorit și are trei copii, două fete și un băiat.

Pavlopoulos îi va succeda lui Karolos Papoulias, în vârstă de 85 de ani, al cărui mandat de cinci ani se încheie luna viitoare.

Sursa: mediafax.ro

Fostul ministru conservator de Interne Prokopis Pavlopoulos a fost ales, miercuri seara, de Parlamentul de la Atena în funcția de președinte al Greciei, primind cele peste 180 de voturi necesare, relatează Euronews. Prokopis Pavlopoulos, un moderat de centru-dreapta, a fost nominalizat drept candidat la președinție marți, de către premierul Alexis Tsipras, liderul Syriza. Tsipras a declarat în fața grupului parlamentar al partidului său că decizia de a-l nominaliza pe fostul ministru de Interne, membru al partidului Noua Democrație, reflectă nevoia unui consens politic și social. Grecia nu a reușit, în decembrie, să aleagă un nou președinte, ceea ce a condus…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile